Πενθούν και υποκλίνονται στον Ιγνάτιο

ΜΗΝΥΜΑΤΑ, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2018 15:02

Παλλαϊκή συμμετοχή στο πένθος της Λάρισας για τον θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτη Ιγνατίου, με δεκάδες φορείς και συλλόγους να εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια του Ποιμενάρχη Λαρίσης και Τυρνάβου.

Στις ανακοινώσεις τους οι τοπικοί φορείς αναφέρονται στην πραότητα του χαρακτήρα του, στο πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που ανέπτυξε και στη φιλοπατρία του.

Χριστιανικά Σωματεία:

Ανύστακτος φρουρός

της Ορθόδοξης πίστης

Τα Χριστιανικά Σωματεία Σύλλογος Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων, Ενωμένη Ρωμηοσύνη, Ένωση Θεολόγων Λάρισας, Ένωσις Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» (ΓΕΧΑ) Λάρισας, Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος «Πορεία Αγάπης», Σύλλογος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής «Ο Απόστολος Βαρνάβας», Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος» Λάρισας, Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ιωάννης ο Χρυσόστομος», Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων Λάρισας, Χριστιανική Εστία Λάρισας «Ο Απόστολος Παύλος» αποχαιρετώντας τον Μητροπολίτη Λαρίσης, εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση: Το χριστεπώνυμο πλήρωμά της κλαίει για τον απορφανισμό του. Τον αποχωρισμό από τον Πατέρα και Ποιμένα του. Κλίνει το γόνυ και προσεύχεται στον Άγιο Τριαδικό Θεό, τον Κύριο της ζωής και του θανάτου, υπέρ της αναπαύσεώς του. Έφυγε λοιπόν από τον μάταιο κόσμο ο ειρηνικός Επίσκοπος. Ο στοργικός ποιμένας και διδάσκαλος. Ο Ιεράρχης με το γλυκύ χαμόγελο, το πράον ύφος, το αψεγάδιαστο ήθος. Ο ακούραστος εργάτης του μυστικού Αμπελώνος του Χριστού. Γόνος ευσεβούς οικογένειας της Σαλαμίνος και με σπουδές στη Θεολογία και στη Νομική αφιερώθηκε στον Θεό και στην Εκκλησία. Ήρθε στη Λάρισα, ύστερα από ευδόκιμη υπηρεσία στη γενέτειρά του και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας. Το 24ετές διάστημα, που εποίμανε τον λαό της Μητρόπολής μας, άφησε υπέροχο παράδειγμα πίστεως, αρετής και εργατικότητας, άξιο προς μίμηση. Μορφή γλυκιά και ειρηνική, επιβλήθηκε με την πραότητα, την ταπείνωση και την εργατικότητά του. Αλλά και με την προσήλωσή του στα ιδανικά της Ορθόδοξης πίστης και της Πατρίδας. Είναι νωπό ακόμη το μελάνι του μηνύματός του στο πρόσφατο συλλαλητήριο που έγινε στην πόλη για τη Μακεδονία μας. Δείχνει την αγωνία του για το μεγάλο εθνικό μας ζήτημα από τα μακρινά ξένα παρά την αδυναμία και την ασθένεια του σώματός του. Ανύστακτος φρουρός της Ορθόδοξης πίστης. Εργαζόταν αδιάκριτα για την περιφρούρηση του ορθόδοξου λαού μας από τις ποικίλες αιρέσεις και προπαγάνδες. Θυμίζουμε τις διάφορες εγκυκλίους του για τους αιρετικούς και τη διαμαρτυρία του για την αλλοίωση του χαρακτήρα και του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών (εγκύκλιος υπό τον τίτλο «άλας άναλον»). Ιεροπρεπής και φιλακόλουθος, περιόδευε και ιερουργούσε σε όλους τους ναούς της πόλης και των χωριών της Μητρόπολής μας. Συμμετείχε δε και τελούσε συχνά αγρυπνίες, πράγμα ασύνηθες για Μητροπολίτη. Χειροθέτησε μοναχούς και χειροτόνησε πλειάδα ιερέων. Υπήρξε και κοινωνικός εργάτης. Στην εποχή της ιδιότυπης κρίσης που διάγουμε, ίδρυσε και λειτούργησε το «Κρίκειο» Ορφανοτροφείο Θηλέων, τα συσσίτια «Επιούσιος», με άνω των 400 μερίδων ημερησίως και συνέδραμε στις ανάγκες αναξιοπαθούντων και εμπερίστατων αδελφών μας. Τώρα «ο Κύριος της ζωής και του θανάτου» τον κάλεσε στα υπερκόσμια σκηνώματά Του, για να τον αναπαύσει εκ των κόπων του. Ζητούμε ταπεινώς τις θεοπειθείς ευχές του και ευχόμαστε η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας να αναδείξει αντάξιο διάδοχό του.

Η Χριστιανική Εστία Λαρίσης

«ο Απόστολος Παύλος»:

Στερηθήκαμε τον οδηγό μας

Κατώδυνοι επληροφορήθημεν την αποδημίαν προς τον Κύριό μας του σεπτού Ιεράρχου Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Κυρού Ιγνατίου. Η Μητρόπολις εστερήθη τον Ποιμενάρχη της. Η πόλις της Λαρίσης τον πράο και εμπνευσμένο οδηγό της. Τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων τον πατέρα τους. Οι άστεγοι και οι μη έχοντες τον τροφοδότη τους. Οι πάντες τον συμφιλιωτή και εμπνευσμένο καθοδηγητή. Στους οικείους και συγγενείς ευχόμεθα, ο Θεός να τους χαρίσει την άνωθεν παρηγορία. Εις δε τον ίδιο ευχόμεθα να χαρίσει τον ευλογημένο Παράδεισο απ’ όπου να εύχεται για όλους μας και να στείλει ο Θεός αντάξιο διάδοχο.

Οι νέοι του Αγίου Αχιλλίου:

«Ευχαριστώ» με ένα τραγούδι

Το παρακάτω τραγούδι έγραψαν, τραγούδησαν προ ολίγων ετών και αφιερώνουν νέοι της Λάρισας στον μακαριστό Πατέρα τους ως ελάχιστο "ευχαριστώ" για όλα όσα τους προσέφερε στην επί ετών ποιμαντορία του! Υπήρξε στοργικός και ενάρετος ποιμένας, με διάχυτα αισθήματα αγάπης και προσφοράς προς όλους! Υπέμεινε, άντεξε πολλά, μα όλα τα συγχώρεσε! Οι νέοι που βρίσκονταν κοντά του ευγνωμονούν τον Θεό για τον Ιεράρχη που χάρισε στην τοπική εκκλησία.. Τώρα Εκείνος τον κάλεσε κοντά Του, κοινωνό του Ουρανίου Θυσιαστηρίου να αγάλλεται μεταξύ των Αγίων!

Είναι πατέρας και δεσπότης

των Λαρισαίων Χριστιανών.

Για όλους προσεύχεται και πρεσβεύει

στον Βασιλέα των Ουρανών.

Ιγνάτιος είναι το όνομά του,

άρτιος γνωστής Θείων γραφών.

Οι νουθεσίες του είναι λυχνάρι,

που μας φωτίζει πνευματικό.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα,

Άγιε Ιεράρχα, πατέρα μας,

την ευχή σας δώστε την ευλογία σας

και να πρεσβεύετε για μας στον Χριστό.

Την πατρική σας στοργή και αγάπη,

θα 'χουμε ενθύμιο πνευματικό.

Ποτ' όμως κάτι δε θα ξεχάσω,

ταπεινά, μυστικά πάντα να ζω.

Είθε ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας,

να σας χαρίζει τα ουράνια αγαθά.

Εκεί να αγάλλεστε με τους Αγίους

και να ευφραίνεστε παντοτινά!

Μακαριστέ Άγιε Λαρίσης είθε να πρεσβεύετε εκ του ουρανού για μας τους αναξίους δούλους του Θεού. Αιωνία η μνήμη σας στοργικέ μας πατέρα! Μετά υικής αγάπης τα παιδιά σας.

* Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας εκφράζει την οδύνη του για την εκδημία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας. Ο εκλιπών υπήρξε ένας άριστος ποιμενάρχης, πνευματικός ηγέτης του λαού της μητροπόλεως, με απύθμενα αισθήματα αγάπης, φιλευσπλαχνίας, αλληλεγγύης, πραότητας και προσφοράς.

Ο Δικηγορικός κόσμος πενθεί μαζί με τους πολίτες της πόλεώς μας την απώλεια του σεπτού Ιεράρχη μας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στους οικείους του.

* Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας εκφράζουν τη θλίψη τους για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου, ενός Ιεράρχη που υπηρέτησε υποδειγματικά την Ορθοδοξία αλλά και τον ποίμνιό του.

Με κύρος, εκκλησιαστικό φρόνημα και ευρύ ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο άφησε το δικό του στίγμα στη Μητρόπολη Λάρισας, το οποίο συνιστά διδαχή για όλους μας. Θα τον θυμόμαστε για την πλούσια προσφορά του στην Εκκλησία και στην κοινωνία. Αιωνία του η μνήμη.

* Ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαος Ντίτορας, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και συγκίνησή του για τον θάνατο του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιου. Ο εκλιπών υπήρξε, επί είκοσι τέσσερα συναπτά έτη, άξιος ποιμενάρχης διακονώντας τη Μητρόπολη Λάρισας, διακρίθηκε για τη σεμνότητα και την πραότητά του, ενώ ξεχώρισε για το σπουδαίο φιλανθρωπικό του έργο. Η Λάρισα πενθεί για τον πνευματικό της πατέρα.

*Ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και βουλευτής Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας: «Το ποίμνιο της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου θρηνεί για την απώλεια του σεβαστού της Ιεράρχη, Σεβασμιότατου Ιγνάτιου.

Από την ενθρόνισή του, ο Μακαριστός Ιγνάτιος εργάστηκε με ζήλο και αφοσίωση για όσα ο Θεός τον έταξε να υπηρετεί, καταφέρνοντας μέσα στα 24 χρόνια της Αρχιερατικής του διαδρομής να εξυψώσει πνευματικά τη Μητροπολιτική του Επαρχία.

Με τη σεμνότητα ενός αυθεντικού Ποιμενάρχη ο Ιγνάτιος παρείχε απλόχερα την πνευματική του καθοδήγηση στον λαό της Λάρισας, διδάσκοντας στην πράξη την καρτερικότητα, το εκκλησιαστικό ήθος και τη δύναμη της χριστιανικής συγχώρησης και υπομονής. Ταπεινός, αλλά και συνάμα διορατικός ιεράρχης, ο Ιγνάτιος έδειξε με το παράδειγμά του τον δρόμο για το ποίμνιό του και για όλους μας.

Η εκδημία του μακαριστού Ιγνάτιου αφήνει φτωχότερη τη χριστιανική οικογένεια. Η πορεία του όμως και η πλούσια διδαχή που ανέπτυξε μέσα στα 40 χρόνια της ιεροσύνης του, κληροδοτεί πλούσια παρακαταθήκη στη γειτονική Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, αλλά και σε όσους είχαμε την ευτυχία να συνδεθούμε μαζί του με προσωπικούς δεσμούς σεβασμού, φιλίας και χριστιανικής αγάπης.

Αιωνία του η μνήμη».

* Η περιφερειακή σύμβουλος κ. Λίτσα Λιακούλη: «Πονάει η ψυχή μας γιατί λείπει κομμάτι της, από την ημέρα που ο Ποιμενάρχης μας, κοιμήθηκε. Αν και ήταν μακριά για μέρες, σε δύσκολες γι’αυτόν στιγμές, δεν μας εγκατέλειψε ποτέ. Ηταν συνέχεια δίπλα μας, με ζωντανή και έντονη την εικόνα του γλυκού του χαμόγελου, του συμπονετικού βλέμματος και της ελπιδοφόρας ευχής του, που έδινε κουράγιο ακόμη και σε δύσκολη συνέχεια. Αντιλαμβανόταν τα ανθρώπινα χωρίς πολλά λόγια και εξηγήσεις, γιατί ο ίδιος συναισθανόταν τους ανθρώπους και τις αδυναμίες τους και με ανώτερη αγάπη και άπειρη κατανόηση έδινε ευκαιρίες, προτρέποντας μέσα από τον καθημερινό αγώνα της ζωής, να γίνουμε καλύτεροι και χρήσιμοι. Η Λάρισα θρηνεί για την απώλεια του Ποιμενάρχη της που γνώριζε την κάθε γωνιά της, τίμησε τον κλήρο και τον λαό, δημιούργησε άοκνα ένα τεράστιο έργο και στάθηκε μεγαλόψυχα, ακόμη και στην ανθρώπινη μικροψυχία και υπερβολή. Εμείς όλοι κρατάμε μέσα στην ψυχή μας, σαν μοναδικό φυλαχτό, πολύτιμο και αναντικατάστατο, την ηρεμία του, την πραότητά του, την ανυπόκριτη ευγένεια και την αγάπη του, που με όλους τους τρόπους εξέφραζε. Η εικόνα του στη σκέψη μας και στη μνήμη μας, μόνο ευλογία μπορεί να μας φέρει. Καλό Παράδεισο, αγαπημένε μας Σεβασμιότατε».

* Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «Κων/νος Κούμας» εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου. Με το πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό του έργο σφράγισε την περιοχή μας ανεξίτηλα ! Αιωνία του η μνήμη!

* Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) παράρτημα νομού Λάρισας, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την κοίμηση του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρίου Ιγνατίου. Ο πνευματικός πλούτος, ο λιτός βίος, η ψυχική ευγένεια και η αμέριστος αγάπη για τον άνθρωπο, καθώς και ιεροσύνη την οποία εξέπεμπε, καθιερώνουν τον Πατέρα Ιγνάτιο, ως τον φωτοδότη οδηγό όλων μας.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας εις την Ιεραρχία της Εκκλησίας, την πνευματική του οικογένεια της Εκκλησίας Λαρίσης και Τυρνάβου και τους οικείους του.

Αιωνία η Μνήμη Του.

* Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του παραρτήματος Λάρισας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λάρισας (ΕΑΑΣ) εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την εκδημία του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου, μακαριστού Ιγνατίου. Ο Μακαριστός Δεσπότης, πάντα στο πλευρό του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενεργών και αποστράτων, αποτέλεσε γι’ αυτούς τον φάρο, το φωτεινό παράδειγμα κερδίζοντας τις καρδιές τους με τη βαθειά του πίστη, τη φιλοπατρία, τη σοφία, την πραότητα, εργατικότητα και φιλανθρωπία. Αιωνία σας η μνήμη Σεβαστέ μας Δέσποτα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass