ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ» ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ…

Ψηφιακές ξεναγήσεις στα Τέμπη

* Δυναμικά στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφορίας, με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού του έχει μπει ο Δήμος

Δημοσίευση: 29 Απρ 2018 22:27

Ένα τολμηρό τουριστικό εγχείρημα, βασισμένο στις απαιτήσεις και στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, έχει δημιουργήσει ο Δήμος Τεμπών, εισχωρώντας δυναμικά στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφορίας, με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού του.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δήμου, που αναδεικνύουν τη σύνθετη τουριστική του ταυτότητα, με προτάσεις εξορμήσεων και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου, που περιλαμβάνουν από περιηγήσεις σε μέρη πλούσιου φυσικού κάλλους, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, «βουτιές» σε γάργαρα νερά, εκκλησιαστικούς προορισμούς μέχρι και προτάσεις γευσιγνωσίας των τοπικών προϊόντων του (κρασί, ακτινίδιο, κάστανο κ.α).

Μερικά στοιχεία που μαρτυρούν την πρωτοπορία του είναι οι ψηφιακές ξεναγήσεις επισκεπτών μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, οι χάρτες καταγραφής των αξιοθέατων, η ηλεκτρονική ατζέντα με τις ημερομηνίες κάθε γιορτής ανάδειξης τοπικών γεύσεων προϊόντων του δήμου κάθε εποχή και σε κάθε κοινότητά του…

Ο λόγος για το «gotempi.gr», μία νέα τουριστική ιστοσελίδα του δήμου, που «ανέβηκε» πιλοτικά πέρυσι στο διαδίκτυο, τη λειτουργία της οποίας ενισχύει η δωρεάν εφαρμογή «UNIVTAG», που μπορούν να «κατεβάσουν» οι επισκέπτες και να έχουν τον προσωπικό τους ξεναγό, σε όποια γλώσσα επιθυμούν, για κάθε αξιοθέατο που βρίσκεται στα όρια του δήμου.

«Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό βήμα στην τουριστική προβολή του τόπου μας, που ξεφεύγει από τα τετριμμένα και ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε ο δήμαρχος Τεμπών, κ. Κώστας Κολλάτος στην «Ε», και υποστηρίζει ότι: «ήταν ανάγκη, να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων μας, με τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία, ώστε να προσελκύσουμε επισκέπτες από κάθε μέρος της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό.

Αυτό το διαδικτυακό σχέδιο τουριστικής προβολής, και συγκεκριμένα η ειδική ιστοσελίδα, η εφαρμογή ψηφιακών ξεναγήσεων και ο οδηγός προορισμών, θα ενισχύσει την επίτευξη των στόχων μας, που είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας στον Δήμο Τεμπών, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, η υλοποίηση του οράματός μας για ένα πολυθεματικό πάρκο στην κοιλάδα των Τεμπών, η αξιοποίηση του Κισσάβου, του Ολύμπου και των παραλίων, ώστε να κατακτήσουμε να κάνουμε τον Δήμο Τεμπών, τόπο προορισμού και όχι μόνο διέλευσης…».

Αναλυτικότερα για το gotempi.gr, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Δήμου Τεμπών κ. Κωνσταντίνος Τσεργάς, αναφέρει: «Αποτελεί την επίσημη ιστοσελίδα τουριστικής προβολής του Δήμου Τεμπών.

Στόχος μας είναι η προώθηση και προβολή της σύνθετης τουριστικής ταυτότητας του δήμου Τεμπών και των τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Η τουριστική του ταυτότητα περιλαμβάνει τα εξής: Τον παραθεριστικό τουρισμό, έντονο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι αμμουδερές παραλίες και τα πεντακάθαρα νερά. Τον αθλητικό τουρισμό, εφόσον πολλές από τις περιοχές του Δήμου αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των έντονων συγκινήσεων.

Τον θρησκευτικό τουρισμό, όπου ο Δήμος Τεμπών, με το φυσικό του κάλλος, σε συνδυασμό με τα εξαιρετικής καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής αξίας θρησκευτικά μνημεία, δίνει την ευκαιρία σε περιηγητές και προσκυνητές από όλο τον κόσμο, να βιώσουν την ιστορία του.

Τον οικοτουρισμό, αφού η περιοχή του Δέλτα του ποταμού είναι ιδανική όλο το χρόνο για τους λάτρεις της παρατήρησης πουλιών, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περάσματα αποδημητικών πτηνών και έχουν καταγραφεί πάνω από 200 είδη πουλιών.

Τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα που παράγονται στο Δήμο, όπως το κρασί, το ακτινίδιο, η ελιά, το αμύγδαλο, το καρπούζι, τα κάστανα.

Λόγω του κομβικού σημείου του δήμου στο γεωγραφικό χάρτη της χώρας, που ενώνει μέσω της κοιλάδας των Τεμπών τη Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς βρίσκεται ακριβώς πάνω στον άξονα του κεντρικού αυτοκινητόδρομου που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη.

Ετσι ευνοείται και η ανάπτυξη του τουρισμού της υπαίθρου, αφού ο επισκέπτης μπορεί με μια στάση του στην περιοχή, να επισκεφτεί τα ιστορικής σημασίας και εκπληκτικής αρχιτεκτονικής Αμπελάκια, τον νέο αρχαιολογικό χώρο των ιερών μέσα στην Κοιλάδα, να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και τα εξαιρετικά κρασιά μαθαίνοντας την τέχνη παρασκευής τους από τους τοπικούς παραγωγούς της Ραψάνης, να περιηγηθεί στα μοναστήρια και στην κοιλάδα των Τεμπών.

Σε κάθε περίπτωση ευελπιστούμε στην ανταπόκριση του κόσμου που είναι και ο τελικός κριτής των προσπαθειών μας να αναδείξουμε τον πλούσιο σε φυσική ομορφιά τόπο μας».

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Σύμφωνα, με τον κ. Τσεργά, τα βασικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής «UNIVTAG» είναι τα εξής: «Ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή στο android smart phone του. Με το άνοιγμα της εφαρμογής θα έχει τη δυνατότητα, επιλογής γλώσσας (Ελληνικά - Αγγλικά), παρουσίασης των διαθέσιμων ξεναγήσεων, προβολή λίστας με όλους τους διαθέσιμους χώρους ξενάγησης, επιλογής ξενάγησης είτε από λίστα είτε από το χάρτη.

Εχει τη δυνατότητα να κατεβάσει τα αρχεία ηχητικών δεδομένων της ξενάγησης και να τα χρησιμοποιήσει κατά την περιήγηση στον χώρο. Σε ξενάγηση εξωτερικών χώρων η επιλογή του σημείου για την ακουστική παρουσίαση θα γίνεται με «κλικ» σημείου πάνω σε χάρτη, ενώ για εσωτερικούς χώρους με επιλογή σημείου από λίστα.

Αυτό σημαίνει ότι όταν ο επισκέπτης που έχει την εφαρμογή, βρίσκεται στην περιοχή μας μπορεί να την ανοίξει, να του δείξει σε ποια σημεία έχει ξενάγηση (πχ. Εκκλησάκι Αγίας Παρασκευής) και όταν πάει σε αυτά θα μπορεί ενώ περιηγείται στο χώρο, να ακούει μέσω του κινητού του την ξενάγηση».

* Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass