Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΥΔΡΟΜΕΤΡΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ» ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΔΕΥΑΛ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Στο «μικροσκόπιο» της Επιχείρησης οι παλαιές σωληνώσεις

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2016 13:00

Στην κατάσταση του εσωτερικού δικτύου στις παλαιές πολυκατοικίες και όχι στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης, εστιάζει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), προκειμένου να «απαντήσει» στις αναφορές συμπολιτών για την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Συμπολίτες που διαμένουν σε διαμερίσματα που διαθέτουν παλαιό δίκτυο (μεταλλικές σωληνώσεις) απευθύνονται κατά καιρούς στη ΔΕΥΑΛ με αφορμή την «οσμή» και το «χρώμα» του νερού, αλλά από τους πρώτους ελέγχους από το Χημείο της ΔΕΥΑΛ, προκύπτει πως εκείνο που θα πρέπει να διερευνηθεί είναι η κατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο εσωτερικό της πολυκατοικίας και όχι η ποιότητα του νερού.

Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΥΑΛ επενδύει διαρκώς τόσο στην επάρκεια όσο και στη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται έργα αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης που βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνοικίες της Λάρισας, έργα που θα συνεχισθούν και τα επόμενα χρόνια.

Με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της ΔΕΥΑΛ, Αργ. Παπακωνσταντίνου να σημειώνει στην «Ε» πως «το νερό της Λάρισας, το νερό που φθάνει στις βρύσες μας, ελέγχεται πλήρως με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία».

«Η ΔΕΥΑΛ» προσθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου «διαθέτει από τα καλύτερα Εργαστήρια ελέγχου σε επίπεδο ΔΕΥΑ και, από τους χημικούς και μικροβιολογικούς ελέγχους, προκύπτει πως το νερό της Λάρισας είναι καλό, δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του νερού».

Υπογραμμίζει δε ότι για τον ίδιο λόγο «λαμβάνουμε συνεχώς δείγματα, από τις γεωτρήσεις, το ενδιάμεσο δίκτυο έως και τις βρύσες του καταναλωτή καθώς μέλημά μας είναι ο συμπολίτης να πίνει καθαρό νερό».

ΕΛΕΓΧΟΙ

Η ΔΕΥΑΛ με αφορμή ερωτήματα πολιτών για την ποιότητα του νερού, προχωρά σε ελέγχους. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις σημειώνει πως «λαμβάνουμε δείγματα από το δίκτυο της περιοχής, πριν το υδρόμετρο, από γειτονικά σπίτια αλλά και δείγμα από τη βρύση του καταναλωτή που αναφέρει το θέμα».

«Στην περίπτωση που εντοπισθεί “τοπικό” πρόβλημα τότε η ΔΕΥΑΛ κάνει καθαρισμό του δικτύου της αλλά εάν το πρόβλημα αφορά στο εσωτερικό δίκτυο τότε ενημερώνεται ο καταναλωτής ενώ παράλληλα δημοσιεύονται τα αποτελέσματα του ελέγχου».

ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΚΤΥΟΥ

Μέχρι σήμερα τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν αφορούν σε παλιές πολυκατοικίες, κυρίως στο κέντρο της πόλης, που στο εσωτερικό τους διαθέτουν δίκτυο από μεταλλικές σωληνώσεις οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα αλλοιώσεων. Όπως και σε διαμερίσματα που δεν έχουν διαρκή χρήση νερού με αφορμή τα παρατεταμένα διαστήματα μη χρήσης του δικτύου, λόγω απουσίας για παράδειγμα.

Όπως επισημαίνεται από τον κ. Παπακωνσταντίνου «το νερό που φθάνει μέχρι το υδρόμετρο του καταναλωτή είναι καλής ποιότητας» άρα εκείνο που πρέπει να εξετασθεί «είναι η ποιότητα του δικτύου της πολυκατοικίας».

Ετσι, όταν ολοκληρωθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της ΔΕΥΑΛ και σχηματισθεί ακριβής εικόνα για τις διαστάσεις του θέματος, τότε θα γίνουν ανακοινώσεις από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης.

* Ασχετα πάντως από το θέμα των παλαιών σωληνώσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθυμίζει ότι οι συμπολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Χημείο της ΔΕΥΑΛ για την υλοποίηση ελέγχων καλώντας τον τηλεφωνικό αριθμό 2410 687244.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα