ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΝΑΣ «ΠΑΝΘΗΡΑΣ»

«Είμαι γάιδαρος, παρκάρω όπου βρω…»

*Χωρίς διακρίσεις ο Λευτέρης κολλάει το αυτοκόλλητο με τον φιλικό κατά τα άλλα γάιδαρο σε όποιον παρανομεί

Δημοσίευση: 06 Ιαν 2018 22:16

«Ο πεζός έχει δικαίωμα να ζει σε αστικά κέντρα και χωριά, οργανωμένα για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου και όχι του αυτοκινήτου. Ο συνάνθρωπος με αναπηρίες πρέπει να κινείται ελεύθερα στην πόλη.

Όχι, επειδή είναι σε αμαξίδιο τον κλείνουμε στο σπίτι», ξεκαθαρίζει ο Λευτέρης κολλώντας άλλο ένα αυτοκόλλητο με το γνωστό σύνθημα «είμαι γάιδαρος παρκάρω όπου γουστάρω». Λίγο πιο κάτω μια μπάρα αναπήρων, διαθέτει την απαραίτητη σήμανση στο οδόστρωμα και δύο πορτοκαλί κορίνες, προφανώς ο οδηγός δεν είδε τίποτα από τα δύο και πάρκαρε το όχημά του κλείνοντας τη διάβαση, δεν δίνει σημασία, κλειδώνει και φεύγει στην επιστροφή όμως θα έχει «δώρο» τον γνωστό γάιδαρο.

Η παράνομη στάση και στάθμευση σε χώρους που έχουν καθοριστεί για ΑμεΑ ή για γονείς με καρότσι είναι καθημερινό φαινόμενο στην πόλη. Ο Λευτέρης αναφέρει ότι οδηγήθηκε σε αυτή την κίνηση του «γαϊδάρου» βλέποντας ότι «για 5 λεπτά» που παρκάρει κάποιος παράνομα, ένας άλλος συνάνθρωπός μας δεν μπορεί να μετακινηθεί για μέρες ολόκληρες. «Στη Λάρισα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι σε αμαξίδιο. Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους βλέπουμε ποτέ. Δεν τους βλέπουμε όχι γιατί δεν υπάρχουν αλλά γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν».

Βασικό ζητούμενο είναι η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και η ελεύθερη πρόσβαση των πεζών. Τους τελευταίους έξι μήνες ο Λευτέρης κολλάει παντού τα αυτοκόλλητά του. «Η εικόνα αυτή, που παρουσιάζει η πόλη, είναι γιατί δεν βάζουμε ποτέ τον εαυτό μας στη θέση και στην κατάσταση του άλλου. Παρκάρουμε το όχημά μας πάνω στην μπάρα των αναπήρων κλείνοντας την πρόσβαση. Δεν σκεφτόμαστε ποτέ αν θα βρεθούμε εμείς μια μέρα πάνω σε ένα αναπηρικό καρότσι ή με ένα μωρό που θα κινδυνεύει αν μετακινηθεί στο οδόστρωμα», σημειώνει.

Τα μηνύματα που εισπράττει ο Λευτέρης είναι θετικά, «δεν είναι κάτι προσωπικό», λέει «είναι μια μορφή αντίδρασης στον ωχαδερφισμό κάποιων. Φτάσαμε σε ένα σημείο που πρέπει να απαιτήσουμε για τα βασικά. Για την καθημερινή μετακίνηση των συνανθρώπων μας. Πρέπει να ξεπεράσουμε τη νοοτροπία ότι παρκάρουμε έξω από την καφετέρια, έξω από το κατάστημα έστω και για 5 λεπτά. Πέντε λεπτά για κάποιον άλλο μπορεί να του στοιχίσει όλη του τη ζωή. Είναι θέμα παιδείας και ίσως πιο αυστηρής αστυνόμευσης». Προτείνει συγχρόνως σε όλους τους οδηγούς όταν «για 5 λεπτά» θα κλείσουν την μπάρα σε κάποιο πεζοδρόμιο ή σε έναν χώρο, όπως είναι ένα νοσοκομείο, να σκεφτούν τον σεβασμό που θέλουν να τους δείχνουν οι άλλοι. «Τον ίδιο σεβασμό θα πρέπει να δείχνουν και εκείνοι στον συνάνθρωπο που είναι πάνω σε ρόδες και δεν έχει πρόσβαση από άλλο σημείο».

ΠΑΝΘΗΡΕΣ

Οι «Πάνθηρες των δρόμων» από όπου προμηθεύτηκε τα αυτοκόλλητα ο Λευτέρης είναι μια ομάδα ανθρώπων που ξεκίνησαν την κίνηση αυτή πριν από χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτούς προστέθηκαν αμέσως εθελοντές που ασχολούνται με θέματα καθημερινότητας, οι φίλοι της ομάδας που πήραν τα αυτοκόλλητα και τα χρησιμοποιούν σε όλη την Ελλάδα δείχνοντας την έμπρακτη αντίθεσή τους στην παράνομη και αγενή στάθμευση που μαστίζει τη χώρα και τον πολιτισμό.

Οι «streetpanthers» είναι καθημερινοί άνθρωποι, γονείς, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, άνθρωποι που θέλουν να ζουν όλοι μαζί στην ίδια πόλη και να μην δυσκολεύεται η μετακίνηση κανενός. Είναι όλοι όσοι έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με την αγενή και αντικοινωνική στάθμευση και έχουν αποφασίσει να κάνουν κάτι για αυτό.

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass