ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

Συμπάθεια και συμπαράσταση από το …Χαρτούμ

* Σουδανοί χαρακτηρίζουν πρωτοποριακούς τους αγώνες του ΠΑΜΕ

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2015 9:27

 

 

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Μια μικρή «γευσιγνωσία» συνδικαλισμού από το Σουδάν ή αν θέλετε μια σύντομη γνωριμία με τους εργαζόμενους αυτής της αφρικανικής χώρας έκαναν χθες όσοι δημοσιογράφοι παρευρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε στο ΕΚΛ και μάλιστα στα αραβικά με τη βοήθεια μεταφραστή που γνώριζε τη γλώσσα, και στην οποία συμμετείχε το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου του Χαρτούμ που είναι η πρωτεύουσα του κράτους.

Οι Σουδανοί συνδικαλιστές ήταν φιλοξενούμενοι του ΕΚΛ με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, στην οποία μάλιστα ο γενικός γραμματέας είναι Έλληνας.

Στη συνέντευξη που δόθηκε στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου μίλησαν απαντώντας εν συντομία σε ερωτήματα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του Σουδάν Abdel Moneim Mansour, ο γ. γραμματέας Said Ahmed Mohmed και ο ταμίας Mohamed Abdeigadir Darfor.

Οι Σουδανοί συνδικαλιστές επισήμαναν ότι στη χώρα τους υπάρχουν 16 Συνδικάτα με 1.000.000 μέλη.

«Σε εμάς, είπε ο πρόεδρος κ. Abdel, δεν υπάρχουν χωριστά σωματεία και όλοι οι εργαζόμενοι, άσχετο αν είναι εργάτες γης ή γιατροί είναι εγγεγραμμένοι σε ένα σωματείο.

Στο Χαρτούμ υπάρχει το μεγαλύτερο σωματείο με 250.000 εγγεγραμμένα μέλη και λειτουργεί με κεντρική και εκτελεστική επιτροπή. Οι μισθοί στο Σουδάν καλύπτουν μόνο το 50% των αναγκών των εργαζομένων και τα υπόλοιπα προσπαθούμε να τα καλύψουμε εμείς σαν συνδικάτο με τη μορφή επιδοτήσεων από χρήματα που αγωνιζόμαστε κάθε φορά να πάρουμε από το κράτος»…

Ο κ. Abdel αναφέρθηκε και στη δράση του ΠΑΜΕ που τη χαρακτήρισε πρωτοποριακή στον χώρο της Ευρώπης και άφησε αιχμές κατά του μεγάλου κεφαλαίου κάνοντας λόγο για μια ιμπεριαλιστική επίθεση που υφίσταται η Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πρακτικής που θέλει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

«Υπάρχουν, κατέληξε, ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και συμπάθεια στους Ελληνες. Έχουμε από χρόνια συναλλαγές και το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος σαφώς επηρεάζει άσχημα και την οικονομία στη χώρα μας»…

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Από την πλευρά του παρεμβαίνοντας στη συζήτηση και ο αντιπρόεδρος του ΕΚΛ κ. Κώστας Ριζούλης ανέφερε μεταξύ άλλων δίνοντας και το στίγμα της παρουσίας της ξένης αντιπροσωπείας στη Λάρισα: «Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας παράλληλα με τη δράση μας για όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης του νομού σαν κομμάτι του διεθνούς ταξικού κινήματος προσπαθεί να αναπτύσσει στα μέτρα των δυνατοτήτων του, τη διεθνιστική του δράση και την ταξική του αλληλεγγύη με συνδικάτα που ανήκουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), όπου ανήκει και το ΕΚΛ και το ΠΑΜΕ.

Σήμερα ο διεθνής ιμπεριαλισμός εντείνει την αντεργατική του επίθεση με τους πολέμους και τις επεμβάσεις προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση του. Επιβάλλεται η εργατική τάξη σε παγκόσμιο επίπεδο με ενιαία στρατηγική απέναντι στο κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του, προκειμένου να υπερασπιστεί τα ταξικά μας συμφέροντα βάζοντας στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για να διεκδικήσουμε ένα άλλο τρόπο ανάπτυξης, όπου κουμάντο θα κάνουν οι εργαζόμενοι και θα απολαμβάνουν τα αποτελέσματα του παραγόμενου πλούτου.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δυναμώσει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) ως προϋπόθεση για το δυνάμωμα του εργατικού κινήματος με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Το ΕΚΛ μαζί με το ΠΑΜΕ θα συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις σ’ αυτή την κατεύθυνση και το ίδιο πρέπει να γίνει σε κάθε χώρα από τα ταξικά συνδικάτα.

 Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε με την εκδήλωση που κάναμε για τα 70 χρόνια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας χθες βράδυ, με την παρουσία αντιπροσωπείας, από το Εργατικό Κέντρο Χαρτούμ, πρωτεύουσας του Σουδάν που ήρθαν στη χώρα μας προσκεκλημένοι του ΠΑΜΕ και επισκέφθηκαν την πόλη μας για τρεις μέρες φιλοξενούμενοι του ΕΚΛ, όπου και ανταλλάξαμε απόψεις και πείρα για τη δράση των συνδικάτων και το δυνάμωμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για τη σημαντική τους συμβολή στην ύπαρξη και το δυνάμωμα της Π.Σ.Ο.».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass