ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Μεγάλες οι προοπτικές ανάπτυξης της ζωικής παραγωγής

* Αντίστοιχα μεγάλοι και οι κίνδυνοι για την ελληνικότητα της φέτας

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2017 22:21

Οι μεγάλες προοπτικές που παρουσιάζει η ζωική παραγωγή στον νομό Λάρισας λόγω του μεγάλου ζωικού κεφαλαίου, της πρόσβασης σε μεγάλο όγκο καλλιεργούμενων ζωοτροφών και της μεγάλης συγκέντρωσης τυροκομείων και μεταποιητικών μονάδων στην περιοχή τονίστηκαν χθες το απόγευμα στην έναρξη του τριήμερου πανελλαδικού Συνεδρίου που διοργανώνει στη Λάρισα η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρία.

Ειδικότερα χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο», παρουσία εκπροσώπων του κτηνοτροφικού κόσμου και πολλών φοιτητών του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, διακεκριμένοι ομιλητές ανέλυσαν θέματα αιχμής, όπως η χρησιμοποίηση των αμινοξέων στη διατροφή των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων και οι πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες ακριβείας, αλλά και θέματα, που πέρα από τη σημασία τους για τη ζωική παραγωγή, αφορούν ευρύτερα στην εθνική μας οικονομία και όχι μόνο, όπως η διαμορφούμενη κατάσταση σχετικά με την ελληνική φέτα.

Έτσι ο Ομότιμος Καθηγητής Γαλακτοκομίας ΓΠΑ, τ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, παρουσίασε στο κοινό τους κινδύνους που προκύπτουν για την ελληνικότητα της φέτας από τις δύο εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με Καναδά και Αφρική.

Η ΣΤ. ΧΑΔΙΩ

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, καθηγήτρια Στυλιανή Χάδιω ανέφερε πως «η επιλογή της πόλης έχει τη σημασία της, αφού η Λάρισα βρίσκεται στην καρδιά μιας παραδοσιακά και διαχρονικά αγροτικής και κτηνοτροφικής περιοχής και παράλληλα πρωτοπόρου στις καινοτόμες ιδέες και δράσεις για μια αειφόρο ανάπτυξη και αποδοτική παραγωγή». Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στους Λαρισαίους γεωπόνους κ.κ. Δημήτρη Λώλη και Δημήτρη Κουλουκτσή για τις άοκνες προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την άρτια οργάνωση του Συνεδρίου. Στη συνέχεια η κ. Χάδιω υποστήριξε πως «τα θέματα του επιστημονικού προγράμματος του Συνεδρίου καλύπτουν όλο το φάσμα των γνωστικών αντικειμένων, αλλά και νέες κατευθύνσεις έρευνας στον Τομέα της Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών».

Ο Γ. ΖΕΡΒΑΣ

Ο πρόεδρος της ΕΖΕ, καθηγητής κ. Γ. Ζέρβας μίλησε για το αλληλοεπηρεαζόμενο τρίπτυχο: περιβαλλοντική υπευθυνότητα, οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική αποδοχή, στο οποίο λειτουργεί η ζωική παραγωγή. Σχολιάζοντας δε ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια για την υγεία του καταναλωτή, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες ευζωίας και τα φυσιολογικά όρια των εκτρεφόμενων ζώων και χωρίς να αγνοούνται οι τεχνολογικές καινοτομίες που βελτιώνουν την παραγωγικότητα, τόνισε πως απαιτείται «συνεργασία και συνεχής διάλογος μεταξύ επιστημόνων, παραγωγών, βιομηχανιών, πολιτικών και καταναλωτών ώστε να υπάρχει ενημέρωση και αμοιβαία κατανόηση τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας όσο και για τις τάσεις και επιθυμίες του καταναλωτικού κοινού που εξελίσσονται συνεχώς».

Ο Μ. ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ

Έκκληση προς την Κυβέρνηση «να φέρει τις δύο συμφωνίες Ε.Ε. –Καναδά και Ε.Ε. –Αφρική το συντομότερο δυνατόν για κύρωση στη Βουλή και προς τους Έλληνες βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, υπενθυμίζοντάς τους ότι αυτές, εκτός του ότι είναι άμεσα επιζήμιες για τη χώρα μας, θα λειτουργήσουν και ως «λαγός», κατά τη λαϊκή έκφραση, για να διεκδικήσουν ανάλογη μεταχείριση όλες οι χώρες για να ακυρωθεί στην πράξη η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την ελληνικότητα της Φέτας» απηύθυνε από το βήμα του Συνεδρίου ο ομότιμος καθηγητής Γαλακτοκομίας ΓΠΑ, τ. πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος Εμμανουήλ Ανυφαντάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Ανυφαντάκη «το σύνολο σχεδόν αυτών που διαλαμβάνονται στις υπό συζήτηση συμφωνίες για τη ΦΕΤΑ είναι προς λάθος κατεύθυνση και σε καμία περίπτωση αυτά δεν διορθώνονται με ένα άλλο λάθος - κύρωση των συμφωνιών-. Αν αυτές δεν κυρωθούν, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι αφού αναμορφωθούν κατά τρόπο αντικειμενικό και δίκαιο, και σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και τυροκόμους μας, θα επανέλθουν και χωρίς προβλήματα θα κυρωθούν. Αυτή είναι η μόνη εθνική λύση».

Ο Κ. ΜΟΥΛΑΣ

Ο γεωπόνος Κ. Μουλάς παρουσίασε την κτηνοτροφία στον νομό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στη ζωική παραγωγή της Π.Ε. Λάρισας υπάρχει ένας πολύ καλός συνδυασμός παραγόντων που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη - εκσυγχρονισμό του κλάδου. Συνυπάρχουν δηλαδή τα παρακάτω:

α) Μεγάλο ζωικό κεφάλαιο

β) Πρόσβαση σε μεγάλο όγκο καλλιεργούμενων ζωοτροφών

γ) Μεγάλη συγκέντρωση τυροκομείων και μεταποιητικών μονάδων.

Οι τρεις τομείς συνυπάρχουν, αλληλοεξαρτώνται και ο ένας ωθεί τον άλλο εφόσον τα κέρδη είναι αμοιβαία. Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι μεγάλες υπό προϋποθέσεις».

Ακολούθησαν ομιλίες για τη «Γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα των ανθρώπων της Νεολιθικής Θεσσαλίας», από τον Κώστα Θεοδωρόπουλο, φυσικό, ιστορικό ερευνητή Προϊστορίας της Θεσσαλίας και για τις «Τεχνολογίες και τεχνικές κτηνοτροφίας ακριβείας», από τον κ. Θωμά Μπαρτζάνα, διευθυντή Ερευνών, ΕΚΕΤΑ / ΙΕΤΕΘ.

Είχαν προηγηθεί χαιρετισμοί του αναπλ. δημάρχου Λαρισαίων Γ. Σούλτη, του αντιπεριφερειάρχη Γ. Λαδόπουλου και του εκπροσώπου του ΓΕΩΤΕΕ κ. Μάμαλη.

ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα Πέμπτη, 2η μέρα του τριήμερου Συνεδρίου, θα αναπτυχθούν θέματα εκτροφής – διαχείρισης αγροτικών ζώων και θέματα εκτροφής-υδατοκαλλιεργειών και την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στην πρώτη συνεδρία (8:30-10:30) θα αναπτυχθούν θέματα διατροφής ζώων και πτηνών, στη δεύτερη (11:00-12:00) διατροφής σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων και στη τρίτη (12:00-13:45) θέματα φυσιολογίας και γενετικής των αγροτικών ζώων.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass