ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

«Καταστροφική η απλή αναλογική για την Αυτοδιοίκηση»

* Επέρριψε βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για την τραγωδία στην Αττική *Ανέδειξε την ανάγκη αποκέντρωσης του κράτους * Αγοραστός: Ο πολίτης να αποφασίσει για τον τόπο του * Καθοριστική συμβολή των περιφερειών στην ανάπτυξη

Δημοσίευση: 19 Νοε 2017 22:50

Στα δομικά στοιχεία ενός σχεδίου θεσμικών παρεμβάσεων, που θα ενισχύσουν το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα την καταστήσουν φορέα ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες αναφέρθηκε ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης στην ειδική ενότητα του προσυνεδρίου για το ρόλο και την αναπτυξιακή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η πρωτολογία του κ. Βορίδη εστιάστηκε αποκλειστικά στην τραγωδία της Μάνδρας με τον τομεάρχη της ΝΔ να επιρρίπτει βαρύτατες και αποκλειστικές πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε άθλια, ανίκανη και καταστροφική ενώ αναρωτήθηκε "αν το κράτος στον καιρό του ΣΥΡΙΖΑ "υλοποιεί τις ελάχιστες, στοιχειώδεις, υποτυπώδεις λειτουργίες του".

 Επανερχόμενος στην δευτερολογία του για τις προϋποθέσεις ανάδειξης της καινοτομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, έδωσε το στίγμα των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας για την θεσμική θωράκιση και την αναβάθμισή της και έκανε λόγο για μια νέα αρχιτεκτονική αποκέντρωσης , όπου Περιφέρειες και Δήμοι θα διαθέτουν επαρκή διοικητική, οργανωτική και αναπτυξιακή δομή και οικονομική αυτοτέλεια, ενώ το κεντρικό Κράτος θα κρατά το στρατηγικό και επιτελικό ρόλο.

"Σήμερα τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολλά και εντεινόμενα. Η γραφειοκρατία, η μειωμένη χρηματοδότηση, οι παράνομοι διορισμοί, ο συγκεντρωτισμός, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους βαθμούς. Η Νέα Δημοκρατία θέλει μια Τοπική Αυτοδιοίκηση αναβαθμισμένη, που να στηρίζεται σε γερές βάσεις, με κοινωνική συνοχή με ισχυρούς οικονομικούς πόρους" συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης, ενώ αναφερόμενος στις προωθούμενες αλλαγές τόνισε πως η Κυβέρνηση επιχειρεί την κομματική άλωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. "Απλή αναλογική, αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Δημάρχους, άτυπα λαϊκά συμβούλια και κομισάριοι Γραμματείς στους Δήμους, συνθέτουν το σκηνικό διάλυσης και χειραγώγησης της αυτοδιοίκησης, με άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες».

 ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Αναφερόμενος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε πως «το εκλογικό σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει δύο πράγματα, την μέγιστη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα και ταυτόχρονα να παρέχει επαρκείς δυνατότητες κυβερνησιμότητας. Η στόχευση της απλής αναλογικής από τη σημερινή κυβέρνηση αποβλέπει σε μικροκομματικά συμφέροντα. Να αποκτήσει ρόλο η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση». Σαφώς η απλή αναλογική θα καταστρέψει τη λειτουργικότητα των Δήμων και δεν αποτελεί για μας προτεραιότητα. Η Νέα Δημοκρατία θέλει μια Τοπική Αυτοδιοίκηση αναβαθμισμένη, αλλά να στηρίζεται σε γερές βάσεις και να διαθέτει οικονομικούς πόρους» συμπλήρωσε για να προσθέσει πως είναι υπέρ της μετάβασης της πρωτοβάθμιας υγείας στην αυτοδιοίκηση.

 ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ Η ΛΥΣΗ

Στην ίδια θεματική ενότητα ο οικονομολόγος, καθηγητής μεταπτυχιακού προγράμματος «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση» Γιώργος Γαλανός, ο πολιτικός μηχανικός, στέλεχος υπηρεσιών Διαχείρισης Συγχρηματοδοτούμενων Έργων Πέτρος Ευγενικός, το μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διδάκτωρ Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Βαγγέλης Κυριαζόπουλος και ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης ανέδειξαν την αναγκαιότητα μιας ενισχυμένης αυτοδιοίκησης, με μείωση της γραφειοκρατίας, ενδυνάμωση της λογοδοσίας και της διαφάνειας.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κων. Αγοραστός, επισημαίνοντας πρωτίστως την ανάγκη οι πολίτες να αποφασίζουν για τον τόπο τους, έκανε λόγο για μια νέα αρχιτεκτονική του κράτους, που θα δίνει ώθηση στην αυτοδιοίκηση για να εκμεταλλευτεί ορθολογικότερα τα τοπικά πλεονεκτήματα και να διαχειρίζεται πιο εύκολα τα τοπικά ζητήματα.

Υπογραμμίζοντας το πέρασμα από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση ανέδειξε την ανάγκη νομοθετικών παρεμβάσεων που θα αίρουν τα εμπόδια, θα ανοίγουν δρόμους, θα υποστηρίζουν τη δραστηριότητα, θα αποκαθιστούν την αγοραστική δύναμη και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ταχύτητα λήψης των αποφάσεων, στην αγαστή συνεργασία των λειτουργών του κράτους και στην στοχοθεσία των έργων.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε επίσης την καθοριστική συμβολή των περιφερειών αλλά και των δήμων στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση και μίλησε για αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων και εργαλείων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή τοπικών σχεδίων ανάπτυξης.

Μιλώντας ειδικά για την αποτελεσματικότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είπε πως τα τελευταία 6 χρόνια έχουν υλοποιηθεί πάνω από 1.200 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εξασφαλιστεί 700 εκατ. ευρώ για έργα στα επόμενα χρόνια.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

"Προέχει να χαράξουμε μια σύγχρονη στρατηγική για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης προσαρμοσμένη στις σημερινές πραγματικές ανάγκες, επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προσθέτοντας πως οφείλουμε να βασιστούμε σε ένα ορθολογικό σχεδιασμό, κοινής αποδοχής για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής και την εξάλειψη των παθογενειών που υπονομεύουν το ρόλο της. Με χαρακτήρα ξεκάθαρα αποκεντρωμένο που θα προσελκύει επενδύσεις και θα δημιουργεί ευκαιρίες, με πόρους και χρήμα σε στον α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης.

Να σημειωθεί πως τη συζήτηση συντόνιζε ο γραμματέας αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης δίνοντας το λόγο σε δημάρχους και στελέχη οι οποίοι ανέπτυξαν τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση.

 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης τόνισε πως απαιτείται ένα περιβάλλον αποτελεσματικότητας, με συγκλίσεις και στόχευση στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ έκανε λόγο για την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός καταστατικού χάρτη για το μέλλον της αυτοδιοίκησης που δεν θα πρέπει να εξαντληθεί στον εκλογικό νόμο, για να προσθέσει πως "θέλουμε οι αυτοδιοικητικές αρχές να έχουμε άποψη και ρόλο"..

Παίρνοντας το λόγο ο πρώην δήμαρχος της Λάρισας Κων. Τζανακούλης, ο οποίος μίλησε για βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να προωθούνται από τους Δήμους, άσκησε κριτική στη ΝΔ για ατολμία στο θέμα της διεύρυνσης του αριθμού των δήμων, μίλησε για την ανάγκη πλήρους και πραγματικής αυτοδιοίκησης και απεξάρτησης από το κράτος και ενθάρρυνε την ηγεσία του κόμματος να αξιοποιήσει τα ικανά αυτοδιοικητικά στελέχη.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Κωτσός, που υπογράμμισαν μεταξύ άλλων τη φορολογική αποκέντρωση (είσπραξη ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους ενδεικτικά), και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass