Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Νέα αντιπυρική περίοδος με ελλείψεις

Δημοσίευση: 26 Απρ 2017 9:25

Η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΥΠΣ) Θεσσαλίας, με επιστολή της προς τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Βασίλειο Καπέλιο σημειώνει πως, ξεκινά η αντιπυρική περίοδος με ελλείψεις για άλλη μία χρονιά στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες νομού Λάρισας.

Αναλυτικότερα στην επιστολή, των συνδικαλιστών των πυροσβεστών που κοινοποιείται και στον υπαρχηγό του Π.Σ. αντιστράτηγο Ιωάννη Βασιλειάδη, αναφέρονται τα εξής: «Το σωματείο της Ε.Υ.Π.Σ.Π. Θεσσαλίας σας εκφράζει την έντονη ανησυχία για τις ελλείψεις που διαπιστώνονται στον αριθμό του προσωπικού των μονίμων πυροσβεστών στον νομό Λάρισας. Ελλείψεις που, ενόψει και της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, είναι πολύ πιθανό να καλύπτονται με αυξημένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές κλήσεις σε επιφυλακή των υπαλλήλων στις βάρδιες καθώς και με μετακινήσεις υπαλλήλων χωρίς τη θέλησή τους μεταξύ σταθμών και κλιμακίων του νομού, μέσω του σκληρού και αντεργατικού π.δ. 93/2014 και της, χωρίς οριοθετημένων κριτηρίων μεταξύ των μετακινούμενων υπαλλήλων, εφαρμογής αυτού.

Συγκεκριμένα, η επάνδρωση του νέου Π.Κ. εθνικών οδών Πυργετού στην περιοχή των Τεμπών αποκλειστικά από υπαλλήλους που ήδη υπηρετούσαν σε υπηρεσίες του νομού αποδυνάμωσε σημαντικά τον 1ο Π.Σ Λάρισας, το σταθμό της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας και την Π.Υ. Ελασσόνας. Οι υπηρεσίες αυτές ανήκουν στο νομό Λάρισας, ο οποίος παρουσιάζει ήδη κενές οργανικές θέσεις σύμφωνα και με την τελευταία κατανομή του 2017.

Ο 1ος Π.Σ. Λάρισας, ο μοναδικός σταθμός εντός μίας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και ένας από τους πρώτους σταθμούς του Π.Σ. ανά τη χώρα σε διαχείριση συμβάντων, σύμφωνα και με τον πίνακα μηνιαίων συμβάντων του 2016, παραμένει εδώ και δεκαετίες Β τάξης σταθμός, ενώ μετά τις τελευταίες μετακινήσεις (κατά το πλείστον οδηγών) η δύναμή του πλησιάζει επικίνδυνα τον αριθμό μονίμων πυροσβεστών ενός Γ τάξης σταθμού, με ό,τι συνεπάγεται αυτό επιχειρησιακά για την προστασία ενός συνόλου πληθυσμού άνω των 220.000 κατοίκων.

Η Π.Υ. Ελασσόνας, μετά τις μεταθέσεις των τελευταίων ετών και τις πρόσφατες μετακινήσεις προς το Π.Κ. εθνικών οδών Πυργετού, διαθέτει πλέον προσωπικό μόνιμων πυροσβεστών ισάριθμο ή ακόμα και μικρότερο από το προσωπικό αρκετών Π. Κλιμακίων ανά τη χώρα. Στη μεγαλύτερη γεωγραφικά επαρχία της Ελλάδας με μεγάλο ορεινό όγκο του Ολύμπου, το προσωπικό μειώθηκε επικίνδυνα ενώ οι πυροσβέστες παραγωγικής σχολής και οι οδηγοί αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Το Π.Κ Φαρσάλων, το 9ο σε αριθμό συμβάντων από τα 120 περίπου Π.Κ. της χώρας και με αριθμό ρεκόρ κάθε χρόνο σε αγροτοδασικές πυρκαγιές, λειτουργεί με 10 μόνιμους πυροσβέστες και τον προϊστάμενό του!

Αντίστοιχα προβλήματα έλλειψης προσωπικού παρατηρούνται μετά και τις μετακινήσεις προς το Π.Κ. εθνικών οδών και στον σταθμό της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας ενώ η δύναμη της 8ης ΕΜΑΚ παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα εδώ και χρόνια.

Επειδή η αναβάθμιση του 1ου Π.Σ Λάρισας σε Α τάξης σταθμό, σύμφωνα και με τις υποσχέσεις προγενέστερων Αρχηγών και Γ. Γρ. Πολ. Προστασίας, μετατίθεται κάθε φορά σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις του Π.Σ. Επειδή η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και οι δήμοι Κιλελέρ και Τυρνάβου με συνολικό πληθυσμό άνω των 220.000 κατοίκων προστατεύονται από ένα μόνο σταθμό που στην ουσία τείνει να υποβαθμιστεί σε Γ τάξης, τη στιγμή που πολύ μικρότερες πόλεις με το 1/3 των συμβάντων προστατεύονται από μεγαλύτερους σταθμούς.

Επειδή ο νομός Λάρισας δεν παρουσίαζε ποτέ υπερβολικό αριθμό υπεράριθμων πυροσβεστών αλλά σχεδόν κάθε χρόνο κενές οργανικές θέσεις. Επειδή οι αποστάσεις μεταξύ σταθμών και κλιμακίων στο νομό ξεπερνούν τα 50 χλμ και οι μετακινήσεις εντός νομού εξουθενώνουν οικονομικά και οικογενειακά τους πυροσβέστες, σας παρακαλούμε να δείτε με θετική διάθεση την προοπτική ενίσχυσης με προσωπικό των υπηρεσιών του νομού Λάρισας στις δρομολογούμενες τακτικές μεταθέσεις του έτους» καταλήγει η επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΥΠΣ, Βασίλης Ρούντος.