Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πήγαν… κουβά δύο πράκτορες ΟΠΑΠ

* ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ * «ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ» ΕΙΠΑΝ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΑΦΗΚΑΝ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2018 22:00

«Ελα Νίκο ποντάρισέ μου 1.000 ευρώ στο διπλό και θα έρθω μετά από εκεί»…

Στα χρόνια της επίπλαστης οικονομικής ευημερίας στην Ελλάδα, κάποιοι ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ στην αγωνία τους να μην χάσουν τους καλούς ή συχνούς πελάτες, έκαναν πολλές υπερβάσεις. Η πιο συχνή ήταν πως έπαιζαν κατά τηλεφωνική παραγγελία. Κι αν κέρδιζαν, όλα καλά. Αν έχαναν όμως;

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι πελάτες ξαφνικά εξαφανίζονταν και το χρέος του δελτίου μετακυλιόταν στον πράκτορα και αυτός είχε δύο επιλογές: Ή να το πληρώσει ή να το αφήσει και να ζητάει ρύθμιση της οφειλής, αν δεν έβρισκε τον πελάτη. Βέβαια δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις στις οποίες πράκτορες έπαιζαν οι ίδιοι ή έκαναν κακοδιαχείριση και το οικονομικό κενό προσπαθούσαν να το «κρύψουν» πίσω από κάποιους «κακούς πελάτες».

Χθες πάντως δικαστήριο της Λάρισας εξέτασε δύο τελείως διαφορετικές υποθέσεις, η μία από τη Λάρισα και η άλλη από τον νομό Καρδίτσας, που όμως έμοιαζαν πολύ, καθώς και οι δύο αναφέρθηκαν σε «κακούς πελάτες και λάθος στον τομέα της εμπιστοσύνης από πλευράς του πράκτορα».

Ο ένας διατηρούσε πρακτορείο ΟΠΑΠ στην πόλη της Λάρισας και είχε αναλάβει να παρέχει στο κοινό έναντι αμοιβής την παραλαβή των δελτίων όλων των τυχερών παιχνιδιών. Στη συνέχεια, βάσει της συμφωνίας, έπρεπε να καταβάλει τα εισπραχθέντα στον ΟΠΑΠ αφού αφαιρούσε φυσικά την προμήθειά του. Για ένα διάστημα όμως δεν το έκανε και έτσι το χρέος απέναντι στην εταιρεία έφτασε περίπου τις 23.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά προήλθαν από παίκτες, οι οποίοι έπαιζαν μεγάλα ποσά επί πιστώσει, σύμφωνα με την απολογία.

Ο ίδιος έχει ισχυριστεί πως έκανε αίτηση για ρύθμιση των οφειλών αλλά απορρίφθηκε και έγινε ανάκληση της άδειάς του.

Ο συνάδελφός του διατηρούσε πρακτορείο που ήταν ενσωματωμένο στο δίκτυο πρακτόρων της ΟΠΑΠ ΑΕ, σε χωριό της Καρδίτσας. Μεταξύ άλλων στις υποχρεώσεις του ήταν να καταβάλει στην εταιρεία χωρίς καθυστέρηση τις εισπράξεις των παιχνιδιών. Αυτός όμως δεν απέδωσε το ποσό των 36.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια των χρόνων βέβαια έδωσε από αυτά τα ποσό των 16.000 ευρώ. Απέμεινε όμως ποσό 20.000 ευρώ, για το οποίο και κινήθηκε η ποινική διαδικασία.

Ο συγκεκριμένος μεταξύ άλλων στην απολογία του ισχυρίστηκε πως δεν ήθελε να χάσει τους πελάτες και ήταν λάθος που πίστεψε κάποιους εξ αυτών με αποτέλεσμα να την «πληρώσει» ο ίδιος.

Οι πράξεις που κατηγορούνταν ήταν υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης συνολικής αξίας. Κρίθηκαν ένοχοι με ελαφρυντικά και τιμωρήθηκαν με ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ