ΦΙΛ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Το πελατειακό κράτος ευθύνεται για την κρίση

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2016 8:37

Επτά ερωτήματα για την οικονομία έθεσε χθες από τα Τρίκαλα, ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην υπουργός σε εκδήλωση του ΚΙΔΗΣΟ Τρικάλων.

Παράλληλα μίλησε για το πελατειακό κράτος, που ευθύνεται, όπως είπε, για την κρίση στην οποία οδηγηθήκαμε το 2009 και πρότεινε την κατάργησή του προκειμένου η χώρα να βγει απο την κρίση. Επίσης υπογράμμισε πως είναι χρήσιμες οι αποφάσεις για το χρέος αλλά χωρίς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις η χώρα θα συνεχίζει να υπογράφει μνημόνια.

Γιατί η χώρα οδηγήθηκε στην κρίση του 2009 και στον αναγκαστικό δανεισμό του 2010 από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ; Μπορούσε η χώρα να αποφύγει τον αναγκαστικό δανεισμό; Δεχτήκαμε πιέσεις να δανειστούμε με τα μνημόνια για να σωθούν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες; Ποιος ο ρόλος του ΔΝΤ στην τρόικα και γιατί σήμερα επιλέγει να θέτει όρους για την συμμετοχή του στο τρίτο μνημόνιο;

Υπήρχε εναλλακτική πολιτική επιλογή πέρα από τα μνημόνια ή άλλες πηγές χρηματοδότησης για τη χώρα την ώρα της κρίσης ή τώρα;

Είναι μερικές από τις ερωτήσεις που έθεσε στη γεμάτη αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης των Τρικάλων για να υπογραμμίσει πως οι δημοσιονομικά ανερμάτιστες πολιτικές της ΝΔ σε περίοδο υψηλών θετικών ρυθμών ανάπτυξης ήταν αυτές που οδήγησαν στην αύξηση του χρέους από τα 180 δισ. το 2003 στα 300 δισ. το 2009. Οι δαπάνες για μισθούς, διευκρίνισε, αυξήθηκαν από 12,3 δισ. το 2003 σε 19,1 δισ. το 2009 και οι δαπάνες για συντάξεις του δημοσίου από 3,5 δισ. σε 6,4 δισ. αντίστοιχα. Αυτό υπήρξε το συνδυαστικό αποτέλεσμα των μαζικών προσλήψεων στο δημόσιο και των υπέρογκων αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις.

Θα βοηθούσε η επιλογή της χρεοκοπίας για να επιταχύνουμε την έξοδο από την κρίση; Ηταν τελικά χρήσιμο ή όχι το PSI; Γιατί τέσσερα χρόνια μετά εξακολουθούμε να μιλάμε για νέες παρεμβάσεις ελαφρύνσεις ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος, ήταν τα επόμενα ερωτήματα του κ. Σαχινίδη, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η ομιλία σε ερωτήσεις, απαντήσεις και διάλογο για όλα τα παραπάνω.

Η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιταχύνουν την αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και την προσέλκυση επενδύσεων, εξήγησε ο πρώην υπουργός, ενώ για το χρέος, σημείωσε:

«το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο όσο δανείζεται από τον ESM με χαμηλά επιτόκια. Αν η Ελλάδα βγει να δανειστεί από τις αγορές ακόμη και μικρά ποσά, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να τεθεί υπό αίρεση».

Στο τέλος ο κ. Σαχινίδης, απάντησε στο πώς μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε θετικούς αλλά βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, αν έχουν γίνει βήματα στην αναδιάρθρωση της οικονομίας και ποιος ο ρόλος των ιδιωτικών επενδύσεων στην ανασύνταξη της οικονομίας.

ΤΡΙΚΑΛΑ (Ιδιαιτ. ανταπόκριση)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass