ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΣΩΣΗΣ:

Ζητούν πίσω χιλιάδες ευρώ από αγρότες και δεσμεύουν λογαριασμούς!

Δημοσίευση: 08 Απρ 2017 9:50

«Οι κοινοποιήσεις, σε δικαιούχους του προγράμματος δάσωσης, αποφάσεων απένταξης από το πρόγραμμα, με την υποχρέωση να επιστρέψουν το σύνολο των ενισχύσεων που έχουν λάβει, γιατί δεν είχαν τον αρχικώς ορισθέντα αριθμό δένδρων ανά στρέμμα, έχουν δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις σε αρκετές περιοχές, όπως στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι Λάρισας». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.


Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «η απαίτηση επιστροφής από τους δικαιούχους του συνόλου του ποσού που εισέπρατταν για κάποια χρόνια -και μάλιστα μέσα σε χρονικό διάστημα μερικών ημερών- είναι πρακτικά αδύνατη, με αποτέλεσμα να βεβαιώνονται οι οφειλές στην εφορία, ενώ καταγγέλλονται και περιστατικά δέσμευσης λογαριασμών, που προκαλούν οικονομική ασφυξία και εύλογες διαμαρτυρίες.
Η πολιτεία, αναγνωρίσασα ότι ήταν πρακτικά αδύνατο να υπάρχει ο αρχικά ορισθείς ελάχιστος αριθμός δένδρων, προχώρησε σε τροποποίησή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Με προηγούμενη ερώτησή μου για το ίδιο θέμα στις 19.07.2016, είχα τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρξει η κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση ώστε η υπ. αριθμ. 800/21-1-2015 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β/128) των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, που διευθετούσε προβλήματα που εμφανίστηκαν κατά την πρακτική εφαρμογή του προγράμματος δάσωσης, να έχει αναδρομική ισχύ. Μια τέτοια πρωτοβουλία θα διόρθωνε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όσοι καλούνται να επιστρέψουν ενισχύσεις χιλιάδων ευρώ, καθώς θα μπορούσαν και αυτοί να χρησιμοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις της ΚΥΑ για τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού δένδρων».
Εκκρεμούν πληρωμές από το 2015
Επιπροσθέτως, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, μετά από ενημέρωσή που είχε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Καλλιεργητών Δάσωσης Φαρσάλων «το Περιβάλλον» κ. Πολύβιο Μπλέτσα θέτει το πρόβλημα των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στις πληρωμές των δικαιούχων του προγράμματος δάσωσης. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει «έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των δικαιούχων του προγράμματος δάσωσης για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές και τη συγκεχυμένη ενημέρωση επ’ αυτών. Σύμφωνα με το Σύλλογο Καλλιεργητών Δάσωσης των Φαρσάλων “το Περιβάλλον”, παρότι διανύουμε το 2017, εκκρεμούν πληρωμές για το 2015 και ολόκληρο το 2016. Οι διαδικασίες των δηλώσεων εφαρμογής και των αιτήσεων πληρωμής για τα προαναφερόμενα έτη έχουν γίνει σύμφωνα με τις διαδικασίες. Πληρωμές, ωστόσο, δεν υπήρξαν και τα ερωτήματα, για το τι συμβαίνει και αυτές έχουν βαλτώσει, πληθαίνουν συνεχώς».
Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Προτίθεστε να προβείτε στην απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση, ώστε η υπ. Αριθμ. 800/21-1-2015 ΚΥΑ να έχει αναδρομική ισχύ, επιτρέποντας να λυθεί το πρόβλημα με τους παλαιότερους δικαιούχους που απεντάχθηκαν και καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο της ενίσχυσης που είχαν λάβει;
2. Για ποιο λόγο δεν έχουν πληρωθεί δικαιούχοι για το 2015 και το 2016 και ποιο το χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass