ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΒΔΟΜΑΔΕΣ, 16 ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Εισαγγελική παρέμβαση για τη Σωτηρίτσα

•Προκαταρκτική έρευνα για να ελεγχθεί η νομιμότητα των αποφάσεων του Δήμου Αγιάς και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας •Σε «αναζήτηση» μαθητών θα προχωρήσει και η διεύθυνση του σχολείου για τις «αδικαιολόγητες» απουσίες

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2017 21:57

Απρόσμενες διαστάσεις έχει προσλάβει το θέμα της μη λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Σωτηρίτσας καθώς - για πρώτη φορά στα τοπικά χρονικά – παρατηρείται το γεγονός ότι 16 μαθητές δημοτικού δεν έχουν παρακολουθήσει ακόμη μαθήματα από τις 11 Σεπτεμβρίου που

ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά.
Η αντίδραση των γονέων στην απόφαση του Δήμου Αγιάς αρχικά, να κρίνει ως ακατάλληλο το κτίριο που στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο της Κάτω Σωτηρίτσας και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας στη συνέχεια να μεταστεγασθούν τα παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο Μελιβοίας ως το πλησιέστερο, έχει ως αποτέλεσμα οι 16 μαθητές να βρεθούν στο μέσον της αντιπαράθεσης σε βάρος της μαθησιακής τους διαδικασίας αφού μέχρι και χθες τουλάχιστον, δεν προσήλθαν καμία ημέρα στο νέο τους σχολείο για να παρακολουθήσουν μαθήματα.
Οι γονείς, επιθυμώντας τα παιδιά τους να φοιτήσουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγιάς αντί του Δημοτικού Μελιβοίας που τους υποδείχθηκε από τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, προσέφυγαν και στις εισαγγελικές αρχές που με τη σειρά τους κάλεσαν σε εξηγήσεις τους εμπλεκόμενους φορείς και γονείς.
Με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας Ιωάννης Μαγκούτας, να διατάξει χθες προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας θα ελεγχθεί η νομιμότητα των αποφάσεων τόσο του Δήμου Αγιάς όσο και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας που είχαν ως αποτέλεσμα να μένουν εκτός αιθουσών οι μαθητές, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε δεύτερο χρόνο, θα ερευνηθεί και η στάση των γονέων που δεν επιτρέπουν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν μαθήματα.
Το θέμα αποκτά και άλλες διαστάσεις αφού, σύμφωνα με άλλες πηγές, η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Μελιβοίας – σε συνεννόηση με τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες - θα κληθεί από μεθαύριο Δευτέρα να προχωρήσει σε «αναζητήσεις» μαθητών που αδικαιολόγητα απουσιάζουν από το σχολείο επί τόσες ημέρες για να διαπιστωθεί επίσης και με ποιανού απόφαση ή ευθύνη τα παιδιά παραμένουν στο σπίτι τους.
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ
Το θέμα δημιουργήθηκε όταν στις 24 Αυγούστου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας ενημερώνεται εγγράφως από τον δήμαρχο Αγιάς Αντ. Γκουντάρα ότι το κτίριο όπου μέχρι πέρυσι στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Σωτηρίτσας, είναι ακατάλληλο να λειτουργήσει ως σχολείο με βάση και τη διαθέσιμη οικοδομική άδεια.
Ο δήμαρχος υποδεικνύει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης τη μεταστέγαση των 24 μαθητών του Δ.Σ. Σωτηρίτσας στο Δημοτικό Σχολείο Μελιβοίας (με 34 μαθητές) ως το πλησιέστερο. Με βάση τις εισηγήσεις του δημάρχου Αγιάς, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Σωτ. Βούλγαρης αναστέλλει για φέτος, τη λειτουργία του Σχολείου της Σωτηρίτσας και αναβαθμίζει σε 5θέσιο (από 3θέσιο) το Δημοτικό της Μελιβοίας, προκειμένου να ενισχυθεί με εκπαιδευτικό προσωπικό ενώ κινείται και η διαδικασία για την εξασφάλιση πιστώσεων προκειμένου να μετακινούνται καθημερινά οι μαθητές.
Η απόφαση Γκουντάρα προκαλεί τις αντιδράσεις μελών δημοτικών παρατάξεων της Αγιάς που σημειώνουν ότι «δεν έχει ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου» για να αναρωτηθούν επίσης δημόσια «πότε ανακάλυψαν ότι είναι ακατάλληλο το κτίριο» όταν το ίδιο κτίριο φιλοξενούσε το σχολείο, την τελευταία 10ετία τουλάχιστον, όπως διευκρινίζουν κάτοικοι της περιοχής με την αντιπαράθεση της δημοτικής αρχής Αγιάς και αντιπολίτευσης να «φουντώνει» δημοσίως.
Τη διαφωνία του στην αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού της Κ. Σωτηρίτσας σημειώνει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας με αφορμή και τη γενικότερη αντίθεσή του στο κλείσιμο σχολείων και την απειλούμενη απώλεια των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών.
Στην απόφαση αντιδρούν και οι γονείς των 24 μαθητών ζητώντας να εγγραφούν τα παιδιά τους σε δημοτικά σχολεία της Αγιάς. Οι 5 από τους 24 μαθητές κατοικούν στη Σκήτη και εγγράφονται στο πλησιέστερο, 2ο Δημοτικό Σχολείο της Αγιάς.
Οι υπόλοιποι 19 μαθητές καλούνται να φοιτήσουν στο Δημοτικό της Μελιβοίας με τον αντιδήμαρχο Αγιάς, Βασίλη Λέτσιο, παρεμβαίνοντας στην αντιπαράθεση ως προς το πλησιέστερο σχολείο να σημειώνει ότι «η Μελιβοία απέχει από τη Σωτηρίτσα 6 χιλιόμετρα και η Αγιά 16 χιλιόμετρα. Συν το γεγονός ότι στα δύο δημοτικά σχολεία της Αγιάς, θα αναγκαστούν τα παιδιά να στοιβαχθούν σε τμήματα των 25 μαθητών! Στο Δημοτικό Σχολείο Μελιβοίας, κάθε τάξη έχει το ανώτερο 12 με 14 παιδιά, που σημαίνει καλύτερη διδακτική στήριξη στο καθένα».
Έχει προηγηθεί επιστολή του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Σωτηρίτσας, Χρήστου Σφυρή, στην οποία μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «στη χώρα που ζούμε ίσως δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα – παρά μόνο από δημοσιεύματα- ότι κλείνει το σχολείο μας. Είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο μόλις μια βδομάδα πριν την έναρξη της διδακτικής χρονιάς; Μα, φυσικά! Κι αυτό γιατί ζούμε στον μοναδικό Δήμο Αγιάς!».
ΑΠΟΥΣΙΕΣ
Τα μαθήματα ξεκινούν στις 11 Σεπτεμβρίου αλλά το μισθωμένο λεωφορείο, μεταφέρει τρεις μόνο μαθητές από το πρώην Δημοτικό Κ. Σωτηρίτσας, στο Δημοτικό Σχολείο Μελιβοίας. Οι γονείς των υπολοίπων 16 μαθητών αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στη Μελιβοία επιμένοντας να τα εγγράψουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγιάς.
Αντιπροσωπεία γονέων συνοδευόμενη από δικηγόρο, επισκέπτεται τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου ο προϊστάμενος Σωτ. Βούλγαρης δεν υιοθετεί ο αίτημά τους, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι πλησιέστερο σχολείο είναι αυτό της Μελιβοίας, το οποίο διαθέτει αίθουσες για να στεγάσει τους μαθητές του πρώην Δημοτικού της Κάτω Σωτηρίτσας, σε αντίθεση με τα σχολεία της Αγιάς, που όχι μόνο δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά δεν το προβλέπει και η χωροταξική κατανομή σχολείων που έχει προηγηθεί.
Οι γονείς επιμένουν στην εγγραφή των παιδιών τους στο Δημοτικό της Αγιάς κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό καθώς τυπικά έχει προηγηθεί η εγγραφή των μαθητών στο Δημοτικό της Μελιβοίας. Έτσι μέχρι χθες, οι 16 πλέον μαθητές διαφόρων τάξεων δημοτικού, δεν είχαν παρακολουθήσει ούτε μια ώρα μαθημάτων παρότι τα σχολεία λειτουργούν εδώ και δύο εβδομάδες.
Οι διαμαρτυρόμενοι γονείς, κλήθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις για τη θέση τους όπως γραπτώς κλήθηκε και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσει για τις αποφάσεις της.
Μετά από αυτό ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ιωαν. Μαγκούτας διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα των αποφάσεων του Δήμου Αγιάς και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», σε δεύτερο βαθμό θα ερευνηθούν και οι αποφάσεις των γονέων που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθήσουν μαθήματα.
Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει προηγούμενο, μικροί μαθητές να βρίσκονται στο μέσον μιας αντιπαράθεσης για το ποιο σχολείο «είναι καλύτερο», με αποτέλεσμα να χάνουν τα μαθήματά τους εδώ και δύο εβδομάδες. Η επείγουσα επίλυση του προβλήματος, σε ό,τι αφορά πάντα στην εκπαιδευτική διαδικασία, είναι αυτή που προέχει άσχετα με το αν η εισαγγελική έρευνα καταλήξει ή όχι στον εντοπισμό και την απόδοση τυχόν ευθυνών ή με το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκπαιδευτικές πηγές, η Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου Μελιβοίας θα κληθεί από μεθαύριο Δευτέρα να προχωρήσει στην «αναζήτηση» μαθητών για να εξηγηθεί η «αδικαιολόγητη» απουσία των μαθητών από το σχολείο επί τόσες ημέρες.
Να σημειωθεί τέλος ότι η υπόθεση του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Σωτηρίτσας αναδεικνύει και το θέμα που θέτει συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και δη ασθενέστεροι οικονομικά, μικροί, δήμοι με αφορμή το πρόβλημα της γενικότερης μείωσης των δαπανών για τα λειτουργικά έξοδα σε συνδυασμό με την απόφαση της Πολιτείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων ειδικά στην περιφέρεια, είτε για λόγους εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού – είτε για λόγους εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass