ΕΠΙΛΕΚΤΗ ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ομάδα έτοιμη για τα «δύσκολα»

* Τι λένε στην «Ε» η πρόεδρος Μαίρη Παπακωνσταντίνου και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Γκαρλέμος

Δημοσίευση: 19 Νοε 2016 12:28

Για δύσκολες καταστάσεις και για κάθε ενδεχόμενο φαίνεται πως προετοιμάζεται η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Λάρισας που εδρεύει στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Με αρκετά μέλη και έντονη δραστηριότητα, μέχρι στιγμής οι άνθρωποί της προσπαθούν να προσελκύσουν και νέα πρόσωπα για να γίνει η ομάδα ακόμα πιο μεγάλη και ισχυρή.

Γι’ αυτό τον λόγο μίλησαν στην «Ε» τόσο η πρόεδρος κ. Μαίρη Παπακωνσταντίνου όσο και ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Γκαρλέμος που στην αρχή υπογράμμισαν τον κύριο σκοπό τους, που είναι «η προστασία της ζωής, της υγείας και περιουσίας των πολιτών και της φύσης αλλά και η διοργάνωση αθλοπαιδιών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων». Όσον αφορά στη δραστηριότητά τους έγιναν πιο αναλυτικοί μιλώντας για «αντιμετώπιση κρίσεων είτε πολέμων είτε συνεπεία φυσικών καταστροφών όπως σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες, εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας. Έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ατυχημάτων ή ασθενειών. Οργάνωση και εκπαίδευση των πολιτών, καθώς επίσης, και λήψη μέτρων για την πρόληψη όλων των ανωτέρω δυσάρεστων καταστάσεων» ενώ δεν ξέχασαν την «εφαρμογή μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, πυροπροστασία, καθαριότητα κλπ), που έχει άμεση σχέση με την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αλλά και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που έχουν ειδικές ανάγκες και των ευπαθών ομάδων πολιτών».

Για το τι γνώσεις απαιτούνται τώρα οι δύο εκπρόσωποι του ΔΣ έκαναν γνωστό πως για να συμμετέχει ένας πολίτης στις ομάδες των Επίλεκτων Ομάδων Ειδικών Αποστολών θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς ένα βασικό σχολείο πέντε μηνών. Τα μαθήματα είναι θεωρητικά αλλά και πρακτικά και γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

«Με το πέρας του βασικού σχολείου και με την επιτυχή περάτωση των εξετάσεων οι εθελοντές διαλέγουν μια από τις παρακάτω ειδικότητες: Πρώτες Βοήθειες, Ορεινή Διάσωση, Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο, Προστασία των Δημόσιων Δρυμών, την Αντιμετώπιση Κρίσεων, την Εκπαίδευση Διασωστικών Σκύλων, Τηλεπικοινωνίες, Internet και Εφαρμογές Νέων Τεχνολογιών».

Στη Λάρισα, σύμφωνα με τους ίδιους αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένα περίπου 80 μέλη. «Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες ώστε να μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών. Για τον λόγο αυτό οι εθελοντές-πολίτες εκπαιδεύονται από τους ίδιους τους ανθρώπους που θα κληθούν να βοηθήσουν σε τέτοιες καταστάσεις, δηλαδή από επαγγελματίες διασώστες της Πολεμικής Αεροπορίας, από πυροσβέστες, από γιατρούς, νοσηλευτές, το Ε.Κ.Α.Β. καθώς και τον Ο.Α.Σ.Π» λέει η πρόεδρος κ. Παπακωνσταντίνου και συνεχίζει: «Η εκπαίδευση βασίζεται κυρίως στις Α' Βοήθειες, στη διάσωση εγκλωβισμένων από ερείπια, στη διάσωση στο βουνό και στο υγρό στοιχείο και στις Τηλεπικοινωνίες».

Για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους και την καλύτερη κατανόηση των γνώσεών τους πάνω στις πρώτες βοήθειες , σύμφωνα με τους ίδιους, «οι εθελοντές των Επιλέκτων Αιγάλεω προσφέρουν εθελοντική εργασία στο Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε πληθώρα ασκήσεων και υγειονομικών καλύψεων. Παράλληλα οι εθελοντές παρακολουθούν ποικίλα σεμινάρια όπως είναι το BLS και εκπαιδεύσεις όπως το TREAGE (διαλογή θυμάτων), το Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης και της Κινητής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών , προκειμένου να διευρύνουν και να εμπλουτίσουν περαιτέρω τις γνώσεις τους».

Οι άνθρωποι του ΔΣ δεν ξέχασαν να εκφράσουν και ευχαριστίες προς το πρόσωπο του κ. Γιώργου Ρουμελιώτη ως βασικού εκπαιδευτή και ιδρυτή της ομάδας. Τέλος όσον αφορά στο φάσμα των δράσεων της ομάδας της Λάρισας είναι μεγάλο καλύπτοντας ποδηλατικούς αγώνες, συναυλίες, συνέδρια, ασκήσεις σεισμού, αναρρίχησης και πολλά άλλα.

Τα γραφεία βρίσκονται Κάρλας και Λαζαρίδη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου, ενώ έγινε γνωστό πως οι εγγραφές ξεκίνησαν και συνεχίζονται. Για τους ενδιαφερόμενους υπάρχουν τα παρακάτω τηλέφωνα επικοινωνίας: 6973-346030 και 6979-983859.

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass