ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η Ιουστινιανού πρώτος δρόμος ...ήπιας κυκλοφορίας

•Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ και αφορά στο τμήμα που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Παναγούλη και Υψηλάντου

Δημοσίευση: 19 Νοε 2017 22:27

Από την οδό Ιουστινιανού θα ανοίξει τελικά ο …δρόμος των έργων που αφορούν στη μετατροπή οδών κύριας κυκλοφορίας σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας καθώς, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας προχθές, εγκρίθηκε η μελέτη του έργου «Δημιουργία

εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατικών διαδρομών».
Η οδός Ιουστινιανού θα αποτελέσει το πρώτο έργο που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έργο  ενταγμένο στον Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ και αφορά στο τμήμα της που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Παναγούλη και Υψηλάντου και μετά την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο οδεύει προς δημοπράτηση.
Η μετατροπή τμήματος της Ιουστινιανού (παράλληλη οδός της Ηρ. Πολυτεχνείου στην περιοχή ΟΣΕ) σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας είναι ενταγμένη στο ευρύτερο σχέδιο της δημοτικής αρχής να μετατρέψει συνοικιακές οδούς σε «δρόμους γειτονιάς».
Πεζοδρόμια και δρόμος γίνονται ένα, με ποδηλατόδρομους, μια λωρίδα κατεύθυνσης για τα οχήματα της περιοχής και εναλλασσόμενη παρόδια στάθμευση αφού στο πυκνοδομημένο κέντρο της Λάρισας, το πρόβλημα της στάθμευσης παραμένει οξύ καθώς οι ανεγέρσεις πολυκατοικιών στο παρελθόν δεν συνοδεύονταν από θέσεις στάθμευσης στις πιλοτές.
Βέβαια το θέμα της στάθμευσης των οχημάτων, αυτών που κατοικούν σε δρόμους που σχεδιάζονται παρεμβάσεις, είχε προκαλέσει προβληματισμό από τη διαβούλευση ακόμη του Σχεδίου, αλλά η εκτεταμένη εφαρμογή του μέτρου σε μεγάλο τμήμα του κέντρου της πόλης, αποτελεί έναν φιλόδοξο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής.
Στη συγκεκριμένη συνοικία, πάντα στο πλαίσιο του ΒΑΑ, το σχέδιο θέλει την αξιοποίηση του σημερινού Επιβατικού Σταθμού του ΟΣΕ και κυρίως τη σύνδεσή του με το κέντρο - με αφορμή και την κοντινή σχετικά απόσταση - μέσω ενός ευρύτερου δικτύου δρόμων ήπιας κυκλοφορίας που θα συνδεθούν με το επίσης ευρύ σήμερα, δίκτυο πεζοδρόμων.
ΜΕΛΕΤΗ
Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην τεχνική περιγραφή «το έργο αφορά στην πλήρη ανακατασκευή της οδού Ιουστινιανού από την οδό Αλ. Παναγούλη έως την οδό Αλ. Υψηλάντου ώστε να ενταχθεί σ’ αυτόν ποδηλατόδρομος και νέα πεζοδρόμια (πεζόδρομοι) και να λειτουργήσει ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της μελέτης «Κυκλοφοριακή μελέτη εφαρμογής στην κεντρική περιοχή της Λάρισας».
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μίας λωρίδας κίνησης οχημάτων, μιας στάθμευσης οχημάτων και ενός ποδηλατόδρομου διπλής κατεύθυνσης στο κατάστρωμα της οδού, που διαχωρίζονται μεταξύ τους με νησίδα πρασίνου καθώς και την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, σε διατομή ενιαίας στάθμης. Παράλληλα κατασκευάζεται νέο δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων το οποίο θα συνδεθεί με το αντίστοιχο της ΔΕΥΑΛ». Επίσης «με έγχρωμους κυβόλιθους επιστρώνονται οι λωρίδες κίνησης και στάθμευσης οχημάτων και όλες οι διασταυρώσεις-διαβάσεις της οδού».
Σε ό,τι αφορά στην κηποτεχνική και αρδευτική κατασκευή, επί της οδού «θα κατασκευασθούν νησίδες , οι οποίες θα διαχωρίζουν τον δρόμο από τον ποδηλατόδρομο. Στις νησίδες αυτές θα τοποθετηθούν, ανάλογα με το μήκος τους κάποια στοιχεία αναφοράς που θα είναι θάμνοι ψηλοί και με διάφορα είδη θάμνων».
«Στις δύο πλευρές του δρόμου, τα υπάρχοντα δέντρα θα ενσωματωθούν σε παρτέρια τα οποία θα διαμορφωθούν και τα κενά που υπάρχουν θα συμπληρωθούν με νέα δέντρα».  
Να σημειωθεί πως στην ίδια λογική είναι ενταγμένα και τα έργα μετατροπής των οδών Μεγ. Αλεξάνδρου και Βενιζέλου , με τη διαφορά ότι στις δύο αυτές οδούς δεν θα επιτρέπεται η διέλευση επιβατικών αυτοκινήτων, με εξαίρεση αστικά λεωφορεία και ταξί.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass