Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΥΡΝΑΒΟΥ - ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Μαύρισε και… άφρισε ο Τιταρήσιος

*Ανησυχία για το φαινόμενο σε αγρότες, κτηνοτρόφους

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2018 22:10
Τα μαυρισμένα και αφρισμένα νερά του Τιταρήσιου προκαλούν ανησυχία σε αγρότες, κτηνοτρόφους και όχι μόνο Τα μαυρισμένα και αφρισμένα νερά του Τιταρήσιου προκαλούν ανησυχία σε αγρότες, κτηνοτρόφους και όχι μόνο

Αναστάτωση επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας αλλά και στον Δήμο Τυρνάβου, τόσο σε αγρότες όσο και σε κτηνοτρόφους.

Από το ποτάμι οι πρώτοι αρδεύουν τα χωράφια τους ενώ οι δεύτεροι ποτίζουν τα ζωντανά τους, με ό,τι αρνητικό σημαίνει για τα κοπάδια αλλά και τους καταναλωτές αφού δεν γνωρίζουν αν το νερό που πίνουν τα αιγοπρόβατα και τα μεγάλα ζώα είναι κατάλληλο ή όχι.

Μιλώντας χθες στην «Ε» στελέχη της δημοτικής αρχής Τυρνάβου σε ό,τι αφορά στο φαινόμενο σημείωσαν ότι ανησυχούν με την προοπτική ενός περιβαλλοντικού προβλήματος από την εμφάνιση αυτών των μαυρισμένων και αφρισμένων νερών στον Τιταρήσιο ποταμό. Για τον λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το φαινόμενο στην ευρύτερη περιοχή της Ποταμιάς, του Δήμου Ελασσόνας και του Δήμου Τυρνάβου, ενημερώθηκαν εγγράφως οι αρμόδιες υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το φαινόμενο του μαυρισμένου νερού στον Τιταρήσιο και των περίεργων αφρών μέσα στο νερό εμφανίζεται από την περιοχή του Αγιονερίου Ελασσόνας και φτάνει μέχρι τον Τύρναβο.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Τιταρήσιος πηγάζει κυρίως από το όρος Τίταρος με υψόμετρο 1.839 μέτρα. Το ποτάμι έχει μήκος 56 χιλιόμετρα από τις πηγές του μέχρι τη συμβολή του με τον Πηνειό στην περιοχή της Ροδιάς.

Σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ σε ό,τι αφορά στους υδροβιότοπους ο Τιταρήσιος ποταμός υπάγεται στην κατηγορία των εσωτερικών υγροτόπων και χαρακτηρίζεται ως ποταμός συνεχούς ροής, παρά το γεγονός ότι συχνά, μετά την έξοδό του από τη λεκάνη απορροής, δεν εμφανίζει διαρκή ροή. Οι σπουδαιότερες σημερινές αξίες του ποταμού είναι η αρδευτική του σημασία η οποία είναι μεγάλη, με πτωτική όμως αποτελεσματικότητα λόγω της μεγάλης πτώσης των υδάτινων αποθεμάτων του τα τελευταία χρόνια.

Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές μέχρι τώρα οι ειδικοί, τα νερά του Τιταρήσιου λόγω του πυθμένα του ποταμού και των ασβεστολιθικών πετρωμάτων είναι ο κύριος τροφοδότης με πλουτισμό νερού του καρστικού συστήματος που βρίσκεται δυτικά της πόλης του Τυρνάβου. Η τεράστια αυτή υπόγεια λίμνη που εκτείνεται και ευρύτερα έχει φυσικές απολήξεις τις πηγές «Μάτι», «Βρύση» Τυρνάβου και «Λούντζια» Πλατανουλίων. Από την υπόγεια αυτή λίμνη υδρεύεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η πόλη της Λάρισας, ο Τύρναβος, ο Αμπελώνας, η Φαλάνη και όλα τα άλλα χωριά της περιοχής. Παράλληλα αρδεύεται και ολόκληρος ο κάμπος περιοχής Τυρνάβου.

Είναι επόμενο λοιπόν το φαινόμενο των μαυρισμένων νερών και των αφρών να δημιουργούν ανησυχία.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα