ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Πληγωμένος φιδαετός στη Λάρισα

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2016 12:26

Τουλάχιστον σαράντα, καταγράφονται από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, τα περιστατικά πληγωμένων άγριων πτηνών, που έφτασαν στα χέρια εθελοντών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στη Λάρισα, και βρέθηκαν πληγωμένα σε διάφορα σημεία του θεσσαλικού κάμπου, στην περιοχή του νομού μας.

Τελευταίο κρούσμα, ένας πληγωμένος φιδαετός, που βρέθηκε πληγωμένος σε χωράφι στο Καλοχώρι και παραδόθηκε στη Λάρισα, στον εθελοντή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, δασολόγο, κ. Σταύρο Πολύμερο, για να τον φροντίσει και να βοηθήσει στην επιβίωσή του.

Από τα περιστατικά, που έχουν προκύψει, διαπιστώνεται ότι αιτία των περισσότερων τραυματισμών άγριων πτηνών, είναι η σύγκρουσή τους με αυτοκίνητα, στους επαρχιακούς δρόμους, μας είπε ο κ. Πολύμερος και συμπληρώνει επίσης πως δεύτερη σε συχνότητα αιτία τραυματισμών τους είναι η ηλεκτροπληξία.

Ειδικότερα ο κ. Πολύμερος εξηγεί: «Συνήθως τα αρπακτικά άγρια πτηνά συγκρούονται με αυτοκίνητα καθώς κυνηγούν. Εντοπίζουν το θήραμά τους και καθώς ορμούν με ταχύτητα να το πιάσουν ή την ώρα που σηκώνονται όταν το έχουν αρπάξει, δεν προβλέπουν τη γρήγορη πορεία αυτοκινήτων στον δρόμο τους με αποτέλεσμα να επέλθει η σύγκρουση».

Στην περίπτωση του φιδαετού, ο κ. Πολύμερος μας ενημερώνει ότι

«πληγωμένος σταμάτησε το μεταναστευτικό του ταξίδι προς την Αφρική, όπου φεύγουν κατά σμήνη για να ξεχειμωνιάσουν.

Το τραύμα του δεν είναι ορατό και πιθανόν να προήλθε από σύγκρουση, αλλά αυτό θα μπορούσε μόνο να το διαγνώσει ένας ειδικός κτηνίατρος και στη Λάρισα δεν υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει καλά από άγρια πτηνά. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να πετάξει…».

Ο εθελοντής, δασολόγος, θα στείλει τον φιδαετό στο Κέντρο Περίθαλψης άγριων πτηνών στην Αθήνα, όπου υπάρχουν οι ειδικοί να το φροντίσουν και να τον θεραπεύσουν για να συνεχίσει το ταξίδι του…

Να σημειωθεί πως, ο φιδαετός είναι είδος αετού και το μοναδικό είδος κιρκαετού, που απαντάται στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Circaetus gallicus.

Η ελληνική ονομασία Φιδαετός, παραπέμπει στις διατροφικές συνήθειες του είδους. Ανήκει στο γένος Circaetus που περιλαμβάνει 6 είδη, όλα αφρικανικά.

Ο φιδαετός, αν εξαιρεθούν οι πληθυσμοί της ινδικής χερσονήσου και κάποιων νησιών της Ινδονησίας, είναι μεταναστευτικό είδος. Οι περιοχές διαχείμασης περιλαμβάνουν μία σχετικά στενή ζώνη στο Σαχέλ της Αφρικής και, από τη Σενεγάλη μέχρι την Αιθιοπία.

Η μετανάστευση πραγματοποιείται από τα τέλη Αυγούστου-Σεπτέμβριο, μέσω του Γιβραλτάρ, του Βοσπόρου και του Ισραήλ.

Το φτερούγισμα του φιδαετού είναι πολύ χαρακτηριστικό, διότι είναι πολύ ισχυρό και εξαιρετικά αργό για ένα πτηνό του μεγέθους του, και συχνά περιγράφεται ως «πέταγμα σε αργή κίνηση»

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass