Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΙΜΟΔΟΤΗ 2018

Καμπάνια για την αιμοδοσία

* Από 2 μέχρι 8 Μαΐου με σκυταλοδρομίες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και άλλα δρώμενα

Δημοσίευση: 26 Απρ 2018 23:37

Η Λάρισα εντάχθηκε στις πόλεις όπου το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) οργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018, που έχει καθιερωθεί στις 14 Ιουνίου.


Η καμπάνια ξεκίνησε την 1η Μάρτη (Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων του ΟΗΕ) και θα κορυφωθεί στις 12-14 Ιούνη 2018, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα κέντρα αίματος όλου του κόσμου στην Ελλάδα. Στη Λάρισα η εβδομάδα αιμοδοσίας με σύνθημα αυτό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018 «Να είσαι εκεί για τον Άλλο. Δώσε Αίμα. Μοιράσου τη ζωή» διοργανώνεται από τις 2 μέχρι τις 8 Μαΐου με σκυταλοδρομίες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και άλλα δρώμενα.
Μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η χώρα μας έχει αναλάβει τη διοργάνωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018, που έχει καθιερωθεί στις 14 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας χωρίς ανταμοιβή λίγο από το χρόνο του και λίγο από το αίμα του.
Ο Π.Ο.Υ. επιλέγει κάθε χρόνο μία διαφορετική χώρα, η οποία φιλοξενεί αυτόν τον εορτασμό, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει την πανανθρώπινη αξία της εθελοντικής προσφοράς αίματος.
Η ανάληψη αυτής της διοργάνωσης είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού μας και ότι απέναντι σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης απαντάμε με αλληλεγγύη και προσφορά στον συνάνθρωπο. Στόχος μας είναι πάνω απ’ όλα η προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών, η ενθάρρυνση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες και η μετάγγιση στη νέα γενιά αιμοδοτών της ιδέας της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας ως μίας αυτονόητης και φυσιολογικής διαδικασίας που αρμόζει στη στάση του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στη ζωή και στους συνανθρώπους του. Άλλωστε η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση που βιώνει, έχει σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών και είναι σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. η πρώτη χώρα διεθνώς σε αριθμό αιμοδοτών ανά πληθυσμό.
ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Στη Λάρισα η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας υπό την αιγίδα της 5ης Υ.Πε Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό Λάρισας και τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ε.Κ.Ε.Α. (Εθνικό Κέντρο Αίματος) έχει προγραμματίσει τις εξής δράσεις για την περιοχή μας:
-Τετάρτη 2 Μαΐου
9:00 - 9:30 π.μ.: Εναρκτήρια εκδήλωση στον προαύλειο χώρο του Γ. Ν. Λάρισας.
Πορεία μαθητών του Λυκείου Φαλάνης, Εθελοντών Αιμοδοτών και μοτοσικλετιστών μέχρι την Κεντρική πλατεία.
10:00 - 2:00 μ.μ.: Δράσεις στην Κεντρική πλατεία Λάρισας με τη συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού: Διαδραστική συμμετοχή των πολιτών (κυρίως των παιδιών), με ζωγραφιές ή κείμενα για τη σημασία της προσφοράς αίματος, αλλά και με παρατηρήσεις στο βιβλίο ικανοποίησης των αιμοδοτών, όσον αφορά στην παροχή Υπηρεσιών. Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και ειδικού ερωτηματολογίου, από εθελοντές που θα φορούν ειδικά μπλουζάκια.
10:00 - 2:00 μ.μ.: Παράλληλη εκδήλωση σε συνεργασία με «ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»:
Διεξαγωγή εθελοντικής αιμοδοσίας στον χώρο του «ΙΑΣΩ», όπου θα γίνει διανομή φυλλαδίων και συμβολικών δώρων προς τους εθελοντές από τη Διεύθυνση του «ΙΑΣΩ», Θα υπάρχουν ειδικά stands με το κοινωνικό μήνυμα της Αιμοδοσίας και μπουφές.
Κεντρική πλατεία Τυρνάβου
Παράλληλη εκδήλωση σε συνεργασία με το ΕΠΑΛ
10:00 - 1:00 μ.μ. Εθελοντική αιμοδοσία με την Κινητή Μονάδα του Γ.Ν.Λ.
Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και ειδικού ερωτηματολογίου από τους μαθητές του ΕΠΑΛ προς τους διερχόμενους πολίτες.
Προσφορά καφέ στους αιμοδότες από τις καφετέριες (Οι σερβιτόροι θα φορούν ειδικά μπλουζάκια με κοινωνικά μηνύματα).
19:00: Τιμητική Εκδήλωση για τον Εθελοντή Αιμοδότη στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου MAXIM με τη συμμετοχή του ΕΠΑΛ κι άλλων 8 Συλλόγων της περιοχής.
Πρόγραμμα
* Ομιλία: «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ.» από τη Μ. Χατζητάκη. Δραστική συμμετοχή των εκπροσώπων των 8 Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Βράβευση παλαίμαχων αιμοδοτών θεατρικό δρώμενο των μαθητών του ΕΠΑΛ με θέμα τον ρατσισμό. Μπουφές, προσφορά τοπικών χορηγών.
-Πέμπτη 3 Μαΐου
9:00 π.μ. - 1 μ.μ.
Δράσεις στην Κεντρική πλατεία Λάρισας με τη συμμετοχή του Ερ. Σταυρού: Διεξαγωγή εθελοντικής αιμοδοσίας σε διάφανη τέντα, ώστε οι διερχόμενοι να μπορούν να βιώσουν αυτές τις μοναδικές στιγμές προσφοράς ζωής.
* Λοιπές δραστηριότητες (διανομή φυλλαδίων κ.λπ., όμοιες με αυτές της Τετάρτης δράσεις στην Κεντρική πλατεία Φαρσάλων με τη συμμετοχή του Αιμοδοτικού Συλλόγου Επαρχίας Φαρσάλων.
Εθελοντική Αιμοδοσία
* Αντίστοιχες δράσεις με αυτές της Κεντρικής πλατείας Λάρισας
Παρασκευή 4 Μαΐου
9:00 - 3:00 μ.μ.
* Δράσεις στην Κεντρική πλατεία Λάρισας με τη συμμετοχή του Ερ. Σταυρού, αντίστοιχες με αυτές της Πέμπτης.
Επίσκεψη μαθητών της Σχολής Καραβάνα με εξοπλισμό (όχημα, μπλουζάκια, πανώ, γραφική ύλη).
-Σάββατο 5 Μαΐου
9 π.μ.- 1:00 μ.μ.
Δράσεις στην Κεντρική πλατεία Λάρισας με τη συμμετοχή του Ερ. Σταυρού, αντίστοιχες της Πέμπτης.
1η Εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με την τοπική UNESCO.
-Κυριακή 6 Μαΐου
8:30 - 11:30 π.μ.
Σκυταλοδρομία προς τιμή του Εθελοντή Αιμοδότη στο πλαίσιο του Μαραθώνιου «Ιπποκράτειος δρόμος» με αφετηρία και τερματισμό το Αρχαίο Θέατρο της πόλης Παρουσία της Κινητής Μονάδας Αιμοδοσίας: υποδοχή παιδιών και ενηλίκων για εξοικείωση - ενημέρωση - προσφορά snacks και χυμών, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης στους εθελοντές.
9:00 - 3:00 μ.μ.
Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φίλων ο Λαρισαίος», περιοχή ΟΣΕ, με δράσεις στη γύρω περιοχή (μπλουζάκια στα καφέ, ενημερωτικά φυλλάδια).
-Κυριακή 6 Μαΐου
8:30 π.μ. - 11:30 μ.μ.
Κεντρική - Τιμητική Εκδήλωση στο Δ.Ω.Λ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α’ Μέρος
* Χαιρετισμοί - Προσφωνήσεις
* Λογοτεχνικό κείμενο «Η τελευταία νύχτα του Ιπποκράτη»: Β. Κολώνας
* Μελοποίηση του Όρκου του Ιπποκράτη (παγκόσμια πρώτη): Μουσικός Ρ. Τσοχατζή /τραγούδι: Θ.Κανάκης
* «Ο Εθελοντής Αιμοδότης ως Θεραπευτής» Μ. Χατζητάκη, συντονίστρια διευθύντρια Ν.Υ. Α. Γ. Ν.Λ.
Β’ ΜέροςΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΗ
ΑΙΜΟΔΟΤΗ
«Όταν η απώλεια μετατρέπεται σε Ύμνο για τη ζωή»
* Προσωπικές Μαρτυρίες Αιμοδοτών-Ασθενών
* Μ. Ριζιώτη, Μόρας, Μ. Πιλούδη
* «Σκυταλοδρομία Ζωής»
* Όταν οι παλαίμαχοι αιμοδότες δίνουν τη σκυτάλη στους νέους
* Βραβεύσεις αιμοδοτών
Θα ακολουθήσει μπουφές προς τιμή των Εθελοντών Αιμοδοτών στο φουαγιέ του Δ.Ω.Λ. (προσφορά του Δήμου Λαρισαίων)
Δευτέρα 7 Μαΐου
 9:00 - 1:00 μ.μ.
Δράσεις με τη συμμετοχή των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, του Ερ. Σταυρού, του 7ο ΕΠΑΛ, ΕΠΑΛ Τυρνάβου και Μουσικού Σχολείου Λάρισας (μουσικό σχήμα κρουστών).
Τρίτη 8 Μαΐου
9:00 - 1:00 μ.μ.
* Αιμοδοσία στην «Ηπειρώτικη Εστία», σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Ηπειρώτικα», επί της Καρδίτσης, πλησίον του Γηροκομείου.
* Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Λάρισας στον χώρο της αιμοληψίας.