ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Εγκρίθηκε η κυκλοφοριακή μελέτη της Ελασσόνας

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2016 14:55

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, χθες το βράδυ, εγκρίθηκε ομόφωνα η Κυκλοφοριακή Μελέτη της Ελασσόνας. Η μείζων αντιπολίτευση υπό τον πρ. δήμαρχο κ. Γ. Πασχόπουλο ψήφισε με την επιφύλαξη για περαιτέρω βελτιώσεις σε κάποια σημεία της μελέτης.

Τη μελέτη παρουσίασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ο μελετητής κ. Δημήτριος Χονδροδήμος, αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός Msc και η επιστημονική συνεργάτης κ. Αναστασία Θεοδωρή, αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός Msc συγκοινωνιολόγος.

Αρχικά, ο λόγος δόθηκε στους μελετητές, που παρουσίασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο διεξοδικά την εργασία τους. Στάθηκαν με έμφαση στο ιδιαίτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης της Ελασσόνας, που χαρακτηρίζεται από έντονη κυκλοφορία βαρέων και μη οχημάτων, λόγω του γεγονότος ότι μέσα από το κέντρο διέρχονται 3 Εθνικές οδοί (Κοζάνης – Ελασσόνας / Ελασσόνας – Τυρνάβου / Ελασσόνας – Δεσκάτης). Όπως επισημάνθηκε, το πρόβλημα της κυκλοφορίας ειδικά βαρέων οχημάτων οφείλεται και στο ότι δεν υπάρχει κάποια ενιαία παρακαμπτήριος της πόλης, που να παραλαμβάνει εξ ολοκλήρου την κυκλοφορία με προέλευση – προορισμό τη Δεσκάτη, την Κοζάνη και τη Λάρισα. «Άμεση η ανάγκη για ανακούφιση του κέντρου της πόλης. Στόχος: τα όρια του Εθνικού οδικού δικτύου να σταματάει στα άκρα της πόλης», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα στα άλλα, αναφορές έγιναν στις πύλες εισόδου και εξόδου της πόλης, σε δεδομένα που έχουν καταγραφεί στο κυκλοφοριακό «τοπίο» της Ελασσόνας, στη στάθμευση, στους κόμβους, στα κυκλοφοριακά «φορτία» στους κεντρικούς οδικούς άξονες, στις επικίνδυνες διασταυρώσεις, στην κυκλοφορία γύρω από τις σχολικές μονάδες.

Προχωρώντας στις προτάσεις τους, ανάμεσα στα άλλα, οι μελετητές επισήμαναν: «Η Ελασσόνα είναι μια πόλη που περπατιέται. Για όλη την πόλη υπάρχουν προτάσεις για πεζοδρόμους. Προτάσεις για διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, για δημιουργία ποδηλατοδρόμων, για δημιουργία κυκλικών κόμβων, εναλλακτικές προτάσεις. Προτεινόμενες διαμορφώσεις οδών. Να εκτρέπονται τα βαρέα οχήματα και να μην μπαίνουν καθόλου στον κεντρικό ιστό της πόλης. Οδική ασφάλεια στα σχολικά συγκροτήματα, προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Κανονισμός λειτουργίας πεζοδρόμων(«δεν υπάρχει εκ περιτροπής πεζόδρομος, ή θα υπάρχει ή όχι»). Αυτός που κυκλοφορεί πρώτος είναι ο πεζός. Σε βάθος 10ετίας προτείνουμε την πεζοδρόμηση του κέντρου».

Σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Θανάσης Κωνσταντινίδης, με σειρά επισημάνσεων, κάνοντας λόγο για ανάγκη κάποιων άμεσων παρεμβάσεων για να δοθεί λύση στην κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.

Μιλώντας ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου επισήμανε: «Γνωρίζω πολύ καλά τη μελέτη και είμαι σύμφωνος. Εξαντλήσαμε ό,τι είχαμε να κάνουμε. Έγινε διαβούλευση για το θέμα και θεωρώ ότι θα βοηθούσε περισσότερο εάν υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή, εάν ήταν όλοι στη διαβούλευση. Θα αλλάξει ροή, θα αλλάξει μορφή όλη η Ελασσόνα από την ώρα που θα φτάσουμε στην υλοποίηση της μελέτης. Βλέποντας πώς λειτουργούν οι άλλες πόλεις, δώσαμε τη μελέτη. Πρότασή μου να ψηφιστεί για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Συνδέεται με τη μελέτη της Αστικής Ανάπτυξης. Για να την εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα προς υλοποίηση. Να προχωρήσουμε με τη συγκεκριμένη μελέτη. Να έχουμε ένα μπούσουλα. Εάν κάποιος έχει κάποια διαφοροποίηση – πρόταση την καταθέτουμε».

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης – πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος υπογράμμισε: «Φαίνεται πως οι μελετητές έχουν κάνει σοβαρή δουλειά. Η μελέτη αυτή έχει πολλά θετικά στοιχεία, αλλά και η μελέτη του 2003 είχε πολλά θετικά και πρωτοποριακά στοιχεία. Επισήμανση για το μποτιλιάρισμα που υπάρχει. Πρέπει να τρέξουμε το θέμα: Παράκαμψη της Ελασσόνας. Δεν σώζεται η πόλη χωρίς να γίνει η παράκαμψη της Ελασσόνας. Να τρέξει η παράκαμψη της Ελασσόνας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους βουλευτές μας. Να στρέψουμε τα φορτηγά έξω από την πόλη. Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της κυκλοφοριακής μελέτης. Θέλει περαιτέρω βελτίωση. Πρέπει να τη χωνέψουμε καλύτερα. Να μάθουμε στους ανθρώπους να περπατάνε, να παίρνουν ποδήλατο. Να ξαναδούμε κάποια στοιχεία της για να ξαναδούμε λύσεις. Ψηφίζουμε με την επιφύλαξη για περαιτέρω βελτιώσεις σε κάποια σημεία».

Με τη σειρά του, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασ. Βαρνάς ανέφερε: «Έχουμε κυκλοφοριακή αταξία στην Ελασσόνα. Για την παράκαμψη Ελασσόνας υπάρχουν οι μελέτες. Το θέμα να το ζυμώσει ο Δήμος. Έγινε σημαντική δουλειά από τους μελετητές. Έχουν επισημάνει κάποια πράγματα. Δεν έχουν δώσει λύσεις. Για τον ποδηλατόδρομο να δώσουμε προσοχή, πρέπει να το ξαναδούμε. Είναι κάτι που θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του και θα εξαρτηθεί από τους πολίτες αν θα το δεχθούν. Πρέπει να συνυπολογίσουμε πολλές παραμέτρους. Προτεραιότητα των έργων. Θέλουμε να συγκεράσουμε όλα τα χαρακτηριστικά. Πρέπει να τα δούμε προσεκτικά».

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημ. Αβρανάς τόνισε: «Συμφωνούμε με τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν. Ιεράρχηση. Ποδηλατόδρομος. Πεζοδρομήσεις. Θα έχουμε μια μελέτη για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass