Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Συγκίνηση και δέος στον Πανάγιο Τάφο

* Θεόφιλος ο Γ΄ στην «Ε»: Σε φάση ολοκλήρωσης οι εργασίες αναστήλωσής του

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2018 22:10
Η ελληνική αποστολή, που βρέθηκε στο Ισραήλ για την έκθεση "Agritech", επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και συναντήθηκε με τον Μακαριότατο Θεόφιλο Η ελληνική αποστολή, που βρέθηκε στο Ισραήλ για την έκθεση "Agritech", επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και συναντήθηκε με τον Μακαριότατο Θεόφιλο

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Μακαριότατο Θεόφιλο τον Γ’, επισκέφθηκε, στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Ισραήλ, ένεκα της αγροτικής έκθεσης "Agritech", η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειο Κόκκαλη, συνοδεία του γενικού προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Χρήστου Σοφιανοπούλου.

Η ελληνική αποστολή, στην οποία συμμετείχε και η «Ε» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πατριάρχη, να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο και να περπατήσει στα Άγια χώματα, βιώνοντας συναισθήματα που δύσκολα περιγράφονται.

Στο πλαίσιο της επισκέψεως αυτής ο Μακαριότατος υπογράμμισε τη ζωτικότατη σημασία του Ναού της Αναστάσεως ως καρδιάς της Παλαιάς Πόλεως Ιεροσολύμων κτισμένου επί του τόπου του Σταυρού και της Αναστάσεως του Χριστού και δεχόμενου χιλιάδες προσκυνητές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου «από της χάριτος του Χριστού, εκπεμπομένης από του τόπου της Σταυρώσεως και της Αναστάσεως του Χριστού, ζωοποιείται όλη η ποιμαντική και κοινωνική δράση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εις όλη την δικαιοδοσία αυτού εις Ισραήλ, Παλαιστινιακή Αυτονομία και Ιορδανία.

Ακολούθως ο Μακαριότατος επέδωσε στον υφυπουργό εικόνα της Θεοτόκου και του Κουβουκλίου του Αγίου Τάφου και Ιεροσολυμιτικές ευλογίας εις τους συνοδούς αυτού και ευχήθηκε «καλό προσκύνημα» εις τον Πανάγιο Τάφο».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης συνεχάρη τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για τον σπουδαίο και κομβικό ρόλο που επιτελεί σε μια δύσκολη περιοχή για την Ορθοδοξία και επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στο έργο του.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Κληθείς από την «Ε» να απαντήσει για την πορεία των εργασιών αναστήλωσης του Παναγίου Τάφου, ο Μακαριότατος Θεόφιλος ο Γ΄ απάντησε: Στον ναό της Αναστάσεως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες στο κουβούκλιο κι εκκρεμεί η ολοκλήρωση των εργασιών περί της ροτόντας, στο υπόγειο μέρος του κουβουκλίου. Πρέπει να ολοκληρωθεί το σύστημα της αποχετεύσεως που είναι επί οθωμανικής εποχής για να ολοκληρωθούν πλήρως οι αναστηλωτικές εργασίες στο Καθολικό, εντός του ναού και στο δάπεδο του ναού της Αναστάσεως.

Τα τμήματα που έχουν αποκατασταθεί έγιναν με δική μας χρηματοδότηση, ωστόσο δεν πρέπει να παραλείψουμε τις δωρεές ιδιωτών αλλά και την αρωγή της ελληνικής κυβέρνησης, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν».

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της ελληνικής αποστολής με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο Μακαριότατος Θεόφιλος ο Γ΄ αναφέρθηκε στο ιστορικό των εργασιών, τονίζοντας τα εξής: Επιστημονικά υπεύθυνη για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου, είναι η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Αντωνία Μοροπούλου. Για την ολοκλήρωση του έργου εργάσθηκαν νύχτα - μέρα περίπου 60 άτομα, πολλοί από τους οποίους είναι συντηρητές του Υπουργείου Πολιτισμού. Για την ανάθεση του έργου στο ΕΜΠ έδωσαν το «πράσινο φως» και οι αδελφότητες των Φραγκισκανών και των Αρμενίων, που επίσης έχουν δικαιώματα στη διαχείριση του Παναγίου Τάφου.

Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασής του σπουδαιότερου μνημείου του Χριστιανισμού, τα θεμέλιά του είχαν αποσαρθρωθεί και διογκωθεί από την υγρασία. Πλέον τον βράχο που λαξεύθηκε ο τάφος του Ιησού έχουν τη δυνατότητα να δουν οι επισκέπτες του Παναγίου Τάφου μετά την αποκατάστασή του. Το τμήμα του βράχου είναι ορατό από ένα μικρό παράθυρο που «κρύβεται» πίσω από την εικόνα της Παναγίας. Στην πίσω όψη της εικόνας υπάρχει αφιέρωση μιας προσκυνήτριας με το όνομα Μαρία, η οποία φιλοτέχνησε την εικόνα για το Ιερό Κοινόβιο του Ζωοδόχου Παναγίου Τάφου. Έχουν αφαιρεθεί και τα σιδερένια υποστυλώματα που είχαν τοποθετήσει οι Άγγλοι το 1948. Επίσης από τους τοίχους του αφαιρέθηκαν συνολικά 580 δομικά υλικά τα οποία συντηρήθηκαν, καθαρίσθηκαν και επανατοποθετήθηκαν. Επίσης, έχει τοποθετηθεί εσωτερικά στους τοίχους πλέγμα από τιτάνιο, το οποίο μένει αδιάβλητο στο πέρασμα του χρόνου και τα κενά της τοιχοποίας έχουν καλυφθεί με ενέματα. Στο ιερό κουβούκλιο τοποθετήθηκε σύστημα εξαερισμού το οποίο απομακρύνει όχι μόνο την υγρασία αλλά και τον καπνό από τα κεριά.

Τέλος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ανέφερε στην ελληνική αποστολή ότι η επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ αλλά και οι εργάτες έζησαν δύο ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές. Η πρώτη ήταν μετά την απομάκρυνση της πλάκας στον τάφο του Χριστού, όταν τα μηχανήματα αποσυντονίστηκαν και τα ρούχα τους ευωδίασαν ακόμη και όταν εξήλθαν από το Ιερό Κουβούκλιο. Η δεύτερη ήταν όταν βρήκαν ένα μικρό ασημένιο σταυρό που είχε σκαλισμένο το όνομα του Κάλφα Κομνηνού που έκανε την προηγούμενη αποκατάστασή του πριν από περίπου 200 χρόνια. Αντίγραφό του τοποθετήθηκε στον τρούλο του Ιερού Κουβουκλίου.

ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ, του απεσταλμένου της «Ε» Γιώργου Ρούστα

Gallery άρθρου