ΔΥΝΑΜΙΚΟ «ΠΑΡΩΝ» ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝ-ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Οχι εκπτώσεις στα ΑΜΕΑ»

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2016 15:20

Δυναμικό «παρών» έδωσαν χθες οι Λαρισαίοι στο πανελλήνιο παν- αναπηρικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ομονοίας, στην Αθήνα.

Πενήντα άτομα αναχώρησαν από τη Λάρισα, μέλη του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους κ. Θαν. Πατσιούρα, για να συμμετέχουν στη μεγάλη κινητοποίηση του αναπηρικού κινήματος όλης της χώρας και ένωσαν τις φωνές τους, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνική προστασία, για καλύτερη ποιότητα ζωής.

«Όχι εκπτώσεις και μειώσεις στην υγεία, στην πρόνοια, στις συντάξεις, στα επιδόματα, στην εργασία και στην εκπαίδευση…» βροντοφώναξαν, υποστηρίζοντας ότι «τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους έχουν δικαίωμα στην υγεία, στη δικαιοσύνη, στην ισότητα και στην αξιοπρέπεια».

Παράλληλα συμμετοχή στο συλλαλητήριο είχαν και μέλη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Θεσσαλίας, ενώ στον αγώνα τους συμπαραστάθηκαν με την παρουσία τους η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών –Ωρομίσθιων και ελαστικά εργαζομένων στην εκπαίδευση.

Ομιλία κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης και μεταξύ των αιτημάτων που κατατέθηκαν ήταν τα εξής: «Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας έχουμε πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν αύξησαν δραματικά τη διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία

…Οι διεκδικήσεις μας τη φετινή 3η Δεκέμβρη είναι δυστυχώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι δεσμεύσεις προς το αναπηρικό κίνημα δεν υλοποιήθηκαν. Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους δεν προστατεύθηκαν, παρά μόνο είδαν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται, ενώ και νέες φημολογίες για περικοπές σε επιδόματα ολοένα πληθαίνουν.

Το πλαίσιο των μέτρων που η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί αναγκαία και κρίνει απαραίτητο να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις και απαντήσεις από την κυβέρνηση έχει ως εξής:

-Ζητάμε να προχωρήσετε στη δημιουργία σημείου αναφοράς για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία στη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημεία αναφοράς σε κάθε υπουργείο, συντονιστικό μηχανισμό μέσα στην κυβέρνηση, καθώς και Διεύθυνση για την υλοποίηση της Σύμβασης στη Γεν. Γραμματεία, με συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. τόσο στον συντονιστικό μηχανισμό όσο και στο πλαίσιο παρακολούθησης. Η οριζόντια ένταξη της Σύμβασης στον κρατικό μηχανισμό είναι ο αποκλειστικός εγγυητής για την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

-Άμεση προκήρυξη διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στις Σ.Μ.Ε.Ε. και στα Τμήματα Ένταξης των Γενικών Σχολείων. Επαναφορά του Πίνακα Α΄ για τον διορισμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΑμεΑ και εκπαιδευτικών γονέων ατόμων με αναπηρία. Ενίσχυση του θεσμού της παράλληλης στήριξης.

Θέσπιση του διορισμού εκπαιδευτικών με αναπηρία στη Γενική Εκπαίδευση κατά προτεραιότητα χωρίς αποκλεισμούς με βελτίωση της διάταξης του άρθρου 8 του ν. 4283/2014 και ανανέωση ισχύος αυτής.

Καθολική πρόσβαση των φοιτητών με αναπηρία σε κάθε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας.

Αναγνωρίζουμε τη θετική εξέλιξη που έχει επέλθει με τον νόμο για την Κινητικότητα στη δημόσια διοίκηση που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, αναφορικά με τις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Υπάρχει όμως ανάγκη για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την εργασία και την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Ζητάμε παράλληλα την ένταξη της διάστασης της αναπηρίας σε μέτρα για την προώθηση της απασχόλησης.

Αύξηση των δαπανών που κατευθύνονται στο τομέα της Πρόνοιας.

Άμεσος διορισμός προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων σε όλες τις μονάδες του συστήματος κοινωνικής φροντίδας.

Υπαγωγή των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στις Περιφέρειες της χώρας. Μεταφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στους Δήμους.

Σχεδιασμός και εφαρμογή Προγράμματος Αποϊδρυματοποίησης, θέσπιση Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Αύξηση προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας και Διημέρευσης ΑμεΑ. Ενίσχυση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.).

Διατήρηση και ενίσχυση των Κ.Δ.ΑΠ.Α.μεΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Α.μεΑ), Κ.Η.Φ.Η. (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι κ.λπ. Λειτουργία τουλάχιστον ενός (1) Κ.Δ.ΑΠ.Α.μεΑ. σε κάθε Δήμο της χώρας» κ.α.

Ζητάμε τη διατήρηση των ευνοϊκών φορολογικών μέτρων που είναι σε ισχύ για τα άτομα με αναπηρία που αφορούν σε απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος σε μισθούς, συντάξεις, πάγια αντιμισθία, διατήρηση της μείωσης του ποσού του φόρου σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, τη διατήρηση απαλλαγής από τέλη ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων, τη διατήρηση και ενίσχυση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν για φόρους κληρονομιάς, γονικής παροχής κ.λπ.

Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα» κ.α.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass