ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΕΤΟ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Ημικόμβος θα παραδοθεί, πλήρης κόμβος όμως;

* Ανησυχούν επαγγελματίες, που μιλούν για άλλο ένα χαμένο καλοκαίρι * Σε πλήρη εξέλιξη η οριστική μελέτη για την κατασκευή * Χρηματοδότηση, απαλλοτριώσεις και συντήρηση «πονοκέφαλος» για το Υπουργείο Υποδομών

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2017 15:54

H εκπόνηση οριστικής μελέτης για την κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου της ΠΑΘΕ στον Πυργετό (Ραψάνης), που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σύμφωνα με διαβεβαιώσεις στελεχών της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» δεν αποδεικνύεται ικανή να κάμψει τις ανησυχίες των επαγγελματιών στην παραλιακή ζώνη του νομού ότι το έργο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες δεδομένης της παράδοσης των νέων τμημάτων αυτοκινητόδρομου μήκους 25 χλμ. από τον Ευαγγελισμό του νομού Λάρισας έως τη Σκοτίνα του νομού Πιερίας.

Αυτοδιοικητικά στελέχη αλλά και επαγγελματίες του Δήμου Τεμπών παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις για την κατασκευή του έργου ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους αναφορικά με την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την κατασκευή του ολοκληρωμένου κόμβου από το Ελληνικό Δημόσιο όταν στην είσοδο-έξοδο της ΠΑΘΕ θα λειτουργεί ημικόμβος έστω και αν δεν εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες της περιοχής.

«Ακόμα και αν δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την κατασκευή του πλήρους κόμβου από το υπουργείο οι παραλιακές περιοχές του Δήμου Τεμπών θα χάσουν τουλάχιστον τη φετινή τουριστική περίοδο καθώς οι προερχόμενοι από τη Μακεδονία τουρίστες με προορισμό τις συγκεκριμένες περιοχές είναι υποχρεωμένοι να βγουν από την έξοδο του Πλαταμώνα και να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα παραδρόμου, κάτι που αποτελεί αντικίνητρο…» δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Καταλυμάτων Λάρισας κ. Ηλίας Ευσταθίου. Καλεί δε τόσο τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό όσο και τον δήμαρχο Τεμπών Κώστα Κολλάτο να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει ρητή δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κατασκευή του ολοκληρωμένου κόμβου.

Στελέχη της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» σημειώνουν σε κάθε κατεύθυνση πως η συμβατική υποχρέωση της εταιρίας αφορά στην κατασκευή ημικόμβου με κινήσεις από και προς Αθήνα αν και οι αρχικοί εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι αφορούσαν στην κατασκευή πλήρους κόμβου. Ωστόσο, το γεγονός ότι με τον ημικόμβο δεν παρέχεται άμεση πρόσβαση στους κινούμενους από τη Μακεδονία προκάλεσε αντιδράσεις στον Δήμο Τεμπών και ακολούθως πιέσεις στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αποτέλεσμα να δοθεί στην παραχωρησιούχο εταιρία η εντολή τον Μάϊο του 2010 για την εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου κόμβου και κατασκευή ημικόμβου!

Έκτοτε το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα διαδοχικά με την υποβολή περιβαλλοντικής μελέτης και επανυποβολή με πρόσθετα στοιχεία καθώς και την εκπόνηση της οριστικής μελέτης για πλήρη κόμβο, που εκτιμάται από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» ότι θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης θα θέσει επί τάπητος πλέον την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου είτε σε συμφωνία με την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» ως συμπληρωματικό έργο στο πλαίσιο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου είτε προκηρύσσοντας αυτόνομα το έργο με άλλον δημόσιο φορέα υλοποίησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη χρόνου κατασκευής και παράδοσης σε χρήση.

Σε κάθε περίπτωση πονοκέφαλος για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποτελεί τόσο η χρηματοδότηση του έργου όσο κυρίως το θέμα των απαλλοτριώσεων καθώς σε περίπτωση κατασκευής και των άλλων δύο κλάδων προς και από Θεσσαλονίκη, θα χρειαστούν πρόσθετες απαλλοτριώσεις κυρίως στον κλάδο εισόδου προς Θεσσαλονίκη -η έκταση των απαλλοτριώσεων θα καθοριστεί από την οριστική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημείο προβληματισμού αποτελεί επίσης και η συντήρηση ενός ολοκληρωμένου κόμβου στην περίπτωση που κατασκευαστεί από το Δημόσιο όταν η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και «Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου» αφορά στην κατασκευή –συνεπώς και συντήρηση- ημικόμβου στο ύψος του Πυργετού.

Στον αντίποδα, την πιθανή κατασκευή του ολοκληρωμένου κόμβου διευκολύνει το γεγονός ότι ο ημικόμβος, που θα παραδοθεί στα τέλη Μαρτίου με τα νέα τμήματα του αυτοκινητόδρομου, κατασκευάζεται ως εφαρμογή της νέας μελέτης για τον ολοκληρωμένο κόμβο.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως μέχρι σήμερα στην ατζέντα των συνεχών συζητήσεων μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» δεν υπάρχει θέμα κατασκευής του ολοκληρωμένου κόμβου στον Πυργετό (Ραψάνης) χωρίς πάντως να αποκλείουν να τεθεί το θέμα μετά την παράδοση των νέων τμημάτων στα τέλη Μαρτίου ή ακόμα και με την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης.

Με τα συγκεκριμένα δεδομένα αυτοδιοικητικοί παράγοντες, παραγωγικοί φορείς και κάτοικοι του Δήμου Τεμπών αλλά και η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» αναμένουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και κατ’ επέκταση την επιβεβαίωση της εκφρασθείσας στο παρελθόν πολιτικής βούλησης για την κατασκευή του ολοκληρωμένου κόμβου για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.  

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass