ΜΗΝΥΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΡΗΣΙΟ

Αυστηρές ποινές για όσους μολύνουν το ποτάμι

* Εντείνονται οι έλεγχοι – Ανησυχίες στο Μεγ. Ελευθεροχώρι για το πόσιμο νερό

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2018 22:12

Σημαντική παρέμβαση στο περιβαλλοντικό ζήτημα που προέκυψε με τα μαυρισμένα νερά του Τιταρήσιου ποταμού και τους αφρούς που βρίσκονται στις όχθες του έκανε ήδη η Περιφέρεια Θεσσαλίας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου.

Συνεργεία της υπηρεσίας βρίσκονται στην περιοχή και κάνουν ελέγχους στο ποτάμι για να διαπιστώσουν πώς προέκυψε το φαινόμενο στα νερά του Τιταρήσιου.

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας επισημαίνεται σε όλους τους τόνους ότι «οι έρευνες θα συνεχιστούν και όσοι βρομίζουν το ποτάμι και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου και μάλιστα με αυστηρότητα».

Κύκλοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας αφήνουν αιχμές και κατά των ντόπιων στις παραποτάμιες περιοχές. «Το ποτάμι βρομίζουν εκείνοι που ζουν πλάι σ’ αυτό και ζουν από αυτό. Και αυτοί πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Στην υπόθεση είχε αναφερθεί και προ ημερών ο Δήμος Τυρνάβου, ο οποίος ενημέρωνε εγγράφως την Περιφέρεια για τους κινδύνους μόλυνσης του περιβάλλοντος με μια επιστολή στην οποία σημειώνονταν τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε ότι κατά μήκος του Τιταρήσιου ποταμού που διέρχεται από τον Δήμο Τυρνάβου και συγκεκριμένα στην περιοχή «Ποταμιά» της Δ.Κ.Τυρνάβου παρουσιάστηκαν αφρίζοντα νερά χρώματος μαύρου από άγνωστη προς εμάς αιτία.

Παρακαλούμε για τις δικές ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί επιβάρυνσή ή μόλυνση του περιβάλλοντος».

Προβληματισμός υπάρχει και στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι για τα μαυρισμένα και αφρισμένα νερά του Τιταρήσιου.

Επικοινωνώντας χθες με την «Ε» ο πρόεδρος του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου κ. Διονύσης Ξεφτέρης τόνισε ότι μέσα στην κοίτη του ποταμού υπάρχει στο ύψος του Μεσοχωρίου η υδρευτική γεώτρηση από την οποία αντλείται πόσιμο νερό για το Μεγάλο Ελευθεροχώρι, βάθους 80 μέτρων. Οι 500 περίπου κάτοικοι του χωριού είναι αναστατωμένοι και μέσω του προέδρου κ. Ξεφτέρη ζητούν οι έλεγχοι που κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας να εντατικοποιηθούν και να δοθούν στη δημοσιότητα οι αναλύσεις το γρηγορότερο δυνατό ώστε οι κάτοικοι να ξέρουν τι νερό πίνουν.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ευθύνες στην Περιφέρεια για τον Τιταρήσιο

Σοβαρές ευθύνες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταλογίζει η Ν.Ε Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, «διότι δεν ελέγχουν και αφήνουν ανεξέλεγκτους βιομήχανους της περιοχής Ελασσόνας, να ρίχνουν σε τρεχούμενα νερά τα απόβλητα των εργοστασίων τους με σωλήνες, ξεκινώντας από το φράγμα του Αγιονερίου και πιο πάνω».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της ‘’Ε’’ για τον Τιταρήσιο «που μαύρισε και άφρισε» και αναφέρει: «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μαυρίσει τα νερά του Τιταρήσιου ποταμού και σε σημεία όπου είναι στάσιμα, να εμφανίζονται φυσαλίδες και αφροί.

Οι συγκεκριμένες βιομηχανίες -τυροκομεία διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς τους οποίους αυθαίρετα δεν χρησιμοποιούν, αδιαφορώντας για τη μόλυνση και την οικολογική καταστροφή που προκαλούν στην ευρύτερη περιοχή. Οι ευθύνες των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη είναι μεγάλες, καθώς  εθελοτυφλούν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, ολιγωρούν.

Καλούμε τους αρμόδιους να πάρουν δραστικά μέτρα, καθώς πέρα από το κέρδος κάποιων, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής και τα τρεχούμενα νερά του Τιταρήσιου ποταμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass