ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕΦ

Σουηδία και Δανία «ψαρεύουν» στη Λάρισα

* Ημέρα συνεντεύξεων με την επωνυμία “Swedish Week” σε ξενοδοχείο της πόλης

Δημοσίευση: 11 Απρ 2018 22:08

Αναζήτηση εργασίας. Το κυριότερο πρόβλημα της εποχής μας. Όχι μόνο για τους νέους αλλά για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Άλλοι με προσόντα, άλλοι χωρίς. Όλοι όμως με την αγωνία να βρουν μια απασχόληση με όσο πιο σταθερό περιβάλλον γίνεται. Στην Ελλάδα της κρίσης κάτι τέτοιο μοιάζει με άπιαστο όνειρο σε συντριπτικό ποσοστό.

Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που κοιτάνε στο εξωτερικό. Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη φαντάζουν ως ιδανικοί προορισμοί για εργασία. Όμως οι ανεπτυγμένες χώρες σε θέματα εργασίας κάνουν από μόνες τους το πρώτο βήμα. Προσπαθούν να βρουν ικανούς επαγγελματίες και να τους εντάξουν στο δυναμικό τους. Μια τέτοια προσπάθεια κάνει η Σουηδία μέσω της «Σουηδικής Εβδομάδας». Μια διοργάνωση κατά τη διάρκεια της οποίας άνθρωποι διαφορών ειδικοτήτων περνούν από συνεντεύξεις, ενημερώνονται για τις συνθήκες εργασίας, για την προσφορά, τη ζήτηση αλλά ενημερώνουν και για τις ικανότητές τους.

Φέτος η μια από τις δύο ημερίδες αυτές για τη Σουηδική Εβδομάδα στην Ελλάδα, θα γίνει στη Λάρισα ενώ η άλλη στην Αθήνα.

Στις δύο αυτές πόλεις λοιπόν θα διοργανωθούν ημέρες συνεντεύξεων (Swedish Week) με στόχο την πρόσληψη Ελλήνων με ειδικότητες ιατρικής, νοσηλευτικής, μαγείρων / σεφ και Life Science (Χημικών Μηχανικών) στη Σουηδία και τη Δανία. Στη Λάρισα η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 (από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων να έχει dead line) στο ξενοδοχείο Divani Palace, ενώ στην Αθήνα δύο ημέρες αργότερα.

Η εκδήλωση θα γίνει παρουσία Ελλήνων και Σουηδών συμβούλων EURES καθώς και Σουηδών εργοδοτών. Αντικείμενο της ημερίδας είναι η ενημέρωση σχετικά με τη διαβίωση κι εργασία στη Σουηδία, η παρουσίαση της αγοράς εργασίας διαφόρων τομέων, η συνέντευξη με προεπιλεγμένους υποψηφίους και η επαφή με τους παρόντες συμβούλους κι εργοδότες.

ΣΕΦ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΡΕΣ

Σύμφωνα με τους διοργανωτές οι επισκέψεις σε εστιατόρια αυξάνονται σταθερά στη Σουηδία και υπάρχουν νέα εστιατόρια που ανοίγουν τακτικά στη χώρα. Βάσει αυτού λοιπόν η ζήτηση για σεφ και μάγειρες σε σουηδικά εστιατόρια είναι μεγάλη. Τι ζητάνε όμως; Ζητάνε να υπάρχουν τουλάχιστον κάποια χρόνια εμπειρίας, και κατά προτίμηση κάποιο είδος επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα, αλλά οι υποψήφιοι να είναι σε θέση να επικοινωνούν στα αγγλικά. Όπως τονίζεται από τους διοργανωτές, οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλές, δεδομένου ότι οι σουηδοί εργοδότες είναι γνωστοί για τα υψηλά τους πρότυπα, ενώ οι μισθοί καθορίζονται από συλλογικές συμβάσεις.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Στα βόρεια της χώρας υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία όμως χρειάζονται γιατρούς, νοσηλευτές, επιστήμονες βιοϊατρικής, οδοντίατρους, ακουολόγους, μαίες και μηχανικούς ορθοπεδικών για κάποια από τα νοσοκομεία στο Norrbotten και ακόμη και για τα κέντρα υγείας σε άλλα μέρη του νομού. Υπάρχει ο όρος πως πρέπει ή να ξέρουν τη σουηδική γλώσσα ή να δεσμευθούν πως θα τη μάθουν.

Λίγο πιο νότια στην περιοχή της Στοκχόλμης, στο Karolinska είναι σήμερα ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ευρώπης με περίπου 16.000 υπαλλήλους. Ως πανεπιστημιακό νοσοκομείο κύρια αποστολή τους είναι η έρευνα, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης. Εκεί αναζητούν νοσηλευτές σε μερικά από τα τμήματά τους, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της νευρολογίας, της ογκολογίας και της περίθαλψης έκτακτης ανάγκης.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ

Ωστόσο ενδιαφέρον εκτός από τη Σουηδία υπάρχει και από τη Δανία για διάφορες ειδικότητες. Το ενδιαφέρον αυτό προκύπτει από μια διασυνοριακή εταιρική σχέση, των δύο χωρών. Φαρμακευτικές εταιρείες αναζητούν βιοϊατρικούς αναλυτές, χημικούς μηχανικούς (PhD και Md), φαρμακοποιούς, τεχνικούς και μοριακούς βιολόγους. Εκτός από έμπειρους επαγγελματίες, ψάχνουν και νέους πτυχιούχους. Στο θέμα της γλώσσας απαιτούνται αγγλικά σε υψηλό επίπεδο επικοινωνίας.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass