Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΑ 1.100 ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΜΕΤΡΟ

Τσάι Ολύμπου, το τσάι των θεών

* Στην Καρυά μια οικογένεια έκανε το όραμα πράξη

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2016 11:30
Ο αείμνηστος πατέρας Κωνσταντίνος Χαλκιάς και τα παιδιά του Δημήτρης και Βασίλης ξεκίνησαν πρώτοι στην Καρυά την καλλιέργεια του τσαγιού βουνού Ολύμπου Ο αείμνηστος πατέρας Κωνσταντίνος Χαλκιάς και τα παιδιά του Δημήτρης και Βασίλης ξεκίνησαν πρώτοι στην Καρυά την καλλιέργεια του τσαγιού βουνού Ολύμπου

Του Κώστα Τσόλα

Φωτ.: Λ. Τζέκας

Πριν οκτώ χρόνια περίπου ο Καρυώτης Κωνσταντίνος Χαλκιάς έβαλε ένα στόχο. Να κάνει το όραμα χρόνων που είχε καλά δουλέψει στο μυαλό του πράξη.

Το μοναδικό τσάι του βουνού που φυτρώνει χιλιάδες χρόνια στις ψηλότερες πλαγιές του θεϊκού βουνού, του Ολύμπου, να το καλλιεργήσει βιολογικά και να το προσφέρει στον καταναλωτή πιο εύκολα και πιο προσιτά. Μέχρι τότε το τσάι ήταν αυτοφυές και φύτρωνε, όπως και τώρα, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων πάνω από τη θάλασσα.

Ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς με τα παιδιά του, τον 34χρονο σήμερα Δημήτρη και τον 32χρονο Βασίλη συνέλεξαν σπόρους άγριου τσαγιού του βουνού και άρχισαν να το καλλιεργούν λίγο χαμηλότερα σε εκτάσεις της περιοχής Καρυάς Ολύμπου στα 1.100 μέτρα υψόμετρο. Βασική προϋπόθεση η καλλιέργεια να είναι βιολογική χωρίς να υπάρχει καμιά παρέμβαση από τους καλλιεργητές, ούτε πότισμα ούτε λιπάσματα, ούτε άλλα σκευάσματα. Το πείραμα πέτυχε και σήμερα η οικογένεια Χαλκιά παράγει και διαθέτει στην αγορά περίπου 5 τόνους τσαγιού του βουνού Ολύμπου κάθε χρόνο.

Δυστυχώς πριν λίγες μέρες η καρδιά του 60χρονου Κωνσταντίνου Χαλκιά τον πρόδωσε και έφυγε ξαφνικά από τη ζωή. Σήμερα τα δύο αδέλφια είναι βέβαιο ότι ακόμα πιο δυναμικά θα συνεχίσουν το έργο του πατέρα τους.

Αυτή την περίοδο μετά τη συγκομιδή που έγινε στα μέσα του καλοκαιριού και αφού το τσάι αποξηράνθηκε φυσικά στις αποθήκες και σε σκιερό μέρος συσκευάζεται και διατίθεται στην αγορά. Παράλληλα παράγονται και άλλα βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι, λεβάντα, φασκόμηλο, μελισσόχορτο, διόσμος, βαλσαμόχορτο, τίλιο, δενδρολίβανο κ.α.

Η διάθεση γίνεται στη Λάρισα, σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού όπως σε Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, ΗΠΑ και αλλού.

Μιλώντας με τον κ. Δημήτρη Χαλκιά μας έδωσε κάποια σημαντικά στοιχεία που δείχνουν τη μοναδικότητα του τσαγιού του βουνού Ολύμπου. Ο κ. Χαλκιάς τονίζει ότι το συγκεκριμένο τσάι είναι μοναδικό, φυτρώνει μόνο στον Όλυμπο και ανήκει στο γένος Sideritisscardica. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει ότι καλλιεργείται σε μεγάλο υψόμετρο όπως είναι τα 1.100 μέτρα και άνω. Μάλιστα διευκρινίζει ότι στην αγορά υπάρχουν πολλά τσάγια του «βουνού», αυτά όμως καλλιεργούνται σε εκτάσεις στον κάμπο και δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό του Ολύμπου.

Το δεύτερο είναι ότι το τσάι Ολύμπου είναι ως ποικιλία μοναδικό και δεν υπάρχει σε κανένα άλλο βουνό της χώρας μας. Έχει πλούσιο άρωμα και γεύση. Και τρίτο καλλιεργείται βιολογικά μόνο «όπως θέλει ο Θεός» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Χαλκιάς.

Σήμερα στην Καρυά Ολύμπου και άλλοι νέοι στην πλειοψηφία άνθρωποι αρχίζουν να καλλιεργούν τσάι του βουνού Ολύμπου. Το γεγονός αυτό θεωρείται θετικό διότι έτσι μπορεί σύντομα να δημιουργηθεί μια Ομάδα Παραγωγών η οποία θα παράγει μεγαλύτερες ποσότητες τσαγιού συνολικά και θα είναι πιο εύκολο να καλυφθούν ανάγκες από παραγγελίες για τη διεθνή αγορά.

Ενδιαφέρον για το τσάι βουνού Ολύμπου έδειξε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας με πρόθεση να στηρίξει τους ντόπιους παραγωγούς αλλά και να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να χαρακτηριστεί το τσάι του Ολύμπου Προστατευόμενο Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

Έρευνες δείχνουν ότι το γένος Sideritisscardica έχει πιθανές φαρμακολογικές ιδιότητες όπως αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιοξειδωτικές σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού (Camelliasinensis), προστατευτικές στο γαστρεντερικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια, ανοσοτροποποιητικές, αντιβακτηριδιακές. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες βοηθά κατά της νόσου Αλτσχάιμερ γεγονός που γνωρίζουν εδώ και χρόνια στη Γερμανία και το προτιμούν.

Τέλος, πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητές του, καταλήγει στην «Ε» ο κ. Δημήτρης Χαλκιάς το προτιμούμε και το πίνουμε γιατί μας αρέσει και είναι ένα εύγεστο αφέψημα.

Gallery άρθρου