Εμεινε χωρίς σκεπή το αρχοντικό του Γ. Σβαρτς

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΝ

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2018 22:18
Την ανησυχία τους για την πορεία των εργασιών εκφράζουν ο αντιδήμαρχος Κ. Τσεργάς και ο πρόεδρος της Κοινότητας Σωτ. Μιχαλάκης Την ανησυχία τους για την πορεία των εργασιών εκφράζουν ο αντιδήμαρχος Κ. Τσεργάς και ο πρόεδρος της Κοινότητας Σωτ. Μιχαλάκης

Χωρίς σκεπή έμεινε το αρχοντικό του Γ. Σβαρτς στα Αμπελάκια. Αφαιρέθηκε η στέγη και ο Δήμος Τεμπών καθώς και η Κοινότητα Αμπελακίων ανησυχούν για την ολοκλήρωση του έργου. Συγχρόνως θέτουν προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας το ερώτημα «γιατί ξεκίνησαν οι εργασίες από τη στιγμή που δεν είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση».

Το αρχοντικό του Γ. Σβαρτς αντιμετώπιζε προβλήματα μόνωσης με αποτέλεσμα να εισέρχονται νερά στο εσωτερικό του κτιρίου. Ελήφθη λοιπόν απόφαση να ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης αλλά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης αυτές έμειναν σχεδόν στη μέση.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας διευκρινίζει ότι από την αρχή η συντήρηση της στέγης χωρίστηκε σε δύο φάσεις, καθώς δεν είχαν έρθει όλα τα χρήματα μαζί. Σύντομα όμως αναμένεται η συνέχιση των εργασιών.

Το επιβλητικό αρχοντικό στην ιστορική κοινότητα το «ζώνουν» οι σκαλωσιές εδώ και μήνες. Συνεργεία ήρθαν, εργάτες κατέφθασαν, σαν μελίσσι δούλευαν καθημερινά, κατέβασαν τα κεραμίδια από τη σκεπή και δεν φάνηκαν ξανά στο χωριό για να τοποθετήσουν νέα. «Με την Εφορεία Αρχαιοτήτων έχουμε άριστες σχέσεις και πολύ καλή συνεργασία, ανησυχούμε όμως για το αρχοντικό, δεν είναι εικόνα αυτή που παρουσιάζει σήμερα», δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Ενότητα Αμπελακίων Κώστας Τσεργάς και προσθέτει: «ξεκίνησαν τις εργασίες χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Αποτέλεσμα ήταν να σταματήσουν οι εργάτες να δουλεύουν. Αφού αφαίρεσαν τη σκεπή, πέρασαν το ασφαλτόπανο και τα κεραμίδια δεν μπήκαν ποτέ ξανά. Με τη στεγανοποίηση που έγινε δεν μπαίνουν νερά αλλά είναι θέμα καλαισθησίας». Ξεκίνησαν με τους καλύτερους οιωνούς λέει ο αντιδήμαρχος «έφτασαν συνεργεία, εργάτες, ξεκίνησαν τη δουλειά και μια μέρα εξαφανίστηκαν όλοι και έμειναν μόνο οι σκαλωσιές και το αρχοντικό χωρίς τα κεραμίδια».

Ανάλογη είναι η τοποθέτηση και του προέδρου της Κοινότητας Σωτήρη Μιχαλάκη, ο οποίος διευκρινίζει ότι «πρόβλημα εισροής υδάτων μπορεί να μην υπάρχει αλλά μέχρι πότε θα είναι έτσι. Από την Εφορεία λένε ότι υπάρχει ένα ζήτημα στη χρηματοδότηση αλλά είναι καθησυχαστικοί. Αν πιάσει όμως ο χειμώνας δεν θα μπορεί να δουλέψει κανείς εκεί για να βάλει κεραμίδια. Ο κόσμος ανησυχεί μήπως συμβαίνει κάτι άλλο έτσι όπως το βλέπουν με τις σκαλωσιές. Το χωριό μας έχει συνέχεια επισκέπτες, δεν γίνεται το στολίδι του να παραμένει έτσι. Μας ζήτησαν να καθαρίσουμε το διπλανό οικόπεδο για να έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες και να το θαυμάζουν εξωτερικά. Πήραμε μηχανήματα, το καθαρίσαμε και δεν έκαναν τίποτα, καμιά παρέμβαση, πάλι γέμισε ο χώρος χόρτα».

Μέχρι και οι επισκέπτες ολοκληρώνοντας την ξενάγησή τους στους χώρους του αρχοντικού κατά την έξοδό τους εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία των εργασιών και σημειώνουν στο βιβλίο των επισκεπτών ότι «είναι όμορφο αλλά χρειάζεται περισσότερη φροντίδα, καλύτερη συντήρηση». 

Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Καθησυχαστική εμφανίζεται η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια υποστηρίζοντας ότι «το είχαμε προγραμματίσει σε δύο φάσεις γιατί δεν ήρθε όλη μαζί η χρηματοδότηση. Το μισό έγινε πέρυσι. Τώρα που ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη δεύτερη φάση και ήρθαν τα χρήματα, σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες. Είναι όλα έτοιμα για την ολοκλήρωση της στέγης. Με την τοποθέτηση δηλαδή των κεραμιδιών.

Για τις υπόλοιπες εργασίες του αρχοντικού περιμένουμε το ΕΣΠΑ γιατί έχουμε μελέτη για την πλήρη συντήρηση του εσωτερικού που χρειάζεται η ζωγραφική του».

Ακόμα και σήμερα, και χωρίς σκεπή, και με τις σκαλωσιές στο εξωτερικό του το αρχοντικό του Γ. Σβαρτς στέκει επιβλητικό, με την υψηλή αισθητική του, την αίγλη που αποπνέει που πηγάζει από τον πλούτο που διέκρινε τον ιδιοκτήτη του και δεν ήταν ξεκομμένος από την οικονομική κατάσταση της υπόλοιπης κοινότητας. Ο επισκέπτης σε ένα από τα σπουδαιότερα κοσμικά κτίρια του ελλαδικού χώρου, όπως είναι το αρχοντικό του Γ. Σβαρτς, αγγίζει ένα κομμάτι από την ιστορία, ταξιδεύει στο παρελθόν, σε μια εποχή που η αίγλη αποτυπώθηκε πιστά στο εσωτερικό του.

 

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ.: Κώστας Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass