Άγγιξε το 100% η πληρότητα στο κυνοκομείο

Γ. ΖΑΟΥΤΣΟΣ: ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2018 22:04

Σε πλατείες, σε κάδους σκουπιδιών, στο ποτάμι, έξω από την είσοδο του Δημοτικού Κυνοκομείου εγκαταλείπονται κατά δεκάδες κουτάβια, γατάκια. Εγκαταλείπονται και μεγαλύτερα που για ένα ορισμένο διάστημα είχαν ενταχθεί σε κάποια οικογένεια.

Λες και είναι ένα λούτρινο παιχνίδι αφήνονται στον δρόμο. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση διόγκωσε το πρόβλημα, με τα μέχρι χθες οικόσιτα να μετατρέπονται σε αδέσποτα της πόλης.

Το Δημοτικό Κυνοκομείο Λάρισας αγγίζει πληρότητα 100% και εξηγεί στους πολίτες για ακόμα μια φορά τι προβλέπει ο νόμος για τα αδέσποτα. Αφορμή στάθηκε η σκυλίτσα μιας Λαρισαίας η οποία διανύει την περίοδο της αναπαραγωγής της. Αποτέλεσμα είναι να το μυριστεί ο αδέσποτος σκύλος της γειτονιάς και να «εγκατασταθεί» στην είσοδο της πολυκατοικίας περιμένοντας υπομονετικά την καλή του. Η ιδιοκτήτρια της σκυλίτσας ανησυχώντας για την τύχη του τετράποδού της απευθύνθηκε στον Δήμο Λαρισαίων να απομακρύνει το αδέσποτο από την είσοδο του σπιτιού της.

Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιώργος Ζαούτσος παρά την έλλειψη προσωπικού εξαιτίας των καλοκαιρινών αδειών και την έλλειψη χώρου εξαιτίας της αύξησης των ζώων, ζήτησε από συνεργείο να προχωρήσει στην περισυλλογή του ζώου. «Μαζεύουμε συνέχεια ζώα, όπως κάποια επιθετικά από την Αμυγδαλέα και έξω από κλινικές. Είναι γεμάτο αυτή τη στιγμή το κυνοκομείο και πρέπει να ελευθερωθούν κάποια. Δεν γίνεται να μην υπάρχουν αδέσποτα. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος», σημείωσε.

Η διαδικασία προβλέπει ο σκύλος που περισυλλέγεται να υπόκειται σε κτηνιατρική εξέταση, αποπαρασίτωση, στείρωση, εμβολιασμό καθώς και σε έλεγχο κάποιων μεταδιδόμενων ή μη ασθενειών. Στη συνέχεια γίνεται έλεγχος για τη λεισμανίωση και ζώα τα οποία είναι οροθετικά στη νόσο παραμένουν στο κυνοκομείο για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να γίνει η κατάλληλη θεραπεία. Τα ζώα αφού στειρωθούν και εμβολιαστούν σημαίνονται ηλεκτρονικά, καταγράφονται στα αρχεία της υπηρεσίας ως αδέσποτα καθώς και στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μόλις ο σκύλος ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και δεν υπάρξει ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης τότε επαναφέρεται στο φυσικό του περιβάλλον, στο σημείο από όπου το περισυνέλεξαν. «Επομένως οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι το Δημοτικό Κυνοκομείο δεν είναι ένας χώρος μόνιμης κατοικίας των αδέσποτων σκύλων», επισήμανε προσθέτοντας «προσπαθούμε να βρούμε λύσεις υιοθεσίας και σχεδιάζουμε στον επόμενο προϋπολογισμό να εντάξουμε την επέκταση του κυνοκομείου».

Ο ρόλος των κυνοκομείων δεν είναι για να μαζεύουν, να συγκεντρώνουν και να φιλοξενούν για πάντα τα αδέσποτα. Ούτε γίνονται φιλόζωοι όσοι ταΐζουν και ποτίζουν τα αδέσποτα. Φιλόζωοι είναι εκείνοι που δεν τα αφήνουν στον δρόμο και υιοθετούν ένα.

Τέλος, το επόμενο διάστημα αναμένεται ενίσχυση του προσωπικού του κυνοκομείου μέσω κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ που η διάρκειά του είναι οκτώ μήνες. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα θα τοποθετηθεί σήμανση που θα προτρέπει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκύλων τους και θα τους απαγορεύει τη βόλτα χωρίς λουρί διότι θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass