Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΙΡΑΝΩΝ, ΔΥΡΡΑΧΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓ. ΑΧΙΛΛΙΟ

Αισιοδοξείτε Έλληνες και πορεύεστε κοντά στην εκκλησία

* Πανηγυρική υποδοχή στον Μητροπολιτικό Ναό και το Επισκοπείο

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2017 23:00

Μεγαλοπρεπέστατη, όπως αρμόζει στο κύρος και την προσωπικότητά του, ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε το χριστεπώνυμο πλήθος της πόλης στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, χθες το απόγευμα στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου, στην πανηγυρική δοξολογία προς τιμήν του.

Στην τελετή χοροστάτησαν οι σεβ. μητροπολίτες Λαρίσης κ. Ιγνάτιος και Ελασσόνας κ. Χαρίτων, ενώ παρέστησαν πλήθος ιερέων της μητροπολιτικής μας περιφέρειας και αρκετοί πιστοί, οι οποίοι ανέμεναν καρτερικά για να του φιλήσουν το χέρι.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Στην ομιλία του ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε σε μία λαμπρή προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία, απαριθμώντας το επιστημονικό και ιεραποστολικό του έργο και φυσικά το έργο του κ. Αναστασίου στην Αλβανία. Αναλυτικότερα ο Ποιμενάρχης μας ανέφερε τα εξής: Με αισθήματα βαθύτατης συγκινήσεως σας υποδεχόμεθα εις την μακαρίαν γην των Θετταλών καί εἰς τήν Λάρισαν τήν εξάκουστον, ιδίᾳ δέ εἰς τόν Ιερόν τούτον Μητροπολιτικόν ημών Ναόν επί του Θρόνου του Αγίου Αχιλλίου. Ευαγγελιζόμενος τήν ειρήνην, ευαγγελιζόμενος αγαθά ήκετε καί πρός ημᾶς. Οι άγιοι πόδες Υμών επάτησαν εἰς τά άγια χώματα της πόλεως του Αγίου Αχιλλίου καί αι άγιαι πρωθιαρχιερατικαί υμών χείρες ευλογούσιν ημάς από του Ύψους του Προκαθημένου μιας των Ορθοδόξων Εκκλησιών, της οποίας τήν ζωήν Υμείς μετεμορφώσατε καί υμείς περιεσώσατε καί ευρίσκεται σήμερον ἡ Εκκλησία της γείτονος Αλβανίας, θάλλουσα καί ευφραινομένη. Αισθάνομαι όντως πολύ υπολειπόμενος ώστε νά αρθώ εἰς τό ύψος νά επαινέσω της Υμετέρας Προσωπικότητος τάς διαστάσεις καί τήν εκ βαθέων πνευματικότητα, έχων ενώπιόν μου μίαν λαμπράν σύγχρονον πνευματικήν προσωπικότητα παγκοσμίου ακτινοβολίας. Σας εθαυμάζομεν καί ὡς Ἱεραπόστολον. Δέν εδιστάσατε Σεις ὁ Επίσκοπος, ὁ Ακαδημαϊκός Διδάσκαλος, ὁ Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας νά πάρετε τήν ράβδον τοῦ Ἱεραποστόλου καί νά φθάσετε «ἕως ἐσχάτου τῆς γῆς». Καί βέβαια σᾶς ἠξίωσεν ὁ Κύριος νά ποιμάνετε καί μίαν ἐκ τῶν μεγάλων Ἱερῶν Μητροπόλεων τῆς Δευτεροθρόνου Ἐκκλησίας τῶν Ἀλεξανδρέων ἐπ’ ἀρκετόν, ὡς Τοποτηρητής Αὐτῆς. Καί ταῦτα πάντα τά μεγάλα καί θαυμαστά ἅτινα δι’ ἀδρῶν γραμμῶν ἐξερχόμενα ἐκ τῆς ταπεινῆς γραφίδος ἡμῶν, παραδιδόμενα εἰς τούς ἀκροωμένους αὐτά, δύνανται νά διευρύνουν τοῦ καθενός τόν νοῦν καί νά ἀναμετρήσῃ εἰς ποίους ἀγῶνας ἐπεδύθητε καί πόσους κόπους καί ἱδρῶτας κατεβάλετε. Ὅθεν ἐν χαρᾷ ἅπαντες σήμερον Σᾶς ὑποδεχόμεθα, ἀναφωνοῦντες τό «ὡς εὖ παρέστητε Μακαριώτατε πάτερ καί Δέσποτα».

Ο ΑΡΧΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Ο κ. Αναστάσιος μίλησε με βαθιά συγκίνηση για την υποδοχή που του έγινε στη Λάρισα, στάθηκε στο έργο που γίνεται στην Αλβανία, ενώ έστειλε και μήνυμα αισιοδοξίας και υπομονής στους δοκιμαζόμενους –από την κρίση- Έλληνες, υπενθυμίζοντας ότι «πλούσιος είναι αυτός που έχει παράδοση και αιώνια πίστη». Απευθυνόμενος προς τον σεβ. κ. Ιγνάτιο υποστήριξε ότι «ευτυχισμένος είναι ο μοναχός που βλέπει τον μαθητή του να προκόβει και να βαδίζει ευλογημένος προς την ποιμαντική, προσευχόμενος για το πλήρωμά του».

Αρχικά ο κ. Αναστάσιος μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησε όταν ανέλαβε τα ηνία της Αρχιεπισκοπής της γείτονος. «Στην Ελλάδα είχαμε όλοι συμφιλιωθεί με την εικόνα των καμένων εκκλησιών, με κτίρια που είχαν παραδοθεί στη στάχτη και στη λήθη. Προσωπικά δεν έχασα το κουράγιο και την πίστη μου και έβλεπα σε μια χωματερή γεμάτη νάρκες, την άμπελο του Κυρίου, ο οποίος κάνει θαύματα. Έτσι ως αυτοκέφαλη ορθόδοξη εκκλησία, είχαμε ως αποστολή να εκπέμψουμε την ελπίδα της Ανάστασης. Στην Αλβανία το κοινό μας είναι ανομοιογενές, αφού απευθυνόμαστε σε Έλληνες, Αλβανούς, Σλαβόφωνους. Έτσι ανάλογα την περιοχή λειτουργούμε και στην αντίστοιχη γλώσσα. Το 22% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ζούμε και κινούμαστε με ανθρώπους διαφορετικών θρησκευμάτων και αποδεχόμαστε τον άλλον, όπως είναι. Κλείνοντας θα ήθελα να απευθύνω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και πίστης στους Έλληνες. Να συνεχίσουμε να ελπίζουμε, διότι ο Θεός ζει ανάμεσά μας και το Άγιο Πνεύμα ενισχύει τη ζωή μας. Την ορθόδοξη εκκλησία την χαρακτηρίζουν 3 πράγματα, η αλήθεια, η αγάπη και το κάλλος. Ας είμαστε κοντά της και όλα θα πάνε καλά».

Μετά το πέρας των ομιλιών ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος δώρισε στον μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιγνάτιο ένα αντίγραφο της Κορυτσάς, στις σελίδες του οποίου υπάρχει το σχήμα του σταυρού και μια μικρή ρέπλικα του ναού της Αναστάσεως στα Τίρανα».

Στην πανηγυρική θεία λειτουργία παρέστησαν ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ο βουλευτής της ΝΔ Μάξ. Χαρακόπουλος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και τοπικών φορέων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Συνάντηση με τον μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, είχε χθες το πρωί στο Επισκοπείο Λάρισας, ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος.

Οι δύο ιεράρχες τα είπαν σε πολύ θερμό κλίμα και αρχικά θυμήθηκαν τα χρόνια στα οποία ο σεβ. μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος ήταν φοιτητής στη Θεολογική Σχολή και ο αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος καθηγητής.

Καλωσορίζοντας τον κ. Αναστάσιο ο σεβ. μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι βρίσκεται σε γνώριμο κλίμα, παρουσίασε τους συνεργάτες του (πρωτοσύγκελο π. Αχίλλιο, Αρχιερατικό Επίτροπο π. Ιγνάτιο) και υπενθύμισε την εκκρεμότητα της επίσκεψης κλιμακίου της Μητρόπολης στα Τίρανα. Ακόμη ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη στη Μητρόπολη, παιδιών από το Αργυρόκαστρο τα οποία φιλοξενούνταν από την Ένωση Αποστράτων Αεροπορίας, χαρακτηρίζοντάς τα «άξια λόγου και μόρφωσης».

Αυτό έδωσε το έναυσμα στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων να τονίσει τις προτεραιότητές του στη γείτονα χώρα που είναι η δημιουργία περισσότερων σχολείων και όχι τόσο ναών. Τα μορφωμένα παιδιά αποτελούν βασικά συστατικά των δημοκρατικών καθεστώτων.

Ακολούθως οι δύο ιεράρχες συζήτησαν για το ζήτημα που προέκυψε στη χώρα μας, με τη θεματική εβδομάδα για τις έμφυλες ταυτότητες, με τον λαρισαίο Επίσκοπο να υποστηρίζει ότι στα σχολεία της πόλης δεν εφαρμόστηκε η εγκύκλιος του υπουργείου, με πρωτοβουλία γονέων και εκπαιδευτικών. «Δυστυχώς δημιουργούν ψεύτικα προβλήματα και δεν ασχολούνται με τα πραγματικά» σχολίασε ο κ. Αναστάσιος.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας βρέθηκε στο στόχαστρο του μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, τόσο για την διφορούμενη στάση της (άλλα λέει σε μας κι άλλα ανακοινώνει) για το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και για τις πανελλαδικές εξετάσεις. «Επικαλείται την αναγκαιότητα κατάργησης των πανελλαδικών για να έχουν περισσότερο χρόνο τα παιδιά, αλλά πώς θα μάθουν οι νέοι μας να αγωνίζονται, να ανταμείβονται ο κόποι τους, πώς θα επιβραβεύεται ο άριστος μαθητής, αν όλοι μπαίνουν στα ΑΕΙ;» αναρωτήθηκε ο κ. Ιγνάτιος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σχολιασμός του αρχιεπισκόπου Αναστάσιου: «Στο τέλος θα απολογείται κάποιος, γιατί είναι άριστος…».

Εν συνεχεία ο κ. Ιγνάτιος ενημέρωσε τον υψηλό προσκεκλημένο για την πλούσια δράση των Κατηχητικών σχολείων της Μητρόπολης, αλλά και για τη μεγάλη επισκεψιμότητα που παρουσιάζει η ιστοσελίδα της Μητρόπολης. Χρήσιμη η επισήμανση του αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιου: «Το ίντερνετ είναι ένα παρθένο δάσος που κρύβει πολλές ομορφιές αλλά και κινδύνους. Θα πρέπει λοιπόν να μάθουμε στα παιδιά μας να περπατούν σωστά…».

Λίγο πριν την αναχώρησή του ο μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο μια εικόνα του Αγίου Αχιλλίου και κεντημένες δικοροτρίκερες κορδέλες, οι οποίες στην αλβανική γλώσσα έγραφαν «Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος».

Παρόντες στην επίσκεψη ο μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ, ο ζωγράφος Χρ. Παπανικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος και ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου π. Νικηφόρος.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass