Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΘ. ΔΑΡΔΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ

«Χάνι Ελλοπίας» αντί «χάνι Χατζηγώγου»

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2017 22:21

Να μετονομαστεί το «χάνι Χατζηγώγου» σε «χάνι Ελλοπίας» με το επιχείρημα ότι η περιοχή ονομαζόταν «Ελλοπία» από τα αρχαία χρόνια και πρέπει να μνημονευτεί αντί να τιμάται το όνομα του ιδιοκτήτη «αμφιβόλου πατριωτισμού» ζητά από τον διοικητή της 1ης Στρατιάς ο πρώην αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου Θανάσης Δαρδούμπας.
Με επιστολή του, την οποία κοινοποιεί και στον Δήμο Ελασσόνας, ο κ. Δαρδούμπας σημειώνει:
«Αξιότιμε κύριε διοικητά,
Δίπλα απ’ το μνημείο Μάχης Σαρανταπόρου, υπάρχει το διατηρητέο κτίριο από το κάποτε «Χάνι». Ο Στρατός έβαλε την πινακίδα μπροστά στο μικρό αυτό κτίριο που γράφει «Χάνι Χατζηγώγου». Επόμενο ήταν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, και όχι μόνο, να συνηθίσουν να ονομάζουν την περιοχή, με το όνομα αυτό, το οποίο απλά ήταν το επίθετο του κάποτε ιδιοκτήτη του κτιρίου. Δεν έχουμε κανέναν λόγο ούτε εμείς, ούτε ο Ελληνικός Στρατός, να υμνούμε ένα επίθετο, που επί Τουρκοκρατίας, ήταν ιδιοκτήτης «Χανιού».
(Αμφιβόλου πατριωτισμού θα έλεγα αφού την εποχή εκείνη είχε προνόμια). Η περιοχή από τον όγδοο αιώνα προ Χριστιανικής χρονολόγησης, ονομαζόταν Ελλοπία «Ησίοδος».
Μεταγενέστερη αναφορά έχουμε στον Ηρόδοτο, και το όνομα Ελλοπία χάθηκε την εποχή του σκοταδισμού, της Νέας Ρώμης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ετυμολογία, ανάλυση, της λέξεως Ελλοπία, και ιστορίας του ονόματος, βρίσκουμε στο βιβλίο, ιστορία γενέσεως της ελληνικής γλώσσας, του Ηλία Τσιατσομοίρου, εκδόσεις Δαυλός.
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, προτείνω να γίνει αλλαγή της πινακίδος στο Χάνι, τονίζοντας και υμνώντας την ιστορικότητα της περιοχής να ονομαστεί «Χάνι Ελλοπίας». Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.
Με τιμή Δαρδούμπας Αθανάσιος»

Σχετικά Άρθρα