Η πρώτη συνάντηση αποφοίτων διαμεσολαβητών

ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2018 22:34

Η πρώτη συνάντηση αποφοίτων του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Λάρισας πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου που κορυφώθηκε με ομιλία του ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών Λάμπρου Κοτσίρη.

Αρχικά τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑΔΙΛ κ. Δημήτριος Κατσαρός ο οποίος στάθηκε στην πολύτιμη συνεργασία με το Επιμελητήριο αλλά και στο ελκυστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου «Η διαμεσολάβηση είναι μια βαθιά τομή. Είναι βήμα προόδου και πραγματική μεταρρύθμιση» είπε.

Εν συνεχεία τοποθετήθηκε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νικολέττα Μπασδέκη που έκανε μια αναφορά στον τρόπο που αντέδρασε ο νομικός κόσμος γύρω από τον τρόπο που εισήχθη στην έννομη τάξη η διαμεσολάβηση χαρακτηρίζοντάς τον «πραξικοπηματικό αφού δεν ερωτήθηκαν οι φορείς και δεν υπήρξε δημόσιος διάλογος που απαιτείται».

Ακόμη εξέφρασε ερωτήματα για τη διαδικασία, αν θα μπορέσει να λύσει χρόνια προβλήματα, αν θα στηριχθεί από τον δικηγορικό κόσμο, αν θα μπει στην κουλτούρα των πολιτών και αν οι διαμεσολαβητές μη δικηγόροι μπορούν να παρέχουν τα εχέγγυα για νομικά ζητήματα. Κλείνοντας υπογράμμισε πως πλέον ο νομικός κόσμος πρέπει να το αγκαλιάσει και πως η νέα διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου το έχει κάνει με την πραγματοποίηση ειδικών εκδηλώσεων για την ενημέρωση των δικηγόρων. «Είναι υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα» είπε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος τόνισε πως με αυτήν τη συνεργασία Επιμελητηρίου – Ινστιτούτου «πιάσαμε τον ταύρο από τα κέρατα» καθώς εξήγησε πως ό,τι γίνεται στην Ευρώπη θα γίνει και εδώ αφού «τα δικαστήρια ζητούν αίμα και εμείς θέλουμε να κάνουμε δουλειές. Είναι σημαντικό να βγούμε από τα δικαστήρια και να έχουμε λύσεις». Εκτίμησε συμπληρωματικά πως ο θεσμός της διαμεσολάβησης «έχει μέλλον».

Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Μπέμπης για λογαριασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας είπε πως «η διαμεσολάβηση είναι πολιτισμός αφού είναι συνεννόηση και επικοινωνία». Τέλος ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης στάθηκε στο ότι «μια ακόμα δομή είναι αποκεντρωμένη» αναφερόμενος στο Ινστιτούτο Διαμεσολαβητών Λάρισας. Για τη διαμεσολάβηση τόνισε πως «η ζωή είναι γεμάτη συμβιβασμούς και σωστά γίνεται γιατί έτσι αποφεύγουμε τις δικαστικές αίθουσες».

Ο καθηγητής Λάμπρος Κοτσίρης μίλησε για το θέμα «Διαμεσολάβηση στη σκιά του δικαίου. Φυσική επιλογή λύσης των ανθρωπίνων συγκρούσεων. Από την ελευθερία επιλογής στην υποχρεωτικότητα» τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η διαμεσολάβηση γεννήθηκε και προωθείται παντού στον κόσμο».

Τα ονόματα εκπαιδευθέντων του ΙΝΚΑΔΙΛ, σε πρόγραμμα βασικής κατάρτισης διαμεσολαβητών διάρκειας 80 ωρών είναι τα εξής: Καλύβας Διονύσης (Δικηγόρος Λάρισας), Κοντογιάννη Ελλη (Δικηγόρος Τρικάλων), Λαδόπουλος Θεόδωρος (Δικηγόρος Καρδίτσας), Μπαλούκα Ευανθία (Δικηγόρος Λάρισας), Μπλάνας Λάζαρος (απόφοιτος σχολής Πολιτικών Επιστημών Μεταπτυχιακός φοιτητής), Μπλαντή Χαρούλα (Δικηγόρος Τρικάλων), Παπαβασιλείου Κωνσταντίνα (Δικηγόρος Τρικάλων), Παπαδοπούλου Μιχαέλα (Δικηγόρος Βόλου), Παπανικολάου Ευαγγελία (Δικηγόρος Τρικάλων), Παπαχαραλάμπους Γρηγόριος (Οικονομολόγος με έδρα τη Λάρισα), Σκόνδρα Χριστίνα (Δικηγόρος Πατρών), Στάρκα Ευαγγελία (Οικονομολόγος με έδρα τη Νάουσα), Φλώρου Μαρία – Χριστίνα (Δικηγόρος Λάρισας), Χαλέβας Κωνσταντίνος (Αρχιτέκτων με έδρα τον Βόλο), Χαραλαμπίδου Στυλιανή (Δικηγόρος Βόλου), Χατζηγάκη Ελισσάβετ (Δικηγόρος Τρικάλων).

Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου κ. Τρύφων Τσάτσαρος, παρέστη ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Παπαλέξης, εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, εκπρόσωπος της Εκκλησίας, δικηγόροι και πολίτες.

Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass