Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Πλημμύρες στα πεδινά, χιόνια στα ορεινά

* Αντ. Γκουντάρας: «Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις δοκιμάζουν τις αντοχές των ανθρώπων και τα όρια των υποδομών»

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2018 22:10

Ακόμη μια κακοκαιρία, ακόμη μια χειμωνιάτικη μέρα γεμάτη προβλήματα για την περιοχή του Δήμου Αγιάς.

Κακοκαιρία, η οποία ξεκίνησε προχθές τη νύχτα με καταιγίδες και δυνατή βροχόπτωση παντού και συνεχίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ως τις προμεσημβρινές με έντονη χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα και με ισχυρή βροχή στα πεδινά και στα παραθαλάσσια.

Αποτέλεσμα ήταν αρκετά χωριά, όπως η Ανατολή, η Μελιβοία, η Σκήτη, το Σκλήθρο, η Έλαφος, το Μεγαλόβρυσο και η Καρίτσα, να έχουν αρκετό χιόνι δυσχεραίνοντας τις μετακινήσεις των κατοίκων, όλα τα ρέματα να «φουσκώσουν» και ξανά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα η παραλιακή ζώνη να έρθει αντιμέτωπη με πλημμύρες σε δρόμους, οικόπεδα, κατοικίες και κτήματα. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αγιάς δέχθηκε πολλές κλήσεις για άντληση υδάτων και επενέβη σε τουλάχιστον δεκαπέντε ως το απόγευμα βγάζοντας νερά από οικίες, ενώ στη Βελίκα οι άνδρες του απεγκλώβισαν ζευγάρι ηλικιωμένων που το πολύ νερό είχε περικυκλώσει το σπίτι τους και είχε εισρεύσει στα δωμάτιά του.

Το Δημοτικό Σχολείο της Μελιβοίας δεν λειτούργησε λόγω της χιονόπτωσης, ενώ διεκόπη από την πρώτη ώρα κιόλας και η λειτουργία όλων των σχολείων της Αγιάς με απόφαση της Δημοτικής Αρχής, απόφαση που πάρθηκε για να διευκολυνθεί η γρήγορη και ασφαλής επιστροφή των παιδιών από τα γύρω χωριά στα σπίτια τους, αφού η κατάσταση εκείνη τη στιγμή έδειχνε απρόβλεπτη με τους ξεχειλισμένους χειμάρρους και τη δυνατή χιονόπτωση σε περιοχές πάνω από 400 και 500 μέτρα.

Στο ορεινό οδικό δίκτυο επιχειρούσαν αλατιέρες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ προβλήματα μεγάλα υπήρξαν στο παραλιακό οδικό δίκτυο, όπου όλα τα ρέματα είχαν απαγορευτικό από την αστυνομία ως αργά το βράδυ με εξαίρεση, μετά το απόγευμα, δύο χειμάρρων στη Σωτηρίτσα. Ιδιαίτερη δε προσοχή χρειαζόταν σε τρία σημεία καθιζήσεων, στο 3ο χιλιόμετρο Αγιάς – Μελιβοίας, στο 7ο Βελίκας – Κόκκινου Νερού και μέσα στη Σκήτη.

Στη Δήμητρα, επί της κεντρικής οδού Αγιάς – Λάρισας, περί τις 9 το πρωί, σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα, όταν οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο ντεραπάρισε, χωρίς ευτυχώς ο ίδιος να τραυματιστεί. Στο σημείο είχε συσσωρευτεί πάρα πολύ νερό στο οδόστρωμα και φερτά υλικά από τα γύρω χωράφια.

Επίσης, πλημμυρισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις υπήρξαν και στα παρακάρλια χωριά, όπως στο Καστρί, στην Αμυγδαλή και στην Πλασιά, ενώ, για άλλη μια φορά, ο δρόμος έξω από το Καστρί, στο ύψος του νεκροταφείου καλύφθηκε με νερό δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση στους διερχόμενους οδηγούς.

 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε για τα προβλήματα της κακοκαιρίας χθες το βράδυ ο Δήμος Αγιάς, υπογεγραμμένη από τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Η περιοχή μας, για μια ακόμα φορά, πλήττεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δοκιμάζουν τις αντοχές των ανθρώπων του δήμου μας, αλλά και τα όρια των υποδομών. Ο όγκος του νερού που έπεσε σε λιγότερο από ένα 24ωρο έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο βροχόπτωσης των δύο τελευταίων μηνών.

Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι σημαντικό να επιδείξουμε ψυχραιμία, σοβαρότητα, συνεργασία και να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Όλος ο μηχανισμός του Δήμου Αγιάς, με την αμέριστη συμβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τη βοήθεια των Υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών, είναι σε διαρκή ετοιμότητα για να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, να παρέμβει και να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις όπου χρειαστεί.

Η δημοτική αρχή απευθύνει προς όλες τις πλευρές προσκλητήριο ψυχραιμίας, σοβαρότητας, συνεργασίας και προσπάθειας για να περιορίσουμε στο ελάχιστον δυνατό τις ζημιές που προκαλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά κυρίως για να διασφαλίσουμε την προστασία των ανθρώπων του δήμου μας και των περιουσιών τους.

Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτή την προσπάθεια, είναι ευπρόσδεκτος. Να ενώσει τις δυνάμεις του με τον μηχανισμό του Δήμου Αγιάς και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στον κοινό αγώνα που δίνουμε μέρα – νύχτα με την ένταση των φυσικών φαινομένων.

Όποιος απλώς βρίσκει μια ευκαιρία για μικροπολιτικά οφέλη, καλά θα κάνει να περιμένει. Θα υπάρξει χρόνος για όλα. Αυτή τη στιγμή προέχει να δώσουμε τη μάχη για να περιορίσουμε τις ζημιές και να εγγυηθούμε στους συμπολίτες μας την επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής τους. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση. Κι είμαστε ανοιχτοί σε όποιον στ’ αλήθεια θέλει να συνδράμει τις προσπάθειές μας».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα