ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ 15ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Ανθρώπινη αλυσίδα στις αφύλακτες γραμμές

* Η πρωτότυπη εκδήλωση μνήμης και διαμαρτυρίας θα γίνει στην οδό Ξυλοκάστρου εκεί όπου οι γραμμές του ΟΣΕ είναι χωρίς περίφραξη

Δημοσίευση: 26 Νοε 2017 22:10
Η οδός Ξυλοκάστου όπου οι γραμμές του ΟΣΕ δεν διαθέτουν  περίφραξη. Διάσταση που εκμεταλλεύονται παιδιά και εισέρχονται στις γραμμές, ρισκάροντας τη ζωή τους καθώς αγνοούν τον κίνδυνο Η οδός Ξυλοκάστου όπου οι γραμμές του ΟΣΕ δεν διαθέτουν περίφραξη. Διάσταση που εκμεταλλεύονται παιδιά και εισέρχονται στις γραμμές, ρισκάροντας τη ζωή τους καθώς αγνοούν τον κίνδυνο

Με μια ξεχωριστή και πρωτότυπη διαμαρτυρία, μαθητές και καθηγητές  του 15ου Γυμνασίου Λάρισας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων, θα αναδείξουν με τον δικό τους τρόπο  το πρόβλημα ασφάλειας από τις αφύλακτες γραμμές του ΟΣΕ στον ιστό της πόλης.

Σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα στην οδό Ξυλοκάστρου, στη συνοικία της Νέας Πολιτείας απέναντι από τον Εμπορικό Σταθμό του Μεζούρλου, εκεί δηλαδή όπου οι σιδηροδρομικές γραμμές είναι χωρίς περίφραξη, η εκπαιδευτική κοινότητα του 15ου Γυμνασίου θα επιμείνει στην ανάγκη ο ΟΣΕ να περιφράξει τα ακάλυπτα σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου. Παράλληλα θα ενημερώσει τους μαθητές για τους κινδύνους που εγκυμονεί το ηλεκτροκίνητο δίκτυο του ΟΣΕ.

«Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τους μαθητές για τον κίνδυνο, σε μια περιοχή που αποτελεί “πρόκληση” για τα παιδιά μας ενώ οι γραμμές δεν έχουν περίφραξη» τονίζει στην «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, Καλλιόπη Πιτένη – Τσιτσιβά.

Αφορμή για την πρωτότυπη διαμαρτυρία που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου αποτέλεσαν οι θάνατοι – σε διάστημα ενός μήνα περίπου - δυο ανήλικων μαθητών της Λάρισας,  του 15χρονου στο Μεζούρλο  και του 10χρονου στη Νέα Σμύρνη.

Ο 15χρονος πέρασε στις γραμμές από την οδό Ξυλοκάστρου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του καθώς «κεραυνοβολήθηκε» από τις εναέριες γραμμές του συστήματος ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ. Ο 10χρονος τραυματίσθηκε θανάσιμα όταν παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ στη Νέα Σμύρνη.

Οι θάνατοι των δύο μαθητών ανάδειξαν το θέμα της ασφάλειας, ενώ Δήμος Λαρισαίων και φορείς του ΟΣΕ εντείνουν τις επαφές για την προσωρινή επίλυση του προβλήματος και έως ότου αποφασισθεί η υπογειοποίηση ή η παράκαμψη του δικτύου.

Προχθές, μετά από αυτοψίες αλλά και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κων. Πετράκης με έγγραφό του προς τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη ανακοίνωσε πως θα υλοποιηθούν έργα θωράκισης των γραμμών.

Την ώρα πάντως που Δήμος Λαρισαίων και Εταιρίες του Οργανισμού (ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ) εξετάζουν το ενδεχόμενο υπογειοποίησης του βορείου τμήματος του σιδηροδρομικού δικτύου εντός της πόλης, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκ. Μαυραγάνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη,  απέκλεισε το ενδεχόμενο της υπογειοποίησης ενισχύοντας έτσι τα ερωτηματικά  για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε μάλιστα πως οι γραμμές «δεν είναι σε αστικό ιστό», ενώ προκλητικά αποδίδει την ευθύνη για τον θάνατο των παιδιών στην παιδική απερισκεψία, δηλαδή στα... ίδια τα παιδιά, συγκαλύπτοντας έτσι τις ευθύνες του Οργανισμού για τα ελλιπή μέτρα προστασίας. 

ΓΟΝΕΙΣ

Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων του 15ου Γυμνασίου βρήκε σύμφωνο τον Σύλλογο Διδασκόντων αλλά και το 15μελές μαθητικό συμβούλιο. Όπως εξηγεί στην «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Καλλιόπη Πιτένη – Τσιτσιβά, αφορμή για την κινητοποίηση που θα γίνει την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, αποτέλεσε ο θάνατος του 15χρονου μαθητή.

Για να διευκρινίσει πως, στο πλαίσιο της δράσης, αρχικά στον χώρο του σχολείου «ειδικοί και εκπαιδευτικοί θα ενημερώσουν τους μαθητές  για τον κίνδυνο από τις  εναέριες γραμμές του ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ».

Για να προσθέσει ότι «μαθητές, καθηγητές και γονείς, όλοι μαζί θα πάμε στην οδό Ξυλοκάστρου όπου θα σχηματίσουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε τους μαθητές για τον κίνδυνο, σε μια περιοχή που αποτελεί “πρόκληση” για τα παιδιά αφού οι γραμμές δεν έχουν περίφραξη».

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Ο Σύλλογος Γονέων ενημέρωσε για την κινητοποίηση με υπόμνημά του προς τον ΟΣΕ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λάρισας και την ΕΛ.ΑΣ. Υπόμνημα στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «300 μέτρα άφρακτης πλευράς των γραμμών του ΟΣΕ στην Ξυλοκάστρου, διάτρητα σημεία σε όλο το μήκος των περιφράξεων των γραμμών μέσα στην πόλη της Λάρισας.

Κόστος μηδαμινό σε σύγκριση με τη ζωή ενός ανθρώπου και όμως ο ΟΣΕ και άλλοι συναρμόδιοι φορείς δείχνουν να αδιαφορούν. Το 2012 ένα 12χρονο παιδί "κεραυνοβολήθηκε" στις γραμμές του ΟΣΕ στην περιοχή του σταθμού "Μεζούρλο" και από τύχη σώθηκε, μετά από πολύμηνη νοσηλεία του σε νοσοκομείο. Τον Οκτώβριο του 2017, 15χρονος μαθητής "κεραυνοβολήθηκε" στις γραμμές του ΟΣΕ στην ίδια περιοχή, αλλά δεν είχε την ίδια τύχη, και άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Και πριν στεγνώσει το μελάνι των άρθρων για τις ευθύνες του ΟΣΕ και των άλλων συναρμοδίων, λίγες ημέρες μετά ένα 10χρονο παιδί δεν είχε την ίδια τύχη και χάνει τη ζωή του στις γραμμές του τρένου μετά από παράσυρσή του από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ στην περιοχή της Ν. Σμύρνης Λάρισας.

Σε ένδειξη μνήμης αποφασίσθηκε παράσταση διαμαρτυρίας μετά από πρότασή μας και τις σχετικές άδειες από τη Διεύθυνση του 15ου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 – 13.00. Θα σχηματισθεί ανθρώπινη  μαθητική αλυσίδα στο άνοιγμα 300 μέτρων (στις γραμμές του Μεζούρλου) επί της οδού Ξυλοκάστρου όπου οι μαθητές θα καταθέσουν λουλούδια και θα ανάψουν κεριά» καταλήγει ο Σύλλογος Γονέων.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass