* Στη Θεσσαλονίκη το 20ό Γαβούστιμα * Μάξιμος: Μην λησμονάτε την Καππαδοκία

Συγκίνηση για την "πλατεία Μικρασιατών" στα Φάρσαλα

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2017 22:40

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 19η Πανελλήνια Σύναξη Καππαδοκών "Γαβούστιμα 2017" που πραγματοποιήθηκε επί τριήμερο στην πόλη των Φαρσάλων από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών με την πρόεδρο κ. Βασιλική Κοντοπούλου να μην παραδίδει το λάβαρο της Ομοσπονδίας στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών Καππαδοκίας Θεσσαλονίκης κ. Κων/νο Αβανίδη, ο οποίος δέχθηκε να διοργανώσει την 20ή Πανελλήνια Σύναξη Καππαδοκών "Γαβούστιμα 2018" υπό την προϋπόθεση να συμφωνήσει το Δ.Σ. του Συλλόγου του.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αξενών τόνισε ότι η οικονομική κρίση αλλά και η διαπίστωση ότι η φετινή διοργάνωση στα Φάρσαλα έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη δημιουργούν προβληματισμό για τη διοργάνωση "Γαβούστιμα 2018". Έτσι το λάβαρο παραμένει προς το παρόν στα Φάρσαλα.

Χθες Κυριακή, τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, στις 7 π.μ., τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής, ενώ στις 11 π.μ. έγινε η τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας Μικρασιατών σε συνοικία των Φαρσάλων. Μιλώντας στην εκδήλωση η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Φαρσάλων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "Αυτή η πλατεία θα ονομαστεί σήμερα "Πλατεία Μικρασιατών". Είμαστε συγκινησιακά φορτισμένοι, γιατί δικαιώνεται ένα μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων αυτού του τόπου, που ήλθαν εδώ πριν από 95 χρόνια και η σκέψη όλων μας είναι κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα που δεν ζουν σήμερα. Ευελπιστούμε αυτός ο χώρος μελλοντικά να φωτίζει τις αλλοτινές πατρίδες με όλες τις μορφές της τέχνης, ζωντανεύοντας έτσι μνήμες, που τόσο άδικα προσπάθησαν να σβήσουν από το μυαλό μας. Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο και τους συνεργάτες του".

Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος επισήμανε ότι "οι τριήμερες εκδηλώσεις, εξαιρετικά επιτυχημένες, του 19ου Γαβουστίματος, συνδιοργανωτής των οποίων ήταν ο Δήμος Φαρσάλων, ολοκληρώνονται σήμερα με την ονοματοδοσία του χώρου αυτού σε πλατεία Μικρασιατών, ενώ φυτεύουμε και το δένδρο της ελιάς για να συμβολίσουμε την ξεχωριστή αξία και σημασία του μικρασιατικού ελληνισμού για εμάς. Επισημαίνω ότι για τον Δήμο Φαρσάλων αποτελεί συνειδητή επιλογή να αποδίδει τέτοια τιμή σ' όλους τους ιδιαίτερους τόπους καταγωγής εκείνων των κατοίκων της πόλης που μετοίκησαν εδώ από αλλού, αλλά έκαναν τα Φάρσαλα τόπο της καρδιάς τους και του μέλλοντός τους. Η αρχή έγινε το 2012 με την ονομασία της οδού Καλαρρυτών. Η συνέχεια γίνεται σήμερα με την πλατεία Μικρασιατών. Θα συνεχίσουμε δίνοντας το όνομα όλων των επιμέρους τόπων καταγωγής των κατοίκων της πόλης σε ανώνυμες οδούς και πλατείες".

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας με το όνομα της πλατείας των Μικρασιατών και το φύτεμα της ελιάς σε ανάμνηση του 19ου Γαβουστίματος αλλά και για να τιμηθούν οι Μικρασιάτες της πόλης και επαρχίας Φαρσάλων.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Μικρασιάτης στην καταγωγή βουλευτής, που στο περσινό Γαβούστιμα ανακηρύχθηκε «Άξιος των Καππαδοκών», Μάξ. Χαρακόπουλος χαιρετίζοντας τη συνάντηση ανέφερε ότι «οι Καππαδόκες ήταν οι ακρίτες των συνόρων της χιλιόχρονης, ένδοξης αυτοκρατορίας της Ρωμανίας, που οι Φράγκοι τον 16ο αιώνα ονόμασαν βυζαντινή. Με πρώτο τον χιλιοτραγουδισμένο Βασίλειο Διογένη Άκριτα ήταν αυτοί που φύλαγαν τις Θερμοπύλες της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας.

Και οι απόγονοι των προσφύγων, μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, φυλάττουν στη νέα πατρίδα τα ιερά και τα όσια, τις Θερμοπύλες της εθνικής και θρησκευτικής μας συνείδησης. Σε πείσμα διάφορων ανιστόρητων που επιχειρούν να απαξιώσουν τα εθνικά μας σύμβολα, τη σημαία μας, και να υποτιμήσουν την ορθόδοξη παράδοσή μας. Αυτή την παράδοση οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε κι εμείς στα παιδιά μας».

...Οι πρόσφυγες παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ρίζωσαν και διακρίθηκαν στην Ελλάδα. Η γη της Καππαδοκίας ανέδειξε τον τελευταίο άγιο, σύγχρονο των ημερών μας, τον γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη από τα Φάρασα. Η Καππαδοκία προσέφερε τον έναν από τους δύο νομπελίστες ποιητές μας, τον Γεώργιο Σεφέρη. Αλλά και ο βραβευθείς με Όσκαρ, για την ταινία του "Αμέρικα-Αμέρικα", σκηνοθέτης Ηλίας Καζάν, από την Καππαδοκία προερχόταν. Και βεβαίως εμβληματικές προσωπικότητες με παγκόσμια ακτινοβολία στο χώρο της οικονομίας, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης ήταν Καππαδόκες».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «δυο είναι κάθε χρόνο τα σημαντικά γεγονότα για τους προσφυγογενείς από την Καππαδοκία. Το "Γαβούστιμα", η Πανελλήνια Σύναξη Καππαδοκών, και σημαντικότερο το ετήσιο προσκύνημα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην αγιοτόκο γη.

Θα ήθελα, εδώ από τα Φάρσαλα και το 19ο Γαβούστιμα, να απευθύνω έκκληση σε κάθε πατριώτη, σε κάθε Έλληνα που έχει συναίσθηση του ιστορικού βάρους που κουβαλάμε ως έθνος στις πλάτες μας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της καθ' ημάς Ανατολής, και ιδιαίτερα σε όσους έλκουν καταγωγή από τα Ματωμένα Χώματα της Μικρασίας. Μην λησμονάτε την Καππαδοκία! Στηρίξτε το προσκύνημα της Καππαδοκίας. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες του πατριάρχη του Γένους, τον οποίο έχω την ευλογία τα τελευταία σχεδόν 15 χρόνια να συνοδεύω στην αγιοτόκο γη, ακούγεται η ρωμαίικη λαλιά και ορθόδοξοι ψαλμοί σε αλειτούργητες για δεκαετίες, μετά τη σφαγή της Σμύρνης, εκκλησίες. Έχουμε χρέος να ανάβουμε ένα αγιοκέρι για όσους αφήσαμε πίσω, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Τους ειρηνικώς και μαρτυρικές τελειωθέντες. Θα παρακαλούσα την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων να δει πώς κάθε χρόνο κάποιοι Σύλλογοι θα οργανώνουν το προσκύνημα των μελών τους στην Καππαδοκία. Είναι χρέος και υπόσχεση...

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΓΑΒΟΥΣΤΙΜΑ

Λίγο νωρίτερα στο "Αίγλη Palace" στην πλατεία Λαού στα Φάρσαλα πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των Δ.Σ. των Σωματείων για την ανάθεση του 20ού Πανελλήνιου Γαβουστίματος - Σύναξη Καππαδοκών και όπως προαναφέρθηκε υποβλήθηκε μία μόνο υποψηφιότητα για το "Γαβούστιμα 2018" από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αξενών Καππαδοκών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρός του κ. Κων/νος Αβανίδης δέχθηκε να διοργανώσει τη σύναξη αυτή των Καππαδοκών αφού πάρει την έγκριση του Δ.Σ. του συλλόγου του. Έτσι το λάβαρο με την εικόνα του Αγίου Βασιλείου θα παραμείνει προς το παρόν στα Φάρσαλα, που αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη γενική συνέλευση ο Σύλλογος Μικρασιατών Φαρσάλων πήρε άριστα για την επιτυχή διεξαγωγή των τριήμερων εκδηλώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο 26 Αυγούστου μετά την επιστημονική ημερίδα με θέμα "Από την Καππαδοκία στη χώρα του ομηρικού Αχιλλέα", που έγινε το μεσημέρι, ακολούθησαν με επιτυχία εκδηλώσεις και τις βραδινές ώρες που περιελάμβαναν πατινάδα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Φαρσάλων, χαιρετισμούς στον χώρο της Σκεπαστής Αγοράς των Φαρσάλων του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασ. Κόκκαλη, του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, του δημάρχου Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιου και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Νίκου Τσιλιμίγκα.

Ακολούθως έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών μεταξύ αδελφικών σωματείων και διοργανωτών, διάφορα δρώμενα, χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν διάφορους χορούς και ακολούθησε γλέντι για όλο τον κόσμο με την παραδοσιακή ορχήστρα "Εμπειροτέχνες".

Στο τριήμερο των εκδηλώσεων παρευρέθηκε πλήθος κόσμου στα Φάρσαλα.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass