Το Μουσείο της Αντίστασης τίμησε αγωνιστές

* Συγκινητική εκδήλωση και βραβεύσεις βετεράνων ΕΠΟΝιτών-Αντιστασιακών

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2018 16:30

Μέρος της οφειλόμενης τιμής σε αγωνιστές που έδωσαν τα νιάτα και τη ζωή τους στους αγώνες του έθνους για ανεξαρτησία, ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, αποδόθηκε χθες, σε μια συγκινητική εκδήλωση μνήμης και χρέους, που οργάνωσε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα.

Στην εκδήλωση -που ήταν αφιερωμένη στα 75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, και άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό της, εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων, η Άννυ Ψάρα - Περίφανου- τιμήθηκαν 20 Λαρισαίοι αγωνιστές της μεγαλύτερης νεολαιίστικης οργάνωσης που έδρασε ποτέ στη χώρα (της ΕΠΟΝ) και βετεράνοι της Εθνικής Αντίστασης, για το σύνολο της προσφοράς τους στον αντιφασιστικό αγώνα κατά των Γερμανοϊταλών κατακτητών και τους μετέπειτα αγώνες για πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα, ισόνομα και περιορισμό της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Αρχικά στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ι. Μπέφας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να τιμηθούν οι συγκεκριμένοι αγωνιστές και παρουσίασε σε γενικές γραμμές τις δράσεις του και τους άξονες παρεμβάσεών του για το επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερα τόνισε τον συμβολισμό που εκπέμπουν οι επισκέψεις χιλιάδων μαθητών στο Μουσείο και το "βιωματικό μάθημα ιστορίας" που γίνεται στη διάρκειά τους.

Η ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΝ

Ακολούθησε ομιλία του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Νικ. Σκεντέρη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της ΕΠΟΝ, στις καταστατικές αρχές, τους σκοπούς, την πολύμορφη δράση, την τεράστια προσφορά της στον αντιφασιστικό αγώνα, αλλά και τις πολιτιστικές παρακαταθήκες που άφησε στις επόμενες γενιές. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ άλλων, ανέφερε:

...Στις 23 Φλεβάρη 1943, πριν από 75 χρόνια, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πανελλαδική σύσκεψη οργανώσεως νεολαίας, με σκοπό την ίδρυση μιας ενιαίας οργάνωσης για την καθοδήγηση της εθνικοαπελευθερωτικής πάλης των νέων. Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία της Κεντρικής Επιτροπής του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Νέων (ΕΑΜΝ). Έτσι ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων).

Η ίδρυσή της, μέσα στο σκοτάδι της φασιστικής κατοχής, έδωσε φτερά στην πάλη της νεολαίας και φτάνει να μετράει πάνω από 600.000 μέλη.

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της πήρε ενεργό μέρος στον ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Μέχρι τον Οκτώβρη του '44 πάνω από 35.000 μέλη και στελέχη της γίναν αντάρτες του ΕΛΑΣ. Δεκάδες χιλιάδες κατατάχτηκαν στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και στις βοηθητικές υπηρεσίες.

...Η ΕΠΟΝ πέτυχε να βγάλει τη νέα κοπέλα από το σπίτι της. Στις πόλεις και στα βουνά οι νέες γυναίκες αγωνίστηκαν κι έπαιξαν σημαντικό ρόλο σ' όλα τα μέτωπα. Η ΕΠΟΝ έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στη μαθητική και φοιτητική νεολαία. Στις 25 Μαρτίου '42 100 μαθητές διαδηλώνουν στην Αθήνα. Είναι η πρώτη μαθητική κινητοποίηση. Τα Αετόπουλα της επαρχίας και των πόλεων ήταν παιδιά 8-19 χρόνων που πάλεψαν πλάι στην ΕΠΟΝ και στον ΕΛΑΣ (σε διαδηλώσεις, ως σύνδεσμοι, με σημειώματα, συνόδευαν αγωνιστές, παρακολουθούσαν τους Γερμανούς και τους χαφιέδες κι έδιναν πολύτιμες πληροφορίες στον ΕΛΑΣ. Πήραν μέρος σε σαμποτάζ, μετέφεραν τρόφιμα και πυρομαχικά, κράτησαν τουφέκι, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν ως ενήλικες. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της η ΕΠΟΝ έδειξε στοργή και φροντίδα για το παιδί. Φρόντισε να ανοίξει τα σχολεία, δημιούργησε παιδικά συσσίτια, ίδρυσε παιδικά θέατρα και χορωδίες, παιδικές κατασκηνώσεις.

Με τη Συμφωνία της Βάρκιζας, οι διώξεις, οι βασανισμοί και οι εκτελέσεις των κομμουνιστών κ.ά. αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης πήραν άνευ προηγουμένου διαστάσεις. Το 1946 περισσότεροι από 1.500 Επονίτες δολοφονούνται και χιλιάδες στέλνονται στα στρατοδικεία, στις εξορίες και στις φυλακές. Στις 28 Φλεβάρη 1947, με εντολή της Κυβέρνησης και με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, αποφασίζεται η διάλυση της ΕΠΟΝ. Παρά τις διώξεις, η ΕΠΟΝ περνά στην παρανομία. Οι εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές που διαπαιδαγωγήθηκαν μέσα από τις γραμμές της συνέχισαν να αγωνίζονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Ο αγώνας τους αποτελεί για όλους μας φωτεινό φάρο.

ΠΟΙΟΙ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ

Ακολούθησαν σύντομες, συγκινητικές εννοείται, παρεμβάσεις από τιμώμενους αγωνιστές και αντιστασιακά τραγούδια από το συγκρότημα του Στ. Σταμελόπουλου.

Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι σε παρόντες αλλά και σε συγγενείς απόντων αγωνιστών, οι οποίοι είναι: Λαζ. Αρσενίου, Σωτ. Κολλάτος, Αντ. Εμανουήλ, Ευθ. Μιστάρας, Ξεν. Βαγιόπουλος, Κων. Γκούρος, Νικ. Μακαντάσης, Ευαγγελή Μανίκα, Σεβαστή Γεροζήση, Νικ. Παπαθανασίου, Ηλιάδα Χαλκιά, Πόπη Βακάλη, Αννα Τζιόλα, Διον. Καντύλης, Βασ. Κυριάκος, Νικ. Μπρούντσας, Δημ. Μανωλούλης, Μαρία Περήφανου, Κυρ. Εμανουήλ, Δημ. Σαρακατσάνος.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας (προσφορά του ζαχαροπλαστείου "Αραμις").

Παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικ. Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Απ. Σουρλαντζής, ο διευθυντής του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ρεντίνας κ. Αυγερός και δεκάδες συμπολίτες, φίλοι και συγγενείς των αντιστασιακών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass