Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυλαία στο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου Λάρισας

• Τιμήθηκαν οι ηθοποιοί Στέφανος Ληναίος και η Έλλη Φωτίου • Βραβεύτηκε χθες ο σκηνοθέτης Γ. Τσεμπερόπουλος

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2018 20:58

Με βράβευση του σκηνοθέτη Γιώργου Τσεμπερόπουλου, έπεσε χθες η αυλαία του Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» με θέμα ‘’Έρως ανίκατε’’, που πραγματοποιήθηκε στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο στη Λάρισα, για 4η συνεχόμενη χρονιά, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.


Στο πλαίσιο της βράβευσης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας ανάφερε: «Κάθε χρόνο αφιερώνουμε το Πανόραμα σ’ έναν σκηνοθέτη. Το φετινό Πανόραμα το αφιερώσαμε στον Γιώργο Τσεμπερόπουλο.
Μπορεί να μην έχει μεγάλη σε όγκο φιλμογραφία, όμως ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος είναι ένας από εκείνους τους σκηνοθέτες που έχουν κατορθώσει να κερδίσουν τη δική τους θέση στο τοπίο του ελληνικού σινεμά.
Από το πρώτο του ντοκιμαντέρ «Μέγαρα» και μέχρι την τελευταία του ταινία «Ο Εχθρός μου», κατάφερε να είναι ερωτικός και λυρικός, αλλά κι επίκαιρος και διεισδυτικός και να θέτει ερωτήματα με ειλικρίνεια και ευαισθησία.
Τον ευχαριστώ που ήρθε, ευχαριστώ και όλους τους άλλους καλλιτέχνες που παρευρέθηκαν και μοιράστηκαν μαζί μας τα όνειρά τους, τους φόβους τους και τις ελπίδες τους».
Στο πλαίσιο της τιμητικής βραδιάς έγινε προβολή της ταινίας “Όντως φιλιούνται” του Γιάννη Κορρέ, συζήτηση με τον σκηνοθέτη Γ. Τσεμπερόπουλο με θέμα “Λεπτομέρειες για τον Κινηματογράφο”, προβολή του «Ξαφνικού έρωτα» του Τσεμπερόπουλου και μουσικό αφιέρωμα στον Γιώργο Τσεμπερόπουλο με τους μουσικούς: Αποστόλη Γιάγκο, Σπύρο Καβαλλιεράτο και Αλέξανδρο Τσιωνά.
Για τη λήξη του Πανοράματος ο κ. Σάπκας επεσήμανε: «Ο ελληνικός κινηματογράφος αποτελεί από τις σημαντικότερες συνιστώσες του νεοελληνικού πολιτισμού. Παρόλη τη μικρή ηλικία του και τα φτωχά μέσα της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, δημιούργησε αριστουργήματα της κινηματογραφικής τέχνης και ανέδειξε σημαντικούς σκηνοθέτες, σεναριογράφους, διευθυντές φωτογραφίας, συνθέτες και ηθοποιούς.
Θεσμοί όπως το Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου, που διοργανώνουμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το κομμάτι του πολιτισμού μας κι επιπλέον μας φέρνει σε άμεση επαφή με τους δημιουργούς του.
Έτσι αποκτάμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, των σκέψεων και των προβληματισμών που προσπαθούν να αναδείξουν μέσα από τα έργα τους και τέλος μαθαίνουμε ένα μέρος των παρασκηνίων που σε μας είναι άγνωστα και γι’ αυτό φαντάζουν μαγικά.
Θα λέγαμε ότι το Πανόραμα, όπως και άλλα φεστιβάλ αυτού του είδους, λειτουργούν ως θεματοφύλακες του ελληνικού σινεμά, αφού υπερασπίζονται την ύπαρξη και τη συνέχειά του.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 5ο Πανόραμα. Εν τω μεταξύ, θα συναντιόμαστε και θα βλέπουμε σινεμά τον χειμώνα στο «Χατζηγιάννειο», το καλοκαίρι στον θερινό μας κινηματογράφο στον Μύλο.
Το έχει πει ο George Cukor: (Τζορτζ Κιούκορ) Ο κινηματογράφος είναι όπως ο έρωτας: όταν είναι καλός είναι κάτι υπέροχο, και όταν δεν είναι καλός, είναι -πάλι- κάτι ωραίο».

 

ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΑΝ ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Εξάλλου, χθες, στο πλαίσιο του Πανοράματος, βραβεύθηκαν δύο ηθοποιοί με μακρά πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο.
Ο Στέφανος Ληναίος και η Έλλη Φωτίου, που έχουν υπάρξει ζευγάρι και στην οθόνη αλλά κυρίως στη ζωή, βρέθηκαν στη Λάρισα και συγκινημένοι παρέλαβαν βραβεία για την προσφορά τους στην τέχνη από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα.
Υποδεχόμενος το καλλιτεχνικό ζευγάρι ο κ. Καλογιάννης μίλησε για την πολυετή του προσφορά τόσο στο θέατρο όσο και στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και την αξιοζήλευτη πορεία τους.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας αναφερόμενος στο φετινό θέμα του Φεστιβάλ, που ήταν «Έρως ανίκατε – έρωτας ανίκητος», καλωσόρισε στη Λάρισα τον Στέφανο Ληναίο και τη σύζυγό του Έλλη Φωτίου, ένα σπάνιο ζευγάρι που μετράει 55 χρόνια έγγαμου βίου. Μάλιστα, με αφορμή το γεγονός ότι ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται τον Νίκο Καζαντζάκη στη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, του αφιέρωσε τα λόγια του μεγάλου συγγραφέα για την αγάπη: «Στη συμπόνια είναι δύο, αυτός που πονάει κι αυτός που συμπονάει. Στην καλοσύνη είναι δύο, αυτός που δίνει κι αυτός που δέχεται. Μα στην αγάπη είναι ένας… Σμίγουν οι δύο και γίνονται ένα. Δεν ξεχωρίζουν… Το εγώ κι εσύ αφανίζονται. Αγαπώ θα πει χάνομαι…».
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκειά της προβλήθηκε η ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου «Άντε γειά», με τον ίδιο τον σκηνοθέτη να βρίσκεται εκεί και να συνομιλεί με το κοινό, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό πρόγραμμα από την Αλίκη Βελεγράκη και την προβολή της ταινίας «Αφτερλώβ» του Στέργιου Πάσχου.

Gallery άρθρου