ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Στο σφυρί αγιογραφίες και κειμήλια για λίγα ευρώ

* «Τα αντικείμενα πριν το 1830 πρέπει να δηλωθούν στις Εφορείες Αρχαιοτήτων», δηλώνει στην «Ε» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2018 22:00

Άνοιξαν τις κλειδαριές από τα σκονισμένα μπαούλα των σπιτιών τους, κατέβασαν τις εικόνες από τα εικονοστάσια, ανέσυραν ό,τι παλιό αντικείμενο και κειμήλια των προγόνων τους είχαν στα συρτάρια τους, ως ύστατη λύση για να εξασφαλίσουν κάποια χρήματα.

Η οικονομική κρίση ανάγκασε οικογένειες να αποχωριστούν τα πολύτιμα κειμήλια που τους άφησαν οι πρόγονοί τους, παραμερίζοντας όποιους συναισθηματικούς ενδοιασμούς είχαν, μπροστά στην ανάγκη για επιβίωση.

Αυτό μαρτυρά η αυξημένη κίνηση που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, από πολίτες που στρέφονται στους ειδικούς επιστήμονες και ιστορικούς της, προκειμένου να ενημερωθούν για τη χρονολογία και την οικονομική αξία των κειμηλίων που έχουν στην κατοχή τους.

Άλλοι αποκαλύπτουν τον σκοπό για τον οποίο ζητούν πληροφορίες για την αξία των αντικειμένων τους, λέγοντας ότι επιθυμούν να τα πουλήσουν, ενώ άλλοι αναφέρουν απλά και μόνο, πως θέλουν να τα δηλώσουν.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (τον αρχαιολογικό νόμο του 2002), τα παλιά αντικείμενα που χρονολογούνται πριν και μέχρι το 1830, και τα οποία έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες, πρέπει να δηλώνονται στις Εφορείες Αρχαιοτήτων, αναφέρει στην «Ε», η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία μας μίλησε για το αυξανόμενο ενδιαφέρον πολιτών να μάθουν πληροφορίες σχετικά με παλιά αντικείμενα που τους ανήκουν, ζητώντας την άποψη των αρχαιολόγων.

Η κ. Σδρόλια, αναφέρει πως το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που επισκέπτεται την Εφορεία Αρχαιοτήτων γι’ αυτό το λόγο, κατέχει παλιές αγιογραφίες- κινητές εικόνες, οι περισσότερες του 19ου αιώνα και ελάχιστοι από αυτούς κατέχουν παλιά νομίσματα και κοσμήματα.

«Ζητούν πληροφορίες για τη χρονολογία τους και ακολούθως θέλουν να τα δηλώσουν ως κάτοχοί τους, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να τα πουλήσουν με νόμιμο τρόπο, σε ενδιαφερόμενους αγοραστές», τονίζει η κ. Σδρόλια.

Επίσης, επισημαίνει, πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων αναλαμβάνει την εκτίμηση της χρονολόγησης των αντικειμένων, αλλά όχι την εκτίμηση της αγοραστικής τους αξίας σήμερα.

Ειδικότερα όσον αφορά στα νομίσματα και μεταλλικά αντικείμενα γενικότερα, η Εφορεία συνεργάζεται τόσο με το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, όπου υπάρχουν οι ειδικοί επιστήμονες να κάνουν τέτοιου είδους εκτιμήσεις.

Να σημειωθεί δε, ότι για τα κατασχεμένα από την Αστυνομία αντικείμενα, η εκτίμηση γίνεται από ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία συγκροτείται από στελέχη Εφορειών Αρχαιοτήτων κι άλλων φορείς.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass