Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Τα voucher «τελειώνουν» την Ειδική Αγωγή

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2018 16:33

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στα Προγράμματα Ειδικής Αγωγής από την απόφαση της Κυβέρνησης για εισαγωγή αποζημίωσης με voucher στους επαγγελματίες Υγείας, φέρνει στη Βουλή ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει πως “η συγκεκριμένη διαδικασία δεν δείχνει σεβασμό στις ανάγκες των δικαιούχων, τη στιγμή, μάλιστα, που αφορά σε ένα από τα πλέον ευαίσθητα κομμάτια της κοινωνίας μας, ενώ πλήττει καίρια τους επιστήμονες θεραπευτές”. Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:
Στο Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο (ΦΕΚ Α’ 109/14-6-18) περιέχεται νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας, που αφορά στους επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους δικαιούχους Ειδικής Αγωγής.
Η όλη διαδικασία, όμως, που ακολουθήθηκε από το Υπουργείο για τις υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής, που παρέχονται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από την 1η/8/2018 (προβλέπεται εισαγωγή αποζημίωσης με voucher), χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, ασάφεια, αντιφάσεις, ακόμα και παραπομπή σε μελλοντικές αποφάσεις του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικό, ακόμα, της οπτικής του Υπουργείου, αλλά και του τρόπου με τον οποίο διαχειρίστηκε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, είναι πως η δαπάνη για την Ειδική Αγωγή καθορίστηκε χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, παρά μόνο με την εκτίμηση των αρμοδίων ότι ήταν υψηλή και χωρίς να έχουν προηγηθεί επιδημιολογικές μελέτες για τις ανάγκες του πληθυσμού. Το μέσο που χρησιμοποιήθηκε λοιπόν, για να επιτευχθεί η μείωση του προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή, είναι τα voucher, βεβαιώσεις δηλαδή, που θα υπόκεινται σε διπλό υποχρεωτικό “κούρεμα” με απροσδιόριστο ύψος.
Επειδή η όλη διαδικασία δεν δείχνει σεβασμό στις ανάγκες των δικαιούχων, τη στιγμή, μάλιστα, που αφορά σε ένα από τα πλέον ευαίσθητα κομμάτια της κοινωνίας μας. Επειδή πίσω από τα voucher κρύβεται ένας χαμηλός, κλειστός προϋπολογισμός, δηλαδή πρόκειται για μία ακόμα περικοπή στις παροχές της Ειδικής Αγωγής, που θα την “πληρώσουν” οι δικαιούχοι της Ειδικής Αγωγής και οι οικογένειές τους. Επειδή το Υπουργείο Υγείας, ουσιαστικά, επιβάλλει στους ιδιώτες επιστήμονες θεραπευτές (λογοθεραπευτές, λογοπεδικούς, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές κλπ) πληρωμή με μια βεβαίωση, χωρίς να γνωρίζουν το πραγματικό αντίκρισμα και τους όρους εξόφλησης, την ώρα που οι υποχρεώσεις τους “τρέχουν”.
ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ, Είναι στις προθέσεις σας να επανεξετάσετε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις προς όφελος των πραγματικών αναγκών των δικαιούχων Ειδικής Αγωγής, χωρίς να πλήττονται οι επαγγελματίες θεραπευτές;