ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Ζητούμενο ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης

• Ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Αγρότη, απουσία όμως αγροτών

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2018 21:30

Η ανάγκη μιας αγροτικής μεταρρύθμισης, που θα είναι βασισμένη σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα απαντά στις επιταγές της σύγχρονης εποχής, στις νέες προκλήσεις και θα δίνει οριστικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα των Ελλήνων αγροτών, ήταν η κοινή συνισταμένη και το κυρίαρχο μήνυμα που εκφράστηκε χθες από τους εκπροσώπους αρχών και φορέων,

μπροστά στο μνημείο του Κιλελέρ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 108η επέτειο της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων.
Την υιοθέτηση ενός μοντέλου αγροτικής παραγωγής, που θα στηρίζεται "στον συνεργατισμό, στην οργάνωση και στην εκπαίδευση, όπου τον πρώτο ρόλο θα έχει ο αγρότης", υποστήριξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, ενώ το ίδιο σκεπτικό για "συνεργασία, ως απάντηση στους σύγχρονους κινδύνους με συνέχεια των αγώνων στα βήματα του κοινωνιστή Μαρίνου Αντύπα" πρόβαλε σε ομιλία της και η εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Βράντζα.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υποστήριξε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο αποκεντρωμένης αγροτικής πολιτικής, κατά το οποίο, θα πρέπει "να αναλάβουν οι αιρετές Περιφέρειες, ο κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρικός και αγροτοκεντρικός θεσμός, το σύνολο των υπηρεσιών και των θεμάτων που αφορούν στους αγρότες και κτηνοτρόφους", σημειώνοντας: "Αυτό χρειάζεται η ελληνική γεωργία σήμερα: ένα μικρό, επιτελικό υπουργείο και πανίσχυρες Περιφέρειες, οι οποίες, με τους κατάλληλους πόρους, προσωπικό κι αρμοδιότητες, να εξυπηρετούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους".
Και ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος πρότεινε "την ενεργοποίηση των αγροτικών συνεταιρισμών, την ανάπτυξη συλλογικών πολιτικών, τη σύνδεση και τη συνεργασία του ευρύτερου αγροτικού κλάδου με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και αύξηση της κερδοφορίας, και τη δημιουργία υποδομών με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, όπως την ίδρυση μονάδας βιομάζας, που θα επεκτείνουν τη δραστηριότητα των αγροτών".
Η εκδήλωση του επετειακού εορτασμού ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησαν ομιλίες των εκπροσώπων αρχών και φορέων και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της εξέγερσης των αγροτών.
Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασ. Κόκκαλης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο σεβασμός μπροστά στο μνημείο εμπεριέχει μια λέξη: αυτοκριτική.
Για ποιον λόγο σήμερα, στον επετειακό εορτασμό, οι προσκεκλημένοι είναι περισσότεροι από τους αγρότες; Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον. Να απαντήσουμε στο ερώτημα: τι μοντέλο παραγωγής θέλουμε;
Είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως το αποτέλεσμα μπορεί να το φέρει μόνον ο συνεργατισμός. Η ουσία είναι να καθίσουμε με ειλικρίνεια στο ίδιο τραπέζι, να δούμε ξεκάθαρα τις συνθήκες και μαζί να χαράξουμε το μέλλον για τον αγροτικό τομέα, γιατί χωρίς την αγροτιά δεν υπάρχει Ελλάδα, γιατί πολύ απλά χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει υγιής οικονομία.
Πάνω σ’ αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία, ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια σε δύο κατά κύριο λόγο, κατευθύνσεις: Η πρώτη να αντιμετωπίσουμε τη σωρεία των παθογενειών του παρελθόντος, και των προβλημάτων των αγροτών (π.χ. «κόκκινα» δάνεια).
Στόχος είναι να βάλουμε τάξη στα περιουσιακά στοιχεία των υπό πτώχευση και εκκαθάριση αγροτικών συνεταιρισμών, να ενισχύσουμε τη δημιουργία αγροτικών συνεταιρισμών προς όφελος των αγροτών, να πιστοποιηθεί και να κατοχυρωθεί το επάγγελμα του αγρότη…".
Καταλήγοντας ο υφυπουργός τόνισε: "Να υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο, όπου τον πρώτο ρόλο θα έχουν οι αγρότες. Ας εργαστούμε όλοι μαζί, με εθνική ομοψυχία, ώστε να χτίσουμε το παραγωγικό εκείνο μοντέλο που θα βοηθήσει την πατρίδα μας να σταθεί και πάλι στα πόδια της".
Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
"Είναι επίκαιρα τα μηνύματα των εξεγερμένων αγροτών διότι και σήμερα οι αγρότες καλούνται να δώσουν τις δικές τους μάχες, τα δικά τους Κιλελέρ…" είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός αναφέροντας μεταξύ άλλων: "εναπόκειται σε μας, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, αλλά και στην κυβέρνηση, τα κόμματα, τους βουλευτές, το σύνολο της κοινωνίας να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής. Να είμαστε σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό τους. Πώς όμως; Με έργα και πράξεις, όχι παχιά αλλά κούφια λόγια. Καθημερινά, στο χωράφι, στη στάνη κι όχι στις τελετές κι όταν πλησιάζουν οι εκλογές… Οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι χόρτασαν από σωτήρες… Σωτηρία χρειάζονται. Λένε ότι οι Έλληνες παραγωγοί δεν είναι παραγωγικοί ή λένε επίσης ότι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Μέγα λάθος. Τον αθέμιτο ανταγωνισμό μάχονται. Απ’ αυτόν κινδυνεύει η ελληνική παραγωγή σήμερα. Γι’ αυτό μιλώ για σωτηρία.
Πώς να είναι ανταγωνιστικοί οι Έλληνες παραγωγοί με τις αθρόες ελληνοποιήσεις; Πώς να είναι ανταγωνιστικοί με τη νοθεία και τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές; Πώς να είναι ανταγωνιστικοί μ’ αυτό το τεράστιο κόστος παραγωγής που καλούνται να αντιμετωπίσουν;".
Υποστήριξε ακόμη πως "πρέπει να προστατεύσουμε τα ποιοτικά προϊόντα μας με αιχμή τη φέτα, αυτό το εμβληματικό προϊόν της ελληνικής κτηνοτροφίας, αλλά και για να προωθήσουμε τα προϊόντα μας στις διεθνείς αγορές.
Διότι δεν αρκεί να ξέρουμε εμείς ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι τα ποιοτικότερα και τα νοστιμότερα του κόσμου. Αυτό πρέπει να το προβάλλουμε παντού, για να βρουν τα προϊόντα μας τη θέση που τους αξίζει στην παγκόσμια αγορά".
Ο ΑΘ. ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
"Πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα από την πολιτεία έτσι ώστε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καταφέρουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τα χρήματα που πληρώνουν για τις καλλιέργειές τους" υποστήριξε ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θαν. Νασιακόπουλος συμπληρώνοντας: "Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί από την άλλη πλευρά πρέπει να ενεργοποιηθούν περαιτέρω και να αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερο τον ρόλο τους. Είναι αναγκαίο οι συνεταιρισμοί να συμβάλουν στο μέτρο που τους αναλογεί στη διάθεση των προϊόντων των αγροτών. Μόνο με συλλογικές πολιτικές μπορούν οι αγρότες να καταφέρουν μείωση του κόστους παραγωγής και να επιτύχουν καλύτερη τιμή στην αγορά. Επιβάλλεται να ασκηθεί ορθή οικονομική πολιτική στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέσω της συνεργατικής πολιτικής από ομάδες αγροτών.
Επιπροσθέτως τα έργα υποδομής που οφείλει να υλοποιήσει η Πολιτεία αλλά και οι δήμοι, αφού πρώτα τους δοθούν οι ανάλογοι πόροι, θα βοηθήσουν στην καλύτερη αξιοποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών καλλιεργειών. Ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα είναι ένα έργο πρώτιστης σημασίας. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σήμερα στην εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μέσω των συνεταιρισμών και των γραφείων αγροτικής ανάπτυξης των Δήμων επιβάλλεται να συνδεθούν και να συνεργαστούν στενά με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα κατέχουν την τεχνογνωσία για τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και αυτοί μπορούν να προτείνουν στους αγρότες τρόπους αύξησης της κερδοφορίας τους. Είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα να συνδεθεί η επιστημονική γνώση με τον πρωτογενή τομέα. Χωρίς αναβολές και κωλυσιεργίες".
Και κατέληξε: "το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Η αγροτιά και οι κτηνοτρόφοι είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας".
Στο πλαίσιο του εορτασμού χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Χρ. Μπουκώρος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κώστας Μπαργιώτας και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Νικ. Παυλονάσιος.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
Η τελετή ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων από τους: υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης Βασ. Κόκκαλη, τον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ ως εκπρόσωπο της Βουλής Νικ. Παπαδόπουλο, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, τον δήμαρχο Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλο, τους βουλευτές κ. Χρ. Μπουκώρο της ΝΔ, και Κ. Μπαργιώτα του Κινήματος Αλλαγής, τον εκπρόσωπο των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" Γ. Ακριβούλη, τον εκπρόσωπο του Δήμου Λαρισαίων Απ. Σουρλατζή, καθώς και εκπροσώπους της 1ης Στρατιάς, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, της τοπικής κοινότητας Κιλελέρ, των "Θεσσαλών Συμπολιτεία", του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, της Ένωσης νέων Αγροτών και του Συλλόγου Συνταξιούχων Περιβολίου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λάρισας π. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλελέρ κ. Αχ. Βαρδακούλης, αντιδήμαρχοι του Δήμου Κιλελέρ και δημοτικοί σύμβουλοι, ο γραμματέας της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πετρ. Παπαγεωργίου, ο γραμματέας της Ν.Ε. του "Κινήματος Αλλαγής" κ. Βαγ. Γιαννούλας, ο περιφερειακός σύμβουλος Νικ. Πουτσιάκας, η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Βασιλική Αυγέρη, ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας "Ελευθερία" κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ.α.
Την τελετή πλαισίωσε μουσικά η φιλαρμονική του Δήμου Κιλελέρ.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass