Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Αγώνας ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2017 22:40

Κάλεσμα στους δημοσίους υπαλλήλους, για «ενωμένο αγώνα ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση» απευθύνουν μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) του Δημοσίου Τομέα προτείνοντας συνέχιση της «αποχής από κάθε διαδικασία της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα» με σκοπό, όπως «ακυρώθηκε ο νόμος Μητσοτάκη και βασικές πλευρές του νόμου Βερναρδάκη, έτσι να ακυρωθεί και η τροπολογία Γεροβασίλη».


Στο θέμα της αξιολόγησης αναφέρθηκαν χθες, με συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, Χρ. Μπήκας (γενικός σύμβουλος ΑΔΕΔΥ), Ζ. Γκαραλιάκος (γενικός σύμβουλος της ΠΟΕ ΟΤΑ), Γ. Γκόγκας (γραμματέας ΝΤ ΑΔΕΔΥ), Γιάν. Γκιάτος (μέλος ΔΣ του ΝΤ ΑΔΕΔΥ) και Σωκρ. Σωκράτους (μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ).
Με τον κ. Μπήκα να σημειώνει αρχικά πως «ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ – ΝΔ ψήφισαν χέρι – χέρι την αντιδραστική τροπολογία Γεροβασίλη για την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων.
Με βάση την τροπολογία, καλούνται προϊστάμενοι και διευθυντές να αξιολογήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους με κριτήρια τη λεγόμενη στοχοθεσία, τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς για το δημόσιο (ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών κ.ά.), τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων «εντός κι εκτός υπηρεσίας», την πίστη στους αντιλαϊκούς νόμους του κράτους, τη σύνδεση της «αξιολόγησης» με την περικοπή του μισθού και τις απολύσεις (ν. 4354/2015 και ν. 4369/2016)».
Για να προσθέσει ότι «ως δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουμε να αντισταθούμε, να γυρίσουμε την πλάτη, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ όσο και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν την αξιολόγηση. Σε κοινό αγώνα με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές προς όφελος όλων των εργαζομένων.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι “ποιος αξιολογεί ποιον, με ποια κριτήρια και για ποιον σκοπό”. Απαντάμε: Αξιολογεί το Μαύρο Μέτωπο κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε. και των κομμάτων της με σκοπό να μην αφήσουν τίποτα όρθιο».
«Το τι αξιολόγηση έχουν στο μυαλό τους να κάνουν, φαίνεται κι απ’ το γεγονός ότι τα πρώτα στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν περνάει ούτε μια μέρα που να μην καθυβρίζουν, να μην συκοφαντούν συλλήβδην τους δημοσίους υπαλλήλους ως τεμπέληδες και κοπανατζήδες. Εμφανίζουν τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους για τα χάλια των δημόσιων υπηρεσιών, αποσκοπώντας έτσι να κρύψουν τους πραγματικούς υπαίτιους και το γεγονός ότι στον βαθμό που υπάρχουν τέτοια φαινόμενα τα υπέθαλπαν διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις γιατί το χρειαζόντουσαν».
Για το θέμα της στοχοθεσίας διευκρίνισε ότι «πρόκειται για μετρήσιμους στόχους, για νόρμες που στην πραγματικότητα θα επιβάλλουν οι προϊστάμενοι, οι διευθυντές στους εργαζόμενους ενός τμήματος, μιας υπηρεσίας. Ο βαθμός επίτευξης των στόχων θα αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης για τους εργαζόμενους.
Η λεγόμενη στοχοθεσία δεν είναι τίποτε άλλο από την εξειδίκευση της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταγωνιστικότητας στο επίπεδο μιας υπηρεσίας, ενός τμήματος, ενός οργανισμού».
«Στοχεύουν στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στα Νοσοκομεία, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, γενικότερα στις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα.
Η θέση και η στάση μας απέναντι στην αξιολόγηση έχει να κάνει με το περιεχόμενο και τους σκοπούς που αυτή υπηρετεί. Είμαστε ενάντια στο συγκεκριμένο περιεχόμενο της «αξιολόγησης», τους σκοπούς και τις επιδιώξεις που προωθεί το ταξικό κράτος μέσω αυτής».
«Η αντιδραστική αξιολόγηση με βάση τη στοχοθεσία είναι μια απαράδεκτη πρόταση της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕ – ΟΤΑ και του Διοικητικού Επιμελητήριου προς την κυβέρνηση. Αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, στο όνομα μιας «καλής αξιολόγησης», λειτούργησαν ως λαγός για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καλλιεργούν αυταπάτες πως στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής του σημερινού ταξικού αυταρχικού κράτους μπορεί να υπάρξει «φιλολαϊκή αξιολόγηση».
ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΑΡΚΙ/ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στηρίξει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές, είναι υπέρ της επιχειρηματικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα, της παράδοσης κοινωνικών υπηρεσιών σε ιδιώτες. Είναι οι παρατάξεις των κομμάτων που ψήφισαν όλα τα μνημόνια. Οι παρατάξεις αυτές, του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, είναι υπέρ της «αξιολόγησης».
Όλα αυτά όμως δεν τους εμποδίζουν, κάτω και από την πίεση που δέχονται από σωματεία και Ομοσπονδίες, φραστικά τουλάχιστον και στο επίπεδο των διακηρύξεων να διατυπώνουν θέση για «μπλοκάρισμα της αξιολόγησης». Έτσι, η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και αποφάσισε «απεργία - αποχή όλων των δημοσίων υπαλλήλων από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και σε όλα τα επίπεδα» κατέληξε το στέλεχος του ΠΑΜΕ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ