Ο Χάρης Τζίκας «επιστρέφει» στο Μεταξοχώρι μετά από 18 χρόνια

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2018 22:16

Ήταν καλοκαίρι του 2000, Γιορτή Κερασιού πάλι στο Μεταξοχώρι της Αγιάς, όταν ένας σύγχρονος χαρτογράφος, ο Χάρης Τζίκας, πρωτοεμφάνιζε στον πολύ κόσμο τα έργα του.

Έργα που μονομιάς έκαναν τεράστια αίσθηση σε όλους, θαυμάζοντας μια τεχνική που ακόμη και παγκοσμίως τη συναντάς ελάχιστα. Έργα πρωτότυπα και εντυπωσιακά που σαν τα κοιτάς σε γυρίζουν σε άλλους καιρούς θυμίζοντας κάτι από παλιούς Γενοβέζους ναυτικούς, μεσαίωνα, μοναστήρια, καλόγερους, ταξίδια, εξερευνήσεις και… κόμικς. Άλλωστε, η όλη εργασία είναι εμπνευσμένη από τους παλαιούς χάρτες, αλλά και την τέχνη των κόμικς του Hugo Prutt, του διάσημου Ιταλού σχεδιαστή που δημιούργησε τον Corto Maltese.

Ο Χάρης Τζίκας, λοιπόν, με τους χειρόγραφους χάρτες του, «επανέρχεται» στο Μεταξοχώρι 18 χρόνια μετά, πιο ώριμος, πιο συνειδητοποιημένος από ποτέ, το ίδιο επαναστάτης όπως τότε, έτοιμος πάλι να εντυπωσιάσει. Αυτή τη φορά με γκραβούρες από τον Κίσσαβο, το Μαυροβούνι, τα παράλια, αλλά και τη θεματική ενότητα έργων μικτής τεχνοτροπίας γκραβούρας και ακουαρέλας, «Οι Δρόμοι του Νερού», που τον περασμένο Νοέμβρη εκτέθηκαν στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα και έτυχαν εξαιρετικών κριτικών.

Γνώστης των ορεινών όγκων της Ανατολικής Θεσσαλίας, με ορειβατικές και περιπατητικές εμπειρίες, αλλά και γνώστης της ιστορίας του τόπου, οι χάρτες του δεν είναι μια απλή απεικόνιση, μα αποτελούν έναν συνδυασμό ιστορικής, αρχαιολογικής, μυθολογικής και ορειβατικής κουλτούρας. Είναι χάρτες πολιτισμικοί και συνάμα πληροφοριακοί, που κουβαλάνε πάνω τους πολιτιστικά και γεωγραφικά στοιχεία της περιοχής, προσωπικές απόψεις, γνώσεις και εμπειρίες.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουνίου, παράλληλα με τη Γιορτή Κερασιού, στο παλιό Παρθεναγωγείο, νυν Πολιτιστικό Κέντρου του χωριού, και θα συνεχίσει ως το αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη που το Μεταξοχώρι ετοιμάζει για τις αρχές του επόμενου μήνα.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass