Επόμενος στόχος να αποφύγουμε την γκετοποίηση

ΔΗΛΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ -80 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ 176 ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ -ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΑΠΟ ΕΜΠΟΛΕΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2018 22:06

Μέσα στο ειρηνικό περιβάλλον μιας πόλης, που βρίσκεται μακριά από την ταραχώδη πατρίδα τους, τα παιδιά των οικογενειών προσφύγων από τη Συρία και άλλες ανατολικές χώρες που φιλοξενούνται σε σπίτια μέσα στη Λάρισα, βρήκαν μια νέα ευκαιρία ζωής.

Μια μπάλα, ένας χώρος πρασίνου και μια καλή παρέα, είναι αρκετά για να βγουν έξω από τα σπίτια τους και να ξεκινήσει το παιχνίδι τους, ξεπερνώντας την ανασφάλεια του ξένου τόπου.

Δειλά- δειλά και σταδιακά, οι ανήλικοι πρόσφυγες, που φοβούνταν να εγκαταλείψουν την αγκαλιά της οικογένειάς τους, διερευνώντας ακόμη το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο βρέθηκαν και φιλοξενούνται, κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη, με μεγαλύτερη σιγουριά.

Άλλωστε, λόγω των βιωμάτων τους, ο φόβος είναι ένα στοιχείο που τους ακολουθεί σε κάθε δράση τους και η δυσπιστία απέναντι στη νέα κοινωνία είναι δικαιολογημένη.

Παρατηρείται ότι οι ελάχιστες εμφανίσεις τους αυξήθηκαν, όταν διαπίστωσαν ότι κανείς δεν τους κοιτά παράξενα στο δρόμο που περπατούν, ότι κανείς δεν τους ασκεί βία, ότι κανείς δεν τους απομονώνει.

Τουναντίον, ο Δήμος Λάρισας, από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στην πόλη, κάνει τα αδύνατα δυνατά, με σεβασμό στον άνθρωπο, να εντάξει όχι μόνο τα παιδιά αλλά και την ευρύτερη οικογένειά τους στην κοινωνία, προσπαθώντας να διατηρήσει με μεγάλη προσοχή τις ισορροπίες και να αντιμετωπίσει ό,τι προβλήματα μπορεί να προκύπτουν στην ένταξη προσφύγων από άλλες χώρες στην ελληνική πραγματικότητα.

«Περάσαμε τις εξετάσεις», δηλώνει στην «Ε», ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, αναφερόμενος στις προσπάθειες που έγιναν να αντιμετωπίσει η Λάρισα μια πρωτόγνωρη κατάσταση εισόδου μεγάλου αριθμού προσφύγων και να αντεπεξέλθει στο δύσκολο εγχείρημα φιλοξενίας τους, στο οποίο έπρεπε να γίνουν τα λιγότερα δυνατά λάθη ή και καθόλου λάθη.

Η Λάρισα ήταν άμαθη…, δεν είχε ανάλογη εμπειρία. Οι υποστηρικτικές δομές, έπρεπε να οργανωθούν γρήγορα. Οι ειδικοί επιστήμονες έπρεπε να βρεθούν το συντομότερο. Όλα έπρεπε να ξεκινήσουν από το μηδέν.

Και τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται σήμερα, κάνουν τον αντιδήμαρχο να μιλά με σιγουριά για την επιτυχία των «εξετάσεων» που έδωσε η Λάρισα, αν και δεν σημαίνει ότι επαναπαύεται.

«Επόμενος στόχος είναι να αποφύγουμε φαινόμενα γκετοποίησης και παραβατικότητας», δηλώνει στην «Ε», ο κ. Δημ. Δεληγιάννης, υποστηρίζοντας ότι τώρα ξεκινά ένα δυσκολότερο έργο.

Ο Δήμος επαγρυπνά και συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε, με το βλέμμα στο αύριο, στο οποίο ευελπιστεί να ευοδωθούν οι προσπάθειές του, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Αναμφίβολα, στην κατάρριψη της ανασφάλειας των παιδιών προσφύγων, και στην ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, συνέβαλλαν οι δράσεις εξωστρέφειας που αναπτύσσει ο Δήμος Λάρισας, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Δεληγιάννη, θα ενισχυθούν από τον ερχόμενο μήνα.

Ειδικότερα τόνισε: «Αποτελεί προτεραιότητα, η διαμόρφωση συνθηκών κανονικότητας, τόσο μέσα στην κοινωνία, όσο και στην εκπαίδευση για την ένταξη των παιδιών προσφύγων».

Όσον αφορά στην εκπαίδευση, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι «από τη νέα σχολική χρονιά, θα συνεχίσουν το σχολείο όσα παιδιά είχαν ενταχθεί σε τμήματα σχολείων της πόλης, ενώ θα πρέπει να ληφθεί η ίδια μέριμνα και για όσα νέα παιδιά ήρθαν στην πόλη το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Να σημειωθεί, ότι στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικοποίησης που ανέπτυξε μέσα στο καλοκαίρι ο Δήμος Λαρισαίων για τα ανήλικα προσφυγόπουλα, είναι: η συμμετοχή τους σε τμήματα του θεσμού «Κατασκήνωση στην πόλη» με τη στήριξη διερμηνέων, η συμμετοχή τους σε πιλοτικό πρόγραμμα χειροτεχνίας που πραγματοποιήθηκε σε δημοτικές στέγες, με τη στήριξη των κοινωνικών επιστημόνων, η συμμετοχή τους σε μαθήματα ποδοσφαίρου και μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ «Έξοδος» κ.α.

Σήμερα φιλοξενούνται μέσα στον αστικό ιστό της Λάρισας 400 πρόσφυγες, εκ των οποίων 80 είναι οικογένειες με 176 ανήλικους (0 ως 17 ετών) στο σύνολό τους.

Της Λένας Κισσάβου

Φωτογρ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass