Καταλύτης η μελέτη αστικής κινητικότητας της Λάρισας

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2015 16:20

Τη μελέτη βιώσιμης αστικής κινητικότητας της Λάρισας, που εκπονείται αυτό τον καιρό, αλλά και άλλες επιμέρους μελέτες, αναμένει ο Δήμος Λαρισαίων, για να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Λάρισας. Αυτό προέκυψε το βράδυ της Τρίτης, στη συζήτηση που οργάνωσε η 2η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων, στο δημοτικό θέατρο ΟΥΗΛ, μετά και τις παρεμβάσεις του δημάρχου Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννη και του αντιδήμαρχου Υποδομών και Αστικής Ανάπτυξης κ. Δ. Μαβίδη.

Με συντονιστή τον πρόεδρο της 2ης κοινότητας κ. Άρη Χατζηγρίβα, έγιναν εισηγήσεις από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (κ. Κανέλλο), Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας (κυρία Λιάγγουρα), Σωματείο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης (κ. Σακελλάρη). Οι αρχιτέκτονες έθεσαν ζητήματα λειτουργικότητας, χρήσεων και αισθητικής του κέντρου, με αναφορές σε ζητήματα ρύπανσης (αισθητικής, ηχητικής, οπτικής κλπ) , προσβασιμότητας, σταθμεύσεων και καταλήψεων πεζοδρόμων και πεζοδρομίων, από οχήματα, διαφημιστικές πινακίδες κλπ. Είπαν ότι είναι μεγάλο ζητούμενο, πως θα φτάσει ο πεζός από την Ηρ. Πολυτεχνείου στο πεζοδρομημένο κέντρο, η έλλειψη δικτύου ποδηλατοδρόμων και άλλα. Έθεσαν και θέμα «αποψίλωσης» του κέντρου από μεγάλες υπηρεσίες, που μετακινούνται περιφερειακά της πόλης και αλλάζουν τη φυσιογνωμία της. Σε αναμονή των μελετών του δήμου, είπαν να γίνει κουβέντα και για διατηρητέα κτήρια της Λάρισας. Οι έμποροι έθεσαν ζητήματα καθαριότητας,, λειτουργικότητας, αισθητικής και διευκολύνσεων. Ζήτησαν, να γίνεται και δεύτερη αποκομιδή απορριμμάτων καθημερινά, να μπουν βρύσες στους πεζόδρομους, να γίνεται περιποίηση φυτών, παρτεριών, να αποκτήσουν χρώμα οι δρόμοι, με περισσότερα φυτά. Να μπουν κανόνες στην κυκλοφορία οχημάτων στους πεζόδρομους, να ληφθεί μέριμνα για τα ΑμεΑ. Να μπει σήμανση. Ώστε να μην «χάνονται’ οι επισκέπτες από την εθνική οδό προς το κέντρο. Να αποκτήσει το κέντρο τουλάχιστον, ελεύθερο ίντερνετ και βέβαια να αναδειχτεί το αρχαίο θέατρο. Το σωματείο των κέντρων αναψυχής σημειώσω ότι περιμένει προτάσεις λύσεις, από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και ήδη υπέβαλε 12 προτάσεις στον δήμο.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, μίλησε για «μάχες» που έχει να δώσει στο κέντρο κι ότι με τα λίγα μέσα που διαθέτει, κάνει αυτό που μπορεί, ζητώντας τη συμπαράσταση των δημοτών. Τόνισε ότι η πόλη έχει μεγάλη ανάγκη, από άλλες προσεγγίσεις και εργαλεία. Ο αντιδήμαρχος Υποδομών και Αστικής Ανάπτυξης κ. Μαβίδης, υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη ριζικής αναδιάταξης της κανονιστικής για τους κοινόχρηστους χώρους. Πολιτική απόφαση για υιοθέτηση λύσεων που θα αναδείξει η μελέτη βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Υπάρχουν προτάσεις για τον έλεγχο τροφοδοσίας και την προσβασιμότητα στο κέντρο. Ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Σούλτης είπε, «να ξαναδούμε τη φυσιογνωμία των πλατειών με τα στέγαστρα. Αλλαγή της νοοτροπίας για το εγκιβωτισμένο πράσινο στους πεζοδρόμους.» Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου, άσκησε κριτική για την απραξία του 10μηνου της Δημοτικής Αρχής, προσθέτοντας «να υπάρξουν άμεσα μέτρα (νέα κανονιστική, καθαριότητα, λακκούβες, εφοδιασμός αγοράς) και μεσομακροπρόθεσμα που θα κάνουν τη Λάρισα σημείο αναφοράς, να είναι καθαρή και λειτουργική ώστε να αναδειχθεί τουριστικά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. «Μίλησε επίσης και για ανάγκη εξορθολογισμού των δημοτικών τελών ώστε να βοηθηθούν οι επαγγελματίες. Ο κ. Ντίνος Διαμάντος ανέφερε ότι είναι «πολυπαραμετρικό ζήτημα το κέντρο της πόλης. Μεγάλη σημασία για εξωστρέφεια και επισκεψιμότητα το ιστορικό εμπορικό κέντρο με το Αρχαίο θέατρο και τον Πηνειό. Ανάγκη αλλαγής της κανονιστικής. Θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το κέντρο της πόλης.» Ακολούθησε συζήτηση με δημότες, στην οποία τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για εξεύρεση λύσεων καθώς της εντατικοποίησης των ελέγχων από τα κλιμάκια του Δήμου.

Παρόντες στη συζήτηση ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Καλτσάς, η διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών κ. Λίλη Γιοβρή, άλλοι εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass