Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΑΓΝΟΙΑ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ

Το ποδήλατο βγήκε …scooter

*Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά ποδήλατα

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2017 16:02

Δώρο στην κόρη του ήθελε να κάνει Λαρισαίος και σκέφτηκε να της αγοράσει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο έτσι ώστε να είναι πιο ξεκούραστες οι μετακινήσεις της στην πόλη.

Η χαρά όμως τελείωσε όταν την κοπέλα σταμάτησαν στο δρόμο την ώρα που οδηγούσε το νέο της ηλεκτρικό ποδήλατο, άνδρες του τμήματος Τροχαίας Λάρισας προκειμένου να την ενημερώσουν ότι θα πρέπει να διαθέτει άδεια, δίπλωμα, κράνος και πινακίδα κυκλοφορίας. «Εμείς αγοράσαμε ποδήλατο και μας βγήκε scooter» δηλώνει ο γονιός οποίος αναζητούσε να μάθει τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος έτσι ώστε το παιδί του να κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης με ασφάλεια.

Συχνά καταναλωτές επιθυμούν να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο και λόγω άγνοιας καλούνταν στη συνέχεια να πληρώσουν πρόστιμα καθώς η Τροχαία βεβαιώνει παραβάσεις ως μοτοποδήλατα. Όλα όσα θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές σχετικά με τα ηλεκτρικά ποδήλατα επισημαίνει στην «Ε» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Λάρισας Δέσποινα Παπαδοπούλου: «Ο καταναλωτής κατά την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου θα πρέπει να ζητά το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του ποδηλάτου το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις προδιαγραφές. Καθώς αν αυτό που έχει αγοράσει ξεπερνά τα 25 χλμ. την ώρα τότε δεν θεωρείται ποδήλατο αλλά μοτοποδήλατο και απαιτούνται όλα όσα προβλέπονται για τα μοτοποδήλατα. Όπως είναι άδεια, δίπλωμα, πινακίδα, κράνος. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει το πιστοποιητικό ο καταστηματάρχης, τότε ο καταναλωτής το ζητάει με ένα e-mail στο εργοστάσιο κατασκευής του ποδηλάτου αποστέλλοντας τον σειριακό αριθμό».

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι ποδήλατα. Δηλαδή χρειάζεται να κάνει κάποιος πετάλι για να κινηθεί το ποδήλατο. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ηλεκτρικά ποδήλατα θεωρούνται αυτά τα οποία έχουν υποβοήθηση στα πεντάλ, όχι γκάζι στο τιμόνι.

Από την άλλη έχουν εμφανιστεί στην αγορά κάποια ποδήλατα με γκάζι στο τιμόνι. Αυτά δεν θεωρούνται ποδήλατα σύμφωνα και με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά ηλεκτρικά scooters, για τα οποία απαιτείται δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας. Το ηλεκτρικό ποδήλατο έχει έναν κινητήρα 250W και μια μπαταρία που σκοπό έχουν να βοηθούν τον ποδηλάτη στο πετάλι και να κάνουν πιο άνετη την ποδηλασία.

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. ως μοτοποδήλατο ορίζεται το δίτροχο ή τρίτροχο όχημα, του οποίου η μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 45 χιλιόμετρα την ώρα και εάν είναι εξοπλισμένο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο κυλινδρισμός του δεν υπερβαίνει τα 50 κυβικά εκατοστά. Επίσης, ως μοτοποδήλατο λογίζεται και το ελαφρό τετράτροχο όχημα του οποίου το απόβαρο κενού οχήματος, μη συμπεριλαμβανομένου του βάρους του καυσίμου ή του μίγματος καυσίμου – ελαίου ή των συσσωρευτών των ηλεκτρικών οχημάτων, είναι μικρότερο των 350 χιλιογράμμων, η μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 45 χιλιόμετρα την ώρα και ο κυλινδρισμός του κινητήρα του δεν υπερβαίνει τα 50 κυβικά εκατοστά, προκειμένου για κινητήρα με επιβαλλόμενη ανάφλεξη ή η μέγιστη καθαρή ισχύς τα 4KW, προκειμένου για κινητήρες άλλου τύπου.

Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι εκτός από προσεκτικοί οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουν το ποδήλατο ακόμα και αν είναι ηλεκτρικό για γυμναστική και υγεία, καθώς με το ηλεκτρικό ποδήλατο ο αναβάτης διατηρεί τη φυσική του κατάσταση χωρίς να καταπονεί το σώμα του. Για παράδειγμα όσοι κάνουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις και δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση μπορούν να ξεκουράζονται χρησιμοποιώντας την ηλεκτροκίνηση.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις μετακινήσεις όπως και τα συμβατικά ποδήλατα, σταθμεύονται οπουδήποτε, δεν «κολλάνε» στην κίνηση, έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε δεν χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης, από τη στιγμή που σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή το όχημα δεν ξεπερνάει τα 25 χλμ. την ώρα. Ακόμα δεν χρειάζεται άδεια κυκλοφορίας, ασφάλεια και τέλη κυκλοφορίας, ενώ τέλος δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον ενώ για μια απόσταση 30 -60 χλμ. καταναλώνει την ενέργεια που θα κατανάλωσε μια συμβατική λάμπα 100 W.

Ζωή Παρμάκη