«Λαϊκή Συσπείρωση»: «Στον αέρα οι κοινωνικές δομές του Δήμου Λάρισας»

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2015 15:28

Η δημοτική παράταξη Λάρισας «Λαϊκή Συσπείρωση»σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «εδώ και χρόνια οι κοινωνικές δομές (κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο, συσσίτιο, Λαχανόκηποι κτλ.) του δήμου Λαρισαίων λειτουργούν μέσα από την χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και βρίσκονται στα χέρια ΜΚΟ που απασχολούν εργαζόμενους και εθελοντές. Σ’ αυτές τις δομές εργάζονται 24 κοινωνικοί λειτουργοί με σχέσεις ορισμένου χρόνου και εξυπηρετούνται αρκετές λαϊκές οικογένειες που βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης εξαθλίωσης λόγο της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών που ακολουθούνται όλα αυτά τα χρόνια στην χώρα μας. Βέβαια αυτά τα προγράμματα με «ημερομηνία λήξης» δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες, στηρίζονται στην ‘’εταιρική ευθύνη’’ (βλέπε δήθεν φιλευσπλαχνία των μονοπωλίων για καμιά δωρεά) και απαραίτητη προϋπόθεση από την Ε.Ε. για να ‘’τρέξουν’’ αποτελεί η ύπαρξη ΜΚΟ.

            Στις 30 Ιουνίου 2015 η παράταση που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 από την δημοτική αρχή Λάρισας τελειώνει και οι δομές αυτές όπως και οι ωφελούμενοι αυτών των προγραμμάτων βρίσκονται στον αέρα. Ο προγραμματισμός της δημοτικής αρχής να λειτουργήσει το πρόγραμμα με τα 5μηνα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που δεν έχουν εγκριθεί ακόμα, δεν απαντάει στις ήδη αυξημένες λαϊκές ανάγκες. Στην ουσία αυτό το πρόγραμμα ανακυκλώνει την ανεργία, ενώ πετάει εκτός το ήδη υπάρχον εκπαιδευμένο προσωπικό, που για 30μήνες κρατούσε και λειτουργούσε αυτές τις δομές.

            Από τα παραπάνω αποδυκνύεται γιατί η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για λειτουργία αυτών των δομών με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, με μόνιμο προσωπικό, με εξασφάλιση των ανάλογων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελεί τη μόνη συμφέρουσα λύση για τους εργαζόμενους στις δομές και τους ωφελούμενους. Να γιατί υποστηρίζουμε ότι πρέπει να ‘’πάρουν πόδι’’ οι διάφορες ΜΚΟ, οι οποίες αφού πρώτα «ξεκοκαλίσουν» τα ανάλογα Ευρωπαϊκά κονδύλια ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, μετά τους πετάνε σαν ‘’στυμμένη λεμονόκουπα’’. Αποκαλύπτεται όμως και η στρατηγική της Ε.Ε, όπου μέσω αυτών των προγραμμάτων από τη μια προσπαθεί να ενσωματώσει και να κατευνάσει λαϊκά στρώματα που εξαθλιώνει η πολιτική της, ενώ από την άλλη ανοίγει το δρόμο για κερδοφορία, καθώς απελευθερώνει κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του κράτους προς όφελος ιδιωτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

            Απαιτούμε από την δημοτική αρχή Λάρισας να αναλάβει την υποχρέωση της λειτουργίας αυτών των δομών διώχνοντας τις ΜΚΟ από το πρόγραμμα. Να διεκδικήσει επιπλέον χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, μόνιμο προσωπικό, ανανεώνοντας για όσο διάστημα χρειαστεί τις συμβάσεις του ήδη υπάρχοντος εκπαιδευμένου προσωπικού, με αξιοποίηση των αποθεματικών του δήμου ύψους 12εκ ευρώ, που με πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ., πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, κατέθεσε στην ΤτΕ για να πληρωθούν το ΔΝΤ και οι δανειστές.

            Λόγο της σπουδαιότητας και του κατεπείγοντος του θέματος η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας εντός της εβδομάδας να συγκαλέσει έκτακτα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα συζήτησης: «Η εξασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών του δήμου Λαρισαίων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass