Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ, Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ

Ο Αχελώος… εξέτρεψε τη θεματολογία του συνεδρίου

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2017 22:22

Η «εκτροπή» της… εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Θεσσαλία που ολοκληρώθηκε προχθές βράδυ με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Οι αντιδράσεις επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής όπως και αγροτικών συλλόγων «καθόρισαν» σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα του συνεδρίου «επισκιάζοντας» τις ειδικές θεματικές συνεδρίες, που θα μπορούσε ή θα έπρεπε να αναδειχθούν περισσότερο.

Η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλου με τους δημάρχους στο Κιλελέρ, μερικές ημέρες πριν το συνέδριο, προϊδέασε για τη θέση της κυβέρνησης για έργα 625 εκατ. ευρώ αντί του «φαραωνικού έργου της εκτροπής» αλλά η επιμονή των φορέων - παρότι αρκετοί δήμαρχοι διαφοροποιήθηκαν «υιοθετώντας», «φανερά ή κρυφά» το σκέλος των τοπικών φραγμάτων, «υποχρέωσαν» τελικά τον πρωθυπουργό παρουσιάζοντας φυσικά μια περιβαλλοντικά «ρεαλιστική λύση» να σημειώσει την «ανοικτή διαβούλευση» για το όλο θέμα.

Το 4ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση - «Η Θεσσαλία της επόμενης ημέρας» ανέδειξε ένα ακόμη καινούργιο στοιχείο, τη διάθεση της κυβέρνησης να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου τους τοπικούς φορείς, καταθέτοντας προτάσεις για την «επόμενη ημέρα της χώρας». Σχεδιασμός που αφορά «στη μεταμνημονιακή Ελλάδα», με τον πρωθυπουργό – όπως και στη ΔΕΘ πρόσφατα – να καταθέτει τον κυβερνητικό σχεδιασμό πάνω στον οποίο θα διεξαχθούν και οι επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές διεξαχθούν.

Απομένει βεβαίως η κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της καθώς δεν είναι πρώτη φορά που κυβερνήσεις αθετούν τις υποσχέσεις τους. Είναι η πρώτη φορά ωστόσο που τόσο μεγάλος αριθμός υπουργών βρέθηκε σε ένα 48ωρο στην περιφέρεια, όπως θα συμβεί και στα υπόλοιπα 9 περιφερειακά συνέδρια που απομένουν.

Ισχυρό αντίλογο στις κυβερνητικές δεσμεύσεις αποτέλεσε η θέση κομμάτων και κινήσεων της Αριστεράς που, τόσο στο συλλαλητήριο όσο και σε ανακοινώσεις τους, υπογράμμιζαν πως - η υποσχόμενη από την κυβέρνηση - «δίκαιη ανάπτυξη στον καπιταλισμό» δεν μπορεί να υπάρξει, πολύ δε περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έχει υπογράψει και τηρεί απαρέγκλιτα το 3ο μνημόνιο» σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων.

Πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός, ότι πλην του ΚΚΕ και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς - κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ασχολήθηκε με το συνέδριο, με εξαίρεση μια «χλιαρή» ανακοίνωση της ΝΔ που έκανε λόγο για «φιέστες που διοργανώνει ο κ. Τσίπρας». Δεν πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι, θα «ακολουθήσουν» τα 7 ειδικά «προσυνέδρια» της ΝΔ, ένα εκ των οποίων αναμένεται να γίνει στη Λάρισα με θέμα, τι άλλο, την αγροτική παραγωγή.

Κατά τα άλλα, οι θεματικές συνεδρίες του συνεδρίου παρουσία υπουργών παρουσίασαν ενδιαφέρον – με την έννοια του διαλόγου - καθώς κατατέθηκαν απόψεις χωρίς ωστόσο να υπάρχει «συγκροτημένη» διαδικασία.

Με βάση και την επικρατούσα «κουλτούρα», αρκετοί ωστόσο ήταν οι φορείς που έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την παρουσία υπουργών, είτε για να επιλυθούν θέματα που εκκρεμούν επί δεκαετίες – είτε για την ικανοποίηση συντεχνιακών αιτημάτων. Στο τεχνικό μέρος, υπήρξαν τεχνικές «αδυναμίες» αφού άλλες συνεδρίες τράβηξαν σε μάκρος και άλλες επισπεύσθηκαν καθώς έφθανε η ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού.

Η όλη διαδικασία επιβεβαίωσε αυτό που υπογράμμισε εξ αρχής ο κ. Τσίπρας, την ανάγκη δηλαδή «να κουβεντιάζει, να κατεβαίνει- ας μου επιτραπεί η έκφραση» όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση στην κάθε περιφέρεια και όχι να έρχεται ο περιφερειάρχης στην κυβέρνηση και να ζητά, μπορεί να έχει πολύ ουσιαστική προοπτική, υπό έναν όρο: αν δεν εξαντληθεί σε κάθε περιφέρεια κατά τη διάρκεια της συνεδριακής διαδικασίας αλλά να αποκτήσει και μια θεσμική συνέχεια». Κάτι που απομένει βεβαίως να αποδειχθεί γιατί διάλογος και επαφές μεταξύ φορέων και κυβερνήσεων, έχουν γίνει και τα προηγούμενα χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας απέφυγε τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, εστιάζοντας σε έργα που – με βάση και την οικονομική συγκυρία - μπορούν να υλοποιηθούν. Από τη χρηματοδότηση με 10,5 εκατ. ευρώ για την «Κίτρινη Αποθήκη» στον Βόλο που θα στεγάσει το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας - Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας έως την παραχώρηση στρατοπέδων στη Λάρισα αλλά και τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση των έργων για την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας.

Το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας αφορά στη φιλοσοφία της κυβέρνησης να συνδέσει την έρευνα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα με την παραγωγή ενώ τα υπόλοιπα έργα που εξαγγέλθηκαν, ικανοποιούν αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήμων και Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα οποία μάλιστα έχουν προηγηθεί επαφές και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

Η θέση της κυβέρνησης για τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων στην απειλούμενη από ερημοποίηση Θεσσαλία, όπως παραδέχθηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, καθιστά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την πρώτη μετά τη δεκαετία του ’80 που δεν υπόσχεται εκτροπή του Αχελώου.

Στους Θεσσαλούς είναι γνωστό πως, τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, δεν υπήρξε πρωθυπουργός και υποψήφιος πρωθυπουργός που να ερχόταν στη Λάρισα και να μην ανακοίνωνε την εκτροπή του Αχελώου.

Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να επικριθεί για τη θέση της για τα «ενδιάμεσα» έργα (ολοκλήρωση ημιτελών φραγμάτων, δημιουργία νέων φραγμάτων στον κάμπο, ολοκλήρωση της Κάρλας κλπ) αλλά δεν εξήγγειλε «μια ακόμη» εκτροπή. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να έλαβε υπόψη του τις αντιδράσεις των θεσσαλικών φορέων καθώς στην ομιλία του σημείωσε την ανάγκη «να γίνει διάλογος για την αναζήτηση όλων των διαθέσιμων λύσεων». Η εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» ωστόσο στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της, με αφορμή την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Λάρισα, σημείωνε την «αλλαγή μοντέλου για την άρδευση της Θεσσαλίας» και το «STOP στην εκτροπή του Αχελώου».

Ως προς το μοντέλο τώρα της ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Τσίπρας στήριξε την επιχειρηματολογία του «στην έξοδο της χώρας από την κρίση» για να αναρωτηθεί «είμαστε έτοιμοι για μεγάλες τομές; Είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε από κοινού και να σχεδιάσουμε το μέλλον; Εκεί όπου αυτός ο τόπος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα».

Για να προσθέσει πως «η Θεσσαλία αποτελεί και αποτελούσε πάντοτε τον πυλώνα της παραγωγικής προοπτικής της Ελλάδας. Άρα και τον τόπο εκείνο από τον οποίο θα πρέπει να ξεκινήσουμε ένα νέο μοντέλο, απαλλαγμένο από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος». Για να δεσμευθεί, στο σκέλος της «παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα» με 9 μέτρα. Το έβδομο εκ των οποίων αφορά στην «ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής, όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, καλλιέργειες με μεγάλη προστιθέμενη αξία».

Θέση που ευθέως αμφισβητούν οι θεσσαλικές ομοσπονδίες ενωτικών αγροτικών συλλόγων, θυμίζοντας πως και άλλοι πρωθυπουργοί – όταν βρέθηκαν στη Θεσσαλία - επισκέφθηκαν καλλιέργειες με υπερτροφές (γκότζι μπέρι κλπ). Όπως και υπουργοί Γεωργίας στο παρελθόν με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, συνιστούσαν την καλλιέργεια καρπουζιών.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση γνωρίζουν βεβαίως πως η αγροτική πολιτική διαμορφώνεται με βάση και «τις πιέσεις στον Προϋπολογισμό της Ένωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» όπως παραδέχθηκε προχθές ο πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του τέλος ο κ. Τσίπρας, απέφυγε τις ονομαστικές αναφορές σε κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά με κάθε ευκαιρία θέλησε να επισημάνει τη διαφοροποίηση με τη ΝΔ, στη «λογική» του «δεξιά ή αριστερά» ενόψει προφανώς και των εθνικών εκλογών.

Για παράδειγμα εξήρε τη στάση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού ως προς τη διοργάνωση του συνεδρίου για να καυτηριάσει τη στάση της ΝΔ όπου, με αφορμή το συνέδριο της Λαμίας, «παρότρυνε» σε απουσίες. Σχολίασε, άλλο παράδειγμα, τη θέση «οι πλούσιοι να θέλουν να πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και όχι οι φτωχοί στα ιδιωτικά» για να υπογραμμίσει – με αφορμή τις ΤΟΜΥ – τη θέση της κυβέρνησης «κόντρα στην αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου