Ζητούν απαντήσεις για τα αντιχαλαζικά κανόνια

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΔΩΤΙΟΝ ΠΕΔΙΟΝ» ΘΕΤΕΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΓΚΟΥΝΤΑΡΑ

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2018 22:10

Κείμενο με ερωτήματα προς τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, ώστε όπως επισημαίνεται «να διασαφηνίσει, μια και καλή, αν θεωρεί χρήσιμα τα κανόνια αντιχαλαζικής προστασίας ή όχι, καθώς και να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του σχετικά με το θέμα» κατέθεσε χθες Τρίτη η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς «Δώτιον Πεδίον».

Το κείμενο, που υπογράφεται από τους δημοτικούς συμβούλους Καλαγιά Γρηγόριο, Βατζιά Αντίγονο, Αναστασίου Ιωάννη, Μασούρα Γεώργιο, Τριανταφύλλου Αθανάσιο, Ολύμπιο Αθανάσιο και Σκαπέτη Αντώνιο, αναφέρει τα εξής:

«Μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για τα κανόνια αντιχαλαζικής προστασίας, μας έχουν δημιουργηθεί οι ακόλουθοι προβληματισμοί.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προϊστάμενου του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα κανόνια αντιχαλαζικής προστασίας δεν είναι βέβαιο ότι προσφέρουν στην προστασία των καλλιεργειών. Επίσης, το σύστημα δεν υποστηρίζεται επίσημα από το δίκτυο του ΕΛΓΑ (σύστημα προειδοποίησης), επομένως η λειτουργία του επαφίεται στην καλή πρόθεση υπαλλήλων της υπεύθυνης για την προειδοποίηση υπηρεσίας. Από την ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ φαίνεται πως επίσημα ο ΕΛΓΑ διαθέτει δύο συστήματα για την προστασία από το χαλάζι: Τα δίχτυα και τις ρίψεις ιωδιούχου αργύρου στα σύννεφα από αεροπλάνα που ξεκινούν από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος Αγιάς και κάποιοι ιδιώτες έχουν αναλάβει τη λειτουργία των κανονιών, τόσο για τον χειρισμό τους, όσο και οικονομικά, ενώ διάχυτη και εδραιωμένη είναι η εντύπωση στους αγρότες της περιοχής (μάλλον από στατιστικά/εμπειρικά στοιχεία) ότι είναι αποτελεσματικά. Στην πρόσφατη χαλαζόπτωση, για παράδειγμα, επλήγησαν μόνο οι περιοχές στις οποίες δεν λειτούργησαν τα κανόνια που τις καλύπτουν.

Επομένως, γεννιούνται τα ακόλουθα ερωτήματα προς τον δήμαρχο και την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου:

1ον) Πιστεύετε ότι τα κανόνια αποδίδουν και ότι προστατεύουν τις αγροτικές καλλιέργειες από το χαλάζι ή απλά λειτουργούν παρηγορητικά για τον φόβο των Ιουδαίων;

2ον) Αν η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι θετική, τότε γιατί αποδεχτήκαμε να αναλάβουμε το κόστος λειτουργίας από τον ΕΛΓΑ και δεν επιμείναμε να συνεχίσει να υποστηρίζει τη λειτουργία του ως όφειλε; Αν η απάντηση είναι αρνητική και με δεδομένο ότι οι πτήσεις για τη ρίψη ιωδιούχου αργύρου δεν καλύπτουν την περιοχή μας, τότε πώς ο ΕΛΓΑ μάς προστατεύει από το χαλάζι; Σημειώνουμε ότι για τη δική μας περιοχή πλέον, ο ΕΛΓΑ διαθέτει απλά κονδύλια για επιδότηση διχτυών, ενώ για άλλες περιοχές διαθέτει επιπλέον και ρίψεις ιωδιούχου αργύρου. Επίσης, στην ίδια περίπτωση (της αρνητικής απάντησης), γιατί ο Δήμος δέχεται να καλύπτει ένα κόστος λειτουργίας για κάτι το οποίο δεν θεωρεί ότι προσφέρει κάτι; Το κάνει μόνο για επικοινωνιακούς λόγους; Πόσο σωστό είναι αυτό;

3ον) Πώς τελικά προστατεύεται η περιοχή μας από το χαλάζι; Μόνο από τα δίχτυα (όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα) και από ένα σύστημα το οποίο ουσιαστικά κανείς δεν εμπιστεύεται, το οποίο και δεν έχει καμία επίσημη υποστήριξη;

4ον) Ποιες οι ενέργειές σας για να βοηθήσετε, ώστε να αναπτυχθεί ένα σύστημα προστασίας πιστοποιημένο και το οποίο διαθέτει και επίσημη υποστήριξη.

5ον) Υπήρξαν αναφορές ότι τρία από τα κανόνια δεν λειτούργησαν πρόσφατα επειδή τεχνικά είναι δύσκολη η επικοινωνία αυτών με το κέντρο ελέγχου. Εφόσον θεωρείτε ότι τα κανόνια αποτελούν σύστημα προστασίας από το χαλάζι, τι ενέργειες έχετε κάνει από τη στιγμή που αντιληφθήκατε το πρόβλημα ώστε να το λύσετε;

Οι δημότες χρειάζονται μια ξεκάθαρη απάντηση».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass