Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΙΚΟ ΜΑΧΗΤΗ ΤΟΥ ΕΛ.ΑΣ. ΟΛΥΜΠΟΥ

Η Λάρισα τίμησε τον μπουρλοτιέρη Αντώνη Βρατσάνο

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2016 12:29

Το όνομα του θρυλικού μπουρλοτιέρη του Ολύμπου, Αντώνη Αγγελούλη – Βρατσάνου φέρει από χθες η πλατεία στη συμβολή των οδών Φαρσάλων και Χάλκης της Λάρισας.

Η αντίστοιχη πλάκα αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για την Απελευθέρωση της πόλης από τον κατοχικό ζυγό, στις 23 Οκτωβρίου του 1944.

Σε μια έντονα συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση, επισημάνθηκε ο ρόλος που έπαιξε ο Αντώνης Βρατσάνος στην Εθνική Αντίσταση, η εμβληματική του φυσιογνωμία που τον ενέταξε στο πάνθεον των ηρώων του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού και πάνω από όλα η ανιδιοτελής του προσφορά προς την πατρίδα για την ελευθερία.

Στη σύντομη ομιλία του, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε στην προσφορά του θρυλικού αντιστασιακού, του μπουρλοτιέρη διοικητή του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου, Αντώνη Βρατσάνου, καθώς και στην ανάγκη να μείνουν άσβεστα στη μνήμη όλων τα γεγονότα και η ηρωική αντίσταση του λαού, εκείνη την εποχή.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισημάνει ότι η μετονομασία της πλατείας και η αναμνηστική πλάκα, είναι διαδικασία που ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή του Κώστα Τζανακούλη και ολοκληρώνει η νυν. Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε οι ευχαριστίες που απηύθυνε ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης νομού Λάρισας, προς τους παριστάμενους πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, Σπύρο Μπαρμπούτη και αντιδήμαρχο Λάρισας, Γιώργο Σούλτη.

Η πλέον χαρακτηριστική στιγμή της χθεσινής τελετής ήταν η πρωτοβουλία του υπερήλικου συμπολεμιστή του Αντώνη Βρατσάνου, Γιώργου Δούλου, από την Ιτέα Τεμπών, να εναποθέσει λίγα λουλούδια στην αναμνηστική πλάκα.

Σύντομη ομιλία για την ηρωική παρουσία και την προσφορά του Αντώνη Βρατσάνου εκφώνησε η φιλόλογος και ιστορικός, Σοφία Σουφαράπη, ενώ την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο πατέρας Νεόφυτος.

Στεφάνι κατέθεσαν, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Λάρισας, αντιπεριφερειάρχης Αθανάσιος Παιδής, ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων αναπήρων και θυμάτων Εθνικής Αντίστασης, Αθανάσιος Ριζάκης και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Κωνσταντίνος Αγγελής.

Παραβρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, Δημήτρης Τάχος, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Νταής και Νίκος Καλτσάς, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Θεόδωρος Καφφές, ο γενικός γραμματέας του δήμου, Μάνθος Σαρρής, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι.

Χαιρετισμό απέστειλε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά.

Μενέλαος Κατσαμπέλας   

Gallery άρθρου