Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η "πτώση" των Σοφόρων της Κεντρικής πλατείας

- ΣΥΣΤΟΙΧΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ, ΠΟΥ ΕΣΤΕΚΑΝ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΚΟΨΕ ΧΘΕΣ Ο ΔΗΜΟΣ * ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΦΥΤΕΥΤΟΥΝ ΝΕΑ

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2018 22:04

Το τέλος των Σοφόρων (φυλλοβόλο, ιαπωνικό δέντρο με ύψος που φτάνει τα 12 μ.), που έστεκαν πάνω από 50 χρόνια στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, σήμανε χθες...

Η σκηνή των τεράστιων δέντρων, που έπεφταν με πάταγο στην άσφαλτο, από τα αλυσοπρίονα της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, ξάφνιασε τους διερχόμενους πολίτες, οι οποίοι παγωμένοι έβλεπαν τους πράσινους όγκους να γέρνουν και να σωριάζονται στο έδαφος, ενώ απορούσαν αν ήταν ανάγκη να αποτελέσει παρελθόν αυτή η πλούσια και πυκνή συστοιχία δέντρων.

Τα κλαδιά τους, που άλλοτε πρόσφεραν τον ίσκιο τους και αναζωογονούσαν το αστικό περιβάλλον, σχημάτισαν ένα πράσινο χαλί στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο μάζεψε για να πετάξει στα σκουπίδια ο εκσκαφέας του συνεργείου του δήμου.

Ήταν η ώρα του τέλους, μιας σειράς έξι γηρασμένων Σοφόρων της πλατείας, που κρίθηκαν επικίνδυνες για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ την ίδια μοίρα έχουν και πέντε μεγάλες Κουτσουπιές, επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο.

Όπως δήλωσε στην «Ε», ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, κ. Γεώργιος Ζαούτσος, η κοπή των δέντρων περιλαμβάνεται στο έργο ανάπλασης της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου και συγκεκριμένα στη  «Κυκλοφοριακή μελέτη εφαρμογής στην κεντρική περιοχή της Λάρισας», που αποτελεί τμήμα του μεγάλου σχεδίου αστικής ανάπλασης της πόλης, σύμφωνα με το ήδη εγκεκριμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Επισημαίνει επίσης ότι αυτό έπρεπε να γίνει άμεσα, τόσο γιατί τα δέντρα έχουν σαπίσει όσο και για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το έργο ανάπλασης της Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

Τον «θάνατο» των έντεκα συνολικά δέντρων, (6 Σοφόρων και 5 Κουτσουπιών) θα ακολουθήσει ένα νέος κύκλος ζωής πρασίνου, με την αντικατάστασή τους.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ζαούτσος, «Θα αντικατασταθούν με νέα, άλλου είδους δέντρα, που θα επιλέξουμε σύντομα. Η απόφαση για το είδος που θα φυτέψουμε θα βασιστεί σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα να είναι δέντρα χωρίς ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις, ανθεκτικά στο αστικό περιβάλλον και ιδανικά για να σχηματίζουν όμορφες αισθητικά δεντροστοιχίες».

Να σημειωθεί ότι οι πέντε Κουτσουπιές μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο, είχαν φυτευτεί πριν σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Gallery άρθρου