ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΑ

Ανάδειξη και προστασία του αχλαδιού

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2016 10:59

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε») Του Κώστα Τσόλα

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις στα Πλατανούλια Τυρνάβου στο πλαίσιο της Γιορτής Αχλαδιού. Μια εκδήλωση η οποία σκοπό είχε την ανάδειξη του προϊόντος, του αχλαδιού.

Όπως είναι γνωστό τα αχλάδια της περιοχής του Δήμου Τυρνάβου όπου ανήκουν και τα Πλατανούλια θεωρούνται τα καλύτερα σε ποιότητα όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα.

Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων πέρα από την ανάδειξη του αχλαδιού ως ένα από τα προϊόντα που παράγει ο ευλογημένος κάμπος του Τυρνάβου ήταν παράλληλα και η ανάδειξη της πολιτιστικής κουλτούρας της περιοχής μέσα από την πλούσια δραστηριότητα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Άγιος Χαράλαμπος». Έτσι πέρα από την έκθεση του αχλαδιού είτε ως φρούτο είτε ως κομπόστα είτε ως γλυκό οι επισκέπτες προχθές βράδυ είχαν την ευκαιρία να περάσουν και μια αξέχαστη βραδιά απολαμβάνοντας τα χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου του χωριού καθώς και τα συγκροτήματα του Πνευματικού Κέντρου Φαλάνης και των Συλλόγων ΜΕΣ Αβέρωφ και Ν. Φώκαιας Χαλκιδικής.

Την εκδήλωση άνοιξε η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λία Κατσή η οποία και εκείνη αναφέρθηκε στη σημασία του αχλαδιού στην οικονομική ζωή του τόπου αλλά και στη δραστηριότητα του Συλλόγου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασίλη Κόκκαλη, τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Θανάση Παιδή και τον οικοδεσπότη δήμαρχο Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση.

Και οι τρεις ομιλητές μίλησαν για το αχλάδι και τη σπουδαιότητα που έχει η καλλιέργεια αυτή για τα Πλατανούλια και την ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντας ότι αυτή η καλλιέργεια πρέπει να προστατευτεί. Αναφορά έγινε επίσης και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις που πρέπει να πάρουν οι παραγωγοί από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τέλος οι ομιλητές συγχάρηκαν τους διοργανωτές για την άψογη οργάνωση της εκδήλωσης.

Τον συντονισμό της βραδιάς είχε με επιτυχία η κ. Ιωάννα Τσιαντούλη.

Παρευρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Κουλιός ο οποίος είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης από πλευράς Δήμου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου κ. Ρούλα Σουρλαντζή – Ζαχαράκη, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Δένδρων κ. Χρήστος Τασιούλας και πλήθος κόσμου.

Όπως είναι γνωστό η περιοχή του Δήμου Τυρνάβου και ιδιαίτερα Δένδρων, Πλατανουλίων, Αγίας Σοφίας είναι κατεξοχήν αχλαδοπαραγωγική περιοχή όχι του νομού μας αλλά ολόκληρου του θεσσαλικού χώρου. Πρόκειται για δύο χωριά και έναν οικισμό, την Αγία Σοφία, οι κάτοικοι των οποίων δεν ξεπερνούν συνολικά τα 1.000 -1.100 άτομα ωστόσο αξιοποιούν μια τεράστια έκταση και μάλιστα με τα πιο δυναμικά χώματα 25.000 στρεμμάτων. Από αυτά στα 10.000 στρέμματα οι καλλιέργειες είναι δενδρώδεις.

Στη Δημοτική Κοινότητα Δένδρων όπου υπάγονται τα δύο χωριά και ο οικισμός λειτουργούν τέσσερις ενεργοί συνεταιρισμοί η παρουσία των οποίων όχι μόνο προωθεί τα προϊόντα, αλλά παράλληλα συμβάλλουν και στην εξασφάλιση καλών τιμών, στη σημερινή πραγματικότητα και στην προστασία του εισοδήματος των μελών τους. Πρόκειται για τους συνεταιρισμούς Α.Σ. Πλατανουλίων, Α.Σ. Ο.Π. Φρουτοπηγή, Α.Σ. Ο.Π. Δένδρων «Άργισσα» και Α.Σ. Δένδρων ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ.

Τη Γιορτή Αχλαδιού στα Πλατανούλια Τυρνάβου διοργάνωσε ο Δήμος Τυρνάβου και η Κ.Ε.ΔΗ.Τ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανουλίων «Άγιος Χαράλαμπος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass