Υπόμνημα του ΕΚΛ στη διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2015 19:21

Με τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη συναντήθηκε το μεσημέρι αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Με τον πρόεδρο του ΕΚΛ να της παραδίδει υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται τα εξής θέματα:

«Επαναλειτουργία του ΟΕΚ, κατασκευή Εργατικών Κατοικιών

-           Επανασύσταση του ΟΕΚ. Άμεσο «ξεπάγωμα» των προγραμμάτων του, πλην των δανείων από τις τράπεζες. Να σταματήσει ο ΟΕΚ να στέλνει πελάτες στις τράπεζες, το πάρε-δώσε με τα ιδιωτικά συμφέροντα και η κατασπατάληση των εισφορών των εργαζομένων. Να εξασφαλίσει δάνεια στους δικαιούχους από δικά του κεφάλαια, άτοκα στο ύψος της αξίας της κατοικίας. Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων (για στεγαστικά δάνεια) σε βάρος των κερδών των ομίλων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Άτοκα στεγαστικά δάνεια σε νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας.

-           Επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς στον ΟΕΚ που καταργήθηκε σε ύψος 1,5% και ανάλογη κρατική εισφορά. Καταβολή των οφειλών του ΙΚΑ και του κράτους που ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ.

-           Κατασκευή φτηνής και ποιοτικής κατοικίας με ευθύνη του κράτους. Ο ΟΕΚ να ενισχύσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει φθηνή, ποιοτική και σύγχρονη κατοικία στους δικαιούχους, με το 50% του προϋπολογισμού να πάει στην κατασκευή κατοικίας. Επίσης να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του προς όφελος των εργαζομένων.

-           Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση των Εργατικών Κατοικιών στη συνοικία «Τούμπα» της Λάρισας για τις οποίες έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια 2.143,48 τ.μ και προβλέπει 30 κατοικίες και στη συνοικία του Αγίου Θωμά της Λάρισας στο οικόπεδο των 10.336 τ.μ., όπου προβλεπότανε οι μελέτες να ολοκληρωθούν το 2010. Επίσης στο οικόπεδο που υπάρχει στην συνοικία του Αγίου Θωμά Λάρισας έκτασης 27.906,68 τ.μ.

-           Να επισπευσθούν οι μελέτες της τεχνικής υπηρεσίας του ΟΕΚ και να δημοπρατηθούν εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης και Φαλάνης του Νομού Λάρισας.

-           Αγορά νέων οικοπέδων από τον ΟΕΚ για κατασκευή εργατικών κατοικιών στη Λάρισα και σε άλλους Δήμους του Νομού Λάρισας. Υπάρχει οικόπεδο στο Ομορφοχώρι Λάρισας έκτασης 50.000 τ.μ, που είναι εκτός σχεδίου πόλης και στον Πυργετό Λάρισας.

Πρόγραμμα παροχών του ΟΑΕΔ

Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, ζητά:

Α). Να καταργηθούν οι κρατήσεις των εργαζομένων για τα προγράμματα παροχών του ΟΑΕΔ και να βαρύνουν τους εργοδότες και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Β). Να αυξηθεί ο αριθμός των δελτίων κοινωνικού τουρισμού σύμφωνα με τις ανάγκες και να δίνονται κάθε χρόνο σε όλους τους δικαιούχους που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν χωρίς προϋποθέσεις.

Γ). Να αυξηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες οι παροχές για (εκδρομές, εισιτήρια θεάτρου, για αγορά βιβλίων) και να δίνονται κάθε χρόνο σε όσους δικαιούχους θέλουν να κάνουν χρήση.

Καταβολή στο ΕΚΝΛ, της μισθοδοσίας και των λειτουργικών δαπανών (Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη, αναλογία Απρίλη 2013) που δεν απέδωσε ο ΟΑΕΔ.

Μετά την αλλαγή της νομοθεσίας (4144/2013) και την δημοσίευση της ΚΥΑ 24459/2013 για την καταβολή εκ’ μέρους του ΟΑΕΔ, των λειτουργικών εξόδων και της μισθοδοσίας του προσωπικού στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν αποδόθηκαν στο ΕΚΝΛ όπως και στις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα ποσά που αντιστοιχούν στους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και αναλογία Απριλίου 2013, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι γι’ αυτό το χρονικό διάστημα και να μην έχουν καλυφθεί άλλα λειτουργικά έξοδα. Το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, ζητά την άμεση καταβολή αυτών των χρημάτων που μας οφείλει ο ΟΑΕΔ, για το οποίο ήδη έχουμε πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο στην εφορία.

Άμεσες αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις στο υπάρχον κτίριο του ΕΚΝΛ

Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, επανειλημμένα έχει ζητήσει εγγράφως και προφορικά σε συναντήσεις με εκπροσώπους του ΟΑΕΔ και πριν 3 μήνες με τον υπουργό εργασίας κ. Σκουρλέτη, την έγκριση δαπάνης, για την πραγματοποίηση των παρακάτω αναγκαίων εργασιών στο υπάρχον κτίριο του ΕΚΝΛ:

-           Μόνωση ταρατσών του κτιρίου, διότι υπάρχει εισροή υδάτων από τις βροχές με αποτέλεσμα να υπάρχουν καταστροφές στο εσωτερικό. Επειδή και στο παρελθόν έχουν γίνει κάποιες εργασίες χωρίς όμως αποτέλεσμα, πιθανόν να χρειάζεται να τοποθετηθεί κεραμοσκεπή.

-           Αντικατάσταση της μεταλλικής πρόσοψης του κτιρίου και της πίσω πλευράς της αίθουσας Συνελεύσεων, γιατί η υπάρχουσα που τοποθετήθηκε στα 1963-64, παρουσιάζει προβλήματα επικινδυνότητας, αφού υπάρχει κίνδυνος πτώσης τμημάτων λαμαρίνας (όπως έγινε πριν λίγα χρόνια με κίνδυνο για τους περαστικούς) και μόνωσης, αφού μπαίνει βροχή, κρύο και ζέστη στο κτίριο.

-           Τρίψιμο των δαπέδων του κτιρίου, βάψιμο όλων των επιφανειών του κτιρίου (εσωτερικά και εξωτερικά), επισκευές (υδραυλικές, ηλεκτρολογικές, αντικατάσταση σωμάτων θέρμανσης).

Έχει υποβληθεί σχετική τεχνική έκθεση από την τοπική υπηρεσία Λάρισας του ΟΑΕΔ, με τον προυπολγισμό των εργασιών, αλλά χωρίς να έχει γίνει τίποτα.

Κατασκευή νέου κτιρίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Από το 1986 το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, διεκδικούσε να κατασκευαστεί νέο κτίριο για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του. Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος Λαρισαίων, παραχώρησε τότε στην πρώην Εργατική Εστία, δημοτικό οικόπεδο επί της οδού Τ. Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας), για την ανέγερση του νέου κτιρίου του ΕΚΝΛ. Δυστυχώς πέρασαν 29 χρόνια και δεν έγινε πράξη η κατασκευή του με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ και των διοικήσεων του τότε Ο.Ε.Ε.

Το έργο είχε προϋπολογισμό περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Είχε εκδοθεί η οικοδομική άδεια πριν 8 χρόνια περίπου, αλλά ποτέ δεν δημοπρατήθηκε.

Το υπάρχον κτίριο του ΕΚΝΛ, που κατασκευάστηκε το 1963-64, αφενός δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις σημερινές ανάγκες στέγασης των σωματείων (στεγάζονται περίπου τα μισά σωματεία και 6 μέσα σε ένα γραφείο) και αφετέρου έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου με κινδύνους για την ασφάλεια όσων το χρησιμοποιούν. Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, ζητά να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση και κατασκευή του νέου κτιρίου του ΕΚΝΛ με βάση την μελέτη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass