ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕ ΥΛΙΚΟ

Ανησυχία για τη διανομή Καινής Διαθήκης από νεοπροτεστάντες

* Πώς αυτοπροσδιορίζεται η «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση»-Πώς σχολιάζουν τη δράση τους η Μητρόπολη και Λαρισαίοι θεολόγοι

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2017 22:38

Ανησυχία για τη μεγάλη σε έκταση επιχείρηση, που έλαβε χώρα από μέλη της νεοπροτεσταντικής Οργάνωσης «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση», καθώς το Σαββατοκύριακο μοιράστηκε σε αρκετά σπίτια στη Λάρισα η Καινή Διαθήκη αλλά και άλλο «ύποπτο» ενημερωτικό υλικό, αλλά και ικανοποίηση, καθώς εισακούσθηκε η προτροπή της να μην μπούνε στη διαδικασία επικοινωνίας μαζί τους, επικρατεί στη Μητρόπολη Λάρισας.

Η Μητρόπολη, επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και τόσο την Κυριακή 2 Ιουλίου, όσο και προχθές ανεγνώσθη στους ιερούς ναούς μήνυμα του μητροπολίτη κ. Ιγνατίου (το οποίο δημοσιοποίησε και η «Ε»), ο οποίος προειδοποιούσε το χριστεπώνυμο πλήρωμα για την «ευρείας κλίμακας εκστρατεία που την ονομάζει «Operation Joshua (Οπερέισον Τζόσουα) – Κάθε σπίτι», η οποία θα περιέλθει τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και τα Γρεβενά, διανέμοντας Καινές Διαθήκες και με το πρόσχημα αυτό, θα διανέμει και ποικίλο υλικό προτεσταντικού χαρακτήρα, ασυμβίβαστο προς την Ορθόδοξο Πίστη. Η Ιερά Σύνοδος συνιστά να μη δελεασθούμε από τη δωρεάν διανομή της Καινής Διαθήκης, διότι αυτό θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μας πλησιάσουν, για να συζητήσουν μαζί μας, να μας δώσουν πληροφορίες για το προσηλυτιστικό έργο τους, και να γίνουν γνωστοί».

Η εμφάνιση αυτής της νεοπροτεσταντικής Οργάνωσης, που χαρακτηρίσθηκε «σύγχρονη αιρετική» δεν είναι νέα στη χώρα μας, αφού η δράση της απασχόλησε νωρίτερα κι άλλες πόλεις της χώρας και κατά συνέπεια και την Επιτροπή Αιρέσεων της Ιεράς Συνόδου. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι η μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων της Οργάνωσης στη διανομή του ενημερωτικού υλικού, οι οποίοι χθες εθεάθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» στα παράλια του Δήμου Τεμπών και Αγιάς. Σακούλες με την ελληνική σημαία απ’ έξω και την επιγραφή «Κάθε σπίτι» εμπεριείχαν την Καινή Διαθήκη (ως δούρειος ίππος για να εισέλθουν στην ελληνική οικογένεια), μια φόρμα για συνδρομή σε εκδόσεις της «Ελληνικής Ιεραποστολικής Ένωσης» και φυλλάδια, στα οποία ναι μεν διευκρινίζονταν ότι το πακέτο που προσφέρεται δεν έχει καμία σχέση με Μάρτυρες του Ιεχωβά, Μορμόνους κ.λπ., αλλά το περιεχόμενο χαρακτηρίζεται από Λαρισαίους θεολόγους «παραπλανητικό και επικίνδυνο».

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι σημειώθηκαν 3 προσαγωγές ατόμων στην αστυνομία για τη διανομή υλικού της Οργάνωσης, τα οποία στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Οι ίδιοι οι άνθρωποι της Ελληνικής Ιεραποστολικής Ένωσης αυτοπροσδιορίζονται ως «Έλληνες πολίτες, με βαθιά πίστη στον Θεό κι εκτίμηση του Λόγου Του. Η ομάδα μας αποτελείται κυρίως από Έλληνες εθελοντές των Ευαγγελικών Εκκλησιών της Ελλάδας, ενώ παράλληλα καλωσορίζουμε κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό και Ιερέα που δηλώνει πίστη στον Τριαδικό Θεό, αναγνωρίζει την αξία της σωτηρίας του Ιησού Χριστού, και δέχεται την Αγία Γραφή ως τον θεόπνευστο Λόγο του Θεού, να συμμετέχει στην προσπάθειά μας».

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Άτυπα η Μητρόπολη Λαρίσης υποστήριξε στην «Ε» ότι «οι ενορίες επιστρέψαμε πίσω ως απαράδεκτες (τις σακούλες με όλο το περιεχόμενο). Όσον αφορά τις Καινές Διαθήκες η Ιερά Σύνοδος δια του π. Κυριακού (υπεύθυνος των Αιρέσεων στην ΔΙΣ) μας είπαν πως το κείμενο της είναι καθαρό. Κάποιοι όμως λένε ότι έχει μικροαλλοιώσεις. Το αποστείλαμε ήδη στην επιτροπή επί των αιρέσεων για περαιτέρω έρευνα. Πολλοί εκ των πιστών τα οδήγησαν στην ανακύκλωση. Το άλλο υλικό τους πάντως είναι επικίνδυνο και καθαρά προσηλυτιστικό νεοπρωτεσταντικό!»

Στο τέλος υπενθυμίζει όλα όσα ανέφερε στο πρωταρχικό της μήνυμα: Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ως μέλη του ενός και μοναδικού Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, δεν χρειαζόμαστε τις διάφορες νεοφανείς αιρετικές κινήσεις, ούτε τους διαφόρους «κήρυκές» τους, από το εσωτερικό ή το εξωτερικό. Γι’ αυτό ας είμαστε προσεκτικοί αυτές τις ημέρες για να διαφυλάξουμε την Πίστη μας την Αγία και την προαγωγή μας προς τη σωτηρία και τον αγιασμό».

ΟΙ ΘΕΟΛΟΓΟΙ

Από την πλευρά τους Λαρισαίοι θεολόγοι υποστηρίζουν στην «Ε» τα εξής: Αυτή η κίνηση, με πρόσχημα την προσφορά της Καινής Διαθήκης, διανέμει ποικίλο υλικό προτεσταντικού χαρακτήρα ασυμβίβαστο προς την Ορθόδοξη Πίστη. Αυτή η οργάνωση: Αν και θέλει να εμφανίζεται φιλική προς την Ορθοδοξία, θεωρεί την Πίστη μας ως «πνευματικά δεσμά αιώνων», όπως έχει δηλώσει. Υποστηρίζει επίσης, ότι στην πατρίδα μας επικρατεί «πνευματικό σκοτάδι και απιστία». Αν και εμφανίζει το Σύμβολο της Πίστεως στα φυλλάδιά της, δεν δέχεται καμία Οικουμενική Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο. Αν και διατείνεται ότι δεν έχει σχέση με αιρέσεις, απορρίπτει την τιμή των αγίων εικόνων χρησιμοποιώντας ιουδαϊκά και μουσουλμανικά επιχειρήματα. Αυτό κάνουν όλα τα προτεσταντικά μορφώματα και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Αν και υποστηρίζει ότι τιμά τον Σταυρό του Χριστού, οι οπαδοί της δεν κάνουν το σημείο του Σταυρού. Το σημείο του Σταυρού θεωρείται από αυτούς κίνηση «επουσιώδης» και «ήσσονος σημασίας». Αν και εκφράζει «σεβασμό και αγάπη στον Ορθόδοξο κλήρο και τον λαό», απορρίπτει απόλυτα το μυστήριο της ιερωσύνης καθώς και όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass